Inzerce

Náš tip je pstruh! Pstruh pečený v troubě, pomazánka a další recepty

Výživová doporučení nás nabádají, abychom jedli rybí maso minimálně dvakrát týdně v 200 g porci. Matematicky vyjádřeno – 400 g týdně, 1,6 kg měsíčně a ročně alespoň 20 kg.  Klíčové je celkové množství snědené ryby, o velikost jedné porce vlastně ani nejde. Nemusíte rybu jíst ani dvakrát týdně, s čistým svědomím si ji dejte i čtyřikrát. Z větší části raději volte čerstvé (mražené) rybí maso a teprve pak doplňte rybími výrobky. Steak, karbanátky, polévka, pomazánka, salát, zavináče, sardinky, tuňák v konzervě – to je jedno. Chuťové buňky si jistě řeknou, co jim je nejmilejší, zda mořské či sladkovodní ryby. 

Jak tedy poradit obyvateli a obyvatelce vnitrozemě, kde průměrná spotřeba rybího masa na rok se dlouhodobě pohybuje okolo 5,5 kg na osobu, přičemž spotřeba sladkovodních ryb je na úrovni 1,4 kg/osoba/rok?  Jednoduše řečeno každý z nás sní ročně 2 porce kapra o Vánocích, 4 pstruhy, 5 zavináčů, 10 porcí filé, 8 porcí lososa a 2 makrely. Nic moc. Paradox - jíme více ryb mořských. 

Jak zvýšit oblíbenost rybiček v naší stravě?

1. Je dokumentováno, že vyšší spotřeba ryb je v rodinách, kde přebývá sportovní rybář.

První rada zní – Staňte se sportovním rybářem. :)

Staňte se sportovním rybářem!

2. Dále statistika udává, že Japonci spotřebují na osobu za rok přes 70 kg ryb. 

Druhá rada zní – Staňte se Japoncem. :)

3. Co vy na to? Jste v koncích? Máme řešení.

Třetí rada zní – Pro začátek si dopřejte pstruha!   

  1. Je dostupný po celý rok – živý, chlazený, mražený.

  2. Má malé množství kostí.

  3. Po tepelné úpravě ho jednoduše zbavíte všech kostí s celou páteří. (Naučím vás to).

  4. Má vysokou nutriční hodnotu.

Pstruh: Čím je prospěšný?

Maso pstruha je lehce stravitelné. Dokážeme ho trávit mnohem snáze než maso jatečné nebo drůbeží. Má totiž mnohem méně vaziva a pojivových tkání. V kuchyni vyžaduje jeho příprava mnohem méně času. Jeho vysoká nutriční hodnota je dána obsahem kvalitních bílkovin a tuků, vitamínů a minerálních látek. Jedna porce je 200 g (obvyklá velikost) nám poskytne cca 1000 kJ (ve 100 g je obsaženo 494 kJ, 118 kcal, 18-20 g bílkovin, 3-9 g tuku a minimální množství sacharidů). Pstruh patří mezi ryby s nižším podílem tuku. Množství vody kolísá právě v závislosti na množství tuku, u pstruha je 70 %. Bílkovina je tvořena všemi nezbytnými aminokyselinami potřebnými k vývoji, růstu a regeneraci organismu. Rybí maso je mimo obsahu kvalitních bílkovin ceněné především pro obsah tuků. I přestože jde o živočišný tuk, který z pohledu výživy neoplývá mnoha pozitivy, jeho složení se výrazně liší. Rybí tuk je charakteristický obsahem nenasycených mastných kyselin (zvláště n-3 nenasycených mastných kyselin) a označován za jednoho z výrazných bojovníků proti srdečně-cévním onemocněním, cukrovce 2. typu i obezitě Přece jenom množství n-3 nenasycených mastných kyselin bude souviset s druhem. Více jich obsahují pstruzi mořští (lososovití). Většina těchto pstruhů, které jsou na trhu, pocházejí ze skandinávských umělých chovů. Neprohloupíte ani konzumací pstruha pocházejícího ze sladkých vod. Prostě tučná ryba – dobrá ryba.  Pstruh je také výborným zdrojem vitamínů rozpustných v tucích, jsou jimi vitamín A, vitamín D, vitamín E a vit K, ale i vitamínů skupiny B. Dále minerálních látek jako draslíku, sodíku, síry, fosforu, hořčíku a vápníku a zinku, železa, mědi. Více jódu mají ryby ze slaných vod. Mediálně propíraným problémem je výskyt škodlivých látek - těžkých kovů a dalších toxických látek v rybě, které souvisejí se znečištěním životního prostředí. Rizikem by se mohla stát vysoká konzumace ryb z rizikových lokalit. Vzhledem k průměrné spotřebě ryb v České republice je tato hrozba neopodstatněná.  Zbývá jenom popřát dobrou chuť.

Pstruh

Jak připravit pstruha? Recepty na pstruha

Pečený pstruh (prostě klasika)

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
4 pstruzi 1790 kJ (426 kcal)
Zelené bylinky – plochá petržel, tymián 47 g bílkovin
Sůl, kmín 26 g tuků
Citron 0 g sacharidů
60 g oleje  

Pracovní postup:

Ryby zbavíme vnitřností, šupin a omyjeme pod tekoucí vodou. Osolíme a naložíme v oleji a čerstvých bylinkách, nezapomeneme vložit i dovnitř.  Necháme marinovat. Pečeme (na rozehřátém oleji nebo pečícím papíře) v rozehřáté troubě po obou stranách při 200-220 °C asi 20 minut.

Pečený pstruhPečený pstruh

Pomazánka z pečeného pstruha

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
1 pstruh (200 g) 450 kJ (107 kcal)
50 g tvarohu nebo tvarohového sýru (Lučina, Žervé, Gervais) 13 g bílkovin
Sůl 6 g tuků
Plochá petržel 0 g sacharidů

Pracovní postup:

Pečeného pstruha zbavíme kůže, kostí. S pomocí vidličky či nože ještě maso rozdělíme a případně vybereme zbylé kosti. Maso společně s tvarohem umícháme v pomazánku. Dochutíme. Podáváme natřené na pečivo a nezapomeneme na čerstvou bylinku.

Pomazánka z pečeného pstruha

Koule z pstruha a s brokolicí

Rozpis pro 2 osoby Nutriční hodnota 1 porce (4ks)
1 pstruh (250 g) 1780 kJ (424 kcal)
100 g brokolice 50 g bílkovin
20 g tvrdého sýru 20 g tuků
40 g cibule 10 g sacharidů
15 g jemně mleté celozrnné mouky  
½ vejce  
Citronová šťáva  
Plochá petržel  
10 g oleje  

Suroviny na koule ze pstruha s brokolicí

Pracovní postup:

Brokolici očistíme, omyjeme a blanšírujeme. Pstruha očistíme, vykucháme, zbavíme šupin a omyjeme. Pstruha osolíme, dovnitř vložíme plochou petržel a pečeme v troubě na 200 °C cca 15 minut. Po upečení zbavíme kostí a maso nakrájíme. Nakrájíme i brokolici a najemno cibuli. V míse vytvoříme směs z masa, brokolice, cibule, nasekané petržele, nastrouhaného sýra, mouky a vejce. Dochutíme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou. Tvoříme stejně velké koule. Vložíme do pečící mísy, podlijeme malým množstvím vody, pokapeme olejem a pečeme na 170 °C asi 20 minut. 

Koule z pstruha a s brokolicíKoule z pstruha a s brokolicí

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení. 

Nezapomínejme na maso z mořských ryb, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin (zejména ω-3) a jódu. ω-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuku ryb, proto tučnější mořská ryba není chybou, spíše naopak. Kombinací s celozrnnými těstovinami, olivami a čerstvou petrželovou natí vytvoříme vyvážený pokrm.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace