Inzerce

Strava bez lepku, je opravdu lepší?

Jano, mám ještě jeden dotaz, který mě napadl. Proč je poslední dobou tak v módě bezlepkové pečivo. To má lepek skutečně tak velký vliv na kondici – únavu, o které mnozí konzumenti z řad celebrit mluví? Je opravdu i pro lidi bez alergie či intolerance na lepek vhodné přejít na bezlepkovou dietu? V čem se liší obiloviny bez lepku? Jak se dosahuje druhů obilovin bez lepku? Děkuji, zdraví Jana Martincová ZdravéOmlazení.cz  |  26.11. 2015, 08:16 Dobrý den, je to velmi široká problematika. V posledních letech dochází v západní společnosti u lidí ve výživě ke střídání oblíbenosti určitých výživových směrů. V současnosti podle počtu zadávání do vyhledávače na googlu je to paleodieta a bezlepková dieta. Dovolím si osobní názor. Řekla bych, že jídlo se stává jakousi modlou a lidé nehledali objektivní informace, ale nějaký zázrak, rychlý výsledek. Pravdou je, že vyznat se ve velkém množství informací, které mohou ještě působit odborně je opravdu složité a to někdy i pro odborníky. Důležité je informace kriticky hodnotit a ve výživě to platí dvojnásob :). Pokud vyřazujeme bezlepkové pečivo musím počítat s tím, že se mi stravování dost podstatně prodraží a navíc lepek není pouze v pečivu. Člověk, který má bezlepkovou dietu indikovanou ze zdravotních důvodů, mimo jiné je to pro celiaky (i jiné choroby) jediný způsob léčby, se musí orientovat ve veškerém sortimentu rizikových potravin. Je jich opravdu hodně. Běžně by vás to u některých potravin ani nenapadlo (některé bonbóny, čokoláda, filé...atd). Proto si nemyslím, že je jakýkoli důvod přejít na striktní blp dietu bezdůvodně. Spíš bych doporučovala zaměnit zcela běžné pšeničné pečivo za pečivo např. žitné, ječné, ovesné, ovesné vločky (obsahují lepku mnohem méně). Zařadit do jídelníčku alternativy - rýže, maniok, brambory, kukuřice, pohanka, luštěniny aj. (i mouky z nich), protože tím automaticky budu obecně jíst pečiva méně. Automaticky tedy začnu měnit své stravovací zvyklosti a určitě se začnu cítit i lépe. Není to pouze tím, že začnu jíst bezlepkové pečivo. Jak se dosahuje obilovin bez lepku je spíš otázka pro technologa potravin :). Výběr je široký - jsou vyrobené z alternativních surovin např. rýže, maniok, brambory, kukuřice, pohanka, luštěniny nebo odstraněním bílkovinné složky obilného zrna - lepku. A na závěr bezlepkové pečivo má zpravidla vysoký glykemický index.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace