Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Borůvkový koláč

Pořád jsem nemohla přijít na to, co vzít s sebou na návštěvu u přátel. Čím překvapit? Lahví vína nelze nic nepokazit. Ale vozit víno do rodiny s vlastním vinohradem? Blbost. Okamžitý nápad si vyžadoval jednoduchou a rychlou přípravu. Vyhrál to koláč z čerstvých borůvek.

Borůvkový koláč

Rozpis na 1 kulatou formu Ø 28 cm (12 porcí) Nutriční hodnota 1 porce:  
280 g polohrubé mouky + celozrnné špaldové mouky (poměr 2:1) 960 kJ (229 kcal)
100 g třtinového cukru 5 g bílkovin
2 vejce 7 g tuků 
1 zakysaná smetana (250 ml) 36 g sacharidů
1/3 prášku do pečiva  
500 g čerstvých (mražených) borůvek  
Drobenka:  
3 lžíce celozrnné špaldové mouky  
2 lžíce třtinového cukru  
30 g rozpuštěného másla  

Borůvkový koláč

Pracovní postup:

Krok 1

Do místy vložíme veškeré ingredience – polohrubou mouku, celozrnnou špaldovou mouku, do které zamícháme prášek do pečiva, cukr, vejce a zakysanou smetanou (ty jsou k mání o různé tučnosti; chcete-li těsto vláčnější - zvolte tu tučnější;  hlídáte-li si kalorie – zvolte s nejnižším obsahem tuku).

Borůvkový koláč

Krok 2

Důkladně promícháme a vytvoříme těsto.

Borůvkový koláč

Krok 3

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.  Těsto rozetřeme na dno formy. Posypeme borůvkami.

Borůvkový koláč

Krok 4

Do misky dáme špaldovou mouku, cukr a rozpuštěné máslo.

Borůvkový koláč

Krok 5

Utvoříme si drobenku.

Borůvkový koláčBorůvkový koláč

Dobrou chuť!

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Prvním z výborných letních receptů na horké červencové dny, tedy v období sběru meruněk, je právě meruňkový dezert. Ochutnejte! S drobenkou si jej jistě zamiluje celá rodina.

Proč se grilovaný banán stane evergreenem vaší letní grilovačky?

  • Jednoduchá a rychlá příprava.
  • Zvládne ho připravit opravdu kdokoliv.
  • Báječná chuť.
 

Co tím mám na mysli?

Děti jezdí na skautský tábor. Tento rok je to už posedmé. Stává se tradicí, kdy peču buchty a posílám jim je klasickou poštou. Těší se na ně už celý tábor (20 kluků). Pro tento účel se osvědčily klasické (Honzovy) kynuté buchty s přídavkem celozrnné mouky a s náplní – tvarohem, povidly, mákem nebo meruňkami. Pečete také? Pokud ne, zkuste to, úspěch u dětí máte zaručen!

Trendem léta jsou zaručeně cukety. Klasické bramboráky vyměňte za cuketové placky.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace