Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Vitamin C je významným a účinným antioxidantem

Denní potřeba je stanovena v rozmezí 40–150 mg na den. Pro ženy v produktivním věku na 100 mg, pro kuřačky na 150 mg a měl by být přijímám nejméně v 5 dávkách. Člověk je odkázán na jeho dodávku konzumací potravin, nejlépe v přirozené formě – v zelenině a ovoci. 

Jeho nedostatek se v dnešní moderní době projevuje především celkovou únavou, sníženou výkonností, pomalou rekonvalescencí, náchylností k infekcím či zhoršením hojení ran.

Mnohé studie naznačují možný ochranný účinek v prevenci kardiovaskulárních nemocí, katarakty a některých nádorů.

Největšími přirozenými potravinovými zdroji jsou tedy zelenina a ovoce. Nejvyšší koncentrací se pyšní šípky, rakytník řešetlákový (šťávy), černý rybíz, paprika, brokolice a citrusy. Vzhledem ke zkonzumovanému množství považujeme za významný zdroj i brambory, zelí, špenát, kapustu či rajčata.

Zelenina/ ovoce                                mg/100 g Zelenina/ ovoce                                mg/100 g
Šípky                                                       750 Angrešt                                                    66
Rakytník                                                  255 Pomeranč                                                70
Paprika zelená                                        150 Brambory nové                                        23
Paprika žlutá                                           185 Brambory k jaru                                         8
Paprika červená                                      240 Zelí červené                                             60
Brokolice                                                 170 Zelí bílé                                                    40
Černý rybíz                                             166 Kapusta růžičková                                   96
Jahody                                                      70
Rajčata                                                    25

Zdroj: www.nutriservis.cz

Vitamin C reaguje se vzdušným kyslíkem, proto je velmi citlivý a jeho ztráty při zpracování potravin mohou být značné. Způsob přípravy potravin bohatých na tento vitamin je tedy pro uchování co nejvyšší koncentrace zásadní. Vysoké teploty, délka přípravy a nevhodné nádobí (měď a železo) se podílí na jeho ztrátách. Za nejvhodnější úpravu lze považovat úpravu v páře, při které dochází ke ztrátám kolem 5-10 %. Se zvyšující se teplotou při úpravě (pečení, smažení), kterou jsou pokrmy připravovány, se zvyšují i ztráty. Dlouhé máčení, zbytečné krájení, dlouhé vaření je ještě potencují. Krátkým předvářením zeleniny (např. blanšírování) lze enzymatickému rozpadu vitaminu C zabránit. Ideální je (pokud je to možné) konzumovat zeleninu a ovoce, jež jsou největším zdrojem vitaminu C, syrové.

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Papriky se pyšní nesmírně vysokým obsahem vitamínu C. Obsahují ho až 240 mg ve 100 g plodu. Nejvíce jej mají červené papriky, méně žluté a nejméně zelené. Dozráváním plodů jeho hodnota stoupá. 

Výzvy typu „Pokud si chcete zachovat mladistvý vzhled co nejdéle a vyhnout se některým závažným onemocněním, konzumujte potraviny bohaté na ANTIOXIDANTY“, vedou k zamyšlení. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace