Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.
Rozpis na 2 malé chlebíčkové formy (20 ks) nebo 12 muffinů | Nutriční hodnota 1 ks |
---|---|
140 g celozrnné žitné mouky | 510 kJ (127 kcal) |
100 g hladké mouky | 3 g bílkovin |
100 g třtinového cukru | 5 g tuků |
3 vejce | 17 g sacharidů |
3 lžíce medu | Nutriční hodnota 1 muffinu |
50 g másla | 870 kJ (207 kcal) |
150 ml mléka | 5 g bílkovin |
100 g brusinek | 8 g tuků |
100 g vlašských ořechů | 28 g sacharidů |
1 prášek do pečiva |
Pracovní postup:
V míse postupně smícháme všechny ingredience – žitnou a pšeničnou mouku promícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, med, vejce, rozpuštěné máslo, brusinky nebo jiné kandované ovoce, nastrouhané ořechy a mléko podle potřeby, abychom vymíchali těsto spíše polotužší konzistence. Těsto vložíme do chlebíčkové formy nebo do formy na muffiny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 170 °C – těsto v chlebíčkové formě 40 minut a muffiny 20 minut. Formu podle potřeby vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Autor: Mgr. Jana Eliášová