Rama a další roztíratelné rostlinné tuky jsou doporučovány jako zdravé. Ve složení je palmový olej, který prý zdravý není, obsahuje tuším nasycené mastné kyseliny. Jak to tedy je? Děkuji
Lucie | 20.11. 2015, 10:32
Dobrý den, na výživu se musí pohlížet komplexně. Pravdou je, že Rama má ve svém složení palmový tuk, ale také je pravdou, že tuky nekonzumuje odděleně od zbytku stravy. Vliv na zdraví z pohledu tuků nesouvisí pouze s jejich samotnou konzumací, ale i s celkovým příjmem a výdejem energie a hlavně se vzájemným poměrem přijímaných tuků - tedy tuků nasycených a nenasycených a samozřejmě i ostatních živin. Česká republika nevybočuje v doporučeních o max.příjmu nasycených tuků, t.j. cca 20 g denně. Problém je tedy v celkovém konzumovaném množství nasycených tuků - ne pouze v jednotlivé potravině (zdroji). Proto bychom měli omezit konzumaci živočišných tuků (mimo rybího) a vyřadit výrobky obsahující částečně ztužený tuk (trvanlivé pečivo, různé oplatky, polevy, náhražky čokolád, cukrovinky, ..). Naopak navýšit příjem ryb -tučných, ořechů, semen a rostlinných olejů, které nám přináší do stravy různé druhy nenasycených mastných kyselin zdraví prospěšných. Dovolím si tedy na závěr - důležitá je celková skladba stravy a Vaše stravovací zvyklosti, nejde pouze o Ramu.