Inzerce

Štědrovečerní menu

I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení. 

Co třeba s batáto-bramborovým pyré, hráškovým pyré a dipem z červené řepy nebo s lehkým bramborovým salátem nebo bramborovým salátem s avokádem a ořechy? Vyberte si jakoukoli rybu a podávejte v netradiční kombinaci. Pár tipů pro vás.

Pečený pstruh na mandlích s hráškovým pyrém

  Energetická hodnota 1 porce Vánoční procházka na čerstvém vzduchu
  Energetický příjem Energetický výdaj
Smažený kapr (200 g), bramborový salát s majonézou (250 g) 3800 kJ (1900 kcal) 3 hod. 48 min.
Pečený pstruh na mandlích (200 g), bramborový salát s cibulí a jablkem (250 g) 2950 kJ (702 kcal) 2 hod. 57 min.
Pečený pstruh na mandlích (200 g), hráškové pyré (150 g) 2880 kJ (685 kcal) 2 hod. 53 min.
Filet z candáta (200 g), bramborový salát s avokádem a ořechy 2680 kJ (632 kcal) 2 hod. 40 min.
Filet z candáta (200 g), bramborový salát s cibulí a jablkem (200 g), dip z červené řepy (50 g) 2040 kJ (485 kcal) 2 hod. 2 min.

Vězte, že jakákoli méně či více příjemná tělesná aktivita související s přípravou hladkého průběhu Štědrého dne je výdejem energie. Tak hurá do toho!

Typ aktivity Výdej energie (kJ) / 1 hodina
Nakupování dárků  1130 kJ
Pečení, vaření 720 kJ
Psaní dopisu Ježíškovi 550 kJ
Chytání vánočního kapra (rybaření) 1 180 kJ
Chytání kapra ve vaně a jeho další příprava 630 kJ
Balení dárků 840 kJ
Vánoční procházka 1 000 kJ
Stavění sněhuláka 1 170 kJ
Bruslení, sáňkování, bobování, lyžování 1 640 - 1 900 kJ
Odhrabávání sněhu 2 500 kJ

Pečený pstruh na mandlích

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
4 pstruzi 2000 kJ (478 kcal)
100 g mandlí (nadrcené, lupínky) 43 g bílkovin 
20 g celozrnné jemně mleté mouky 30 g tuků 
Plochá petržel 8 g sacharidů
Sůl, kmín  
Citrónová šťáva  
40 g oleje  

Pracovní postup pečeného pstruha na mandlích:

Ryby zbavíme vnitřností, šupin a omyjeme pod tekoucí vodou. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme směsí mouky, jemně nadrcených mandlí (2/3 množství), nasekané čerstvé petržele (lze použít i sušenou) - nezapomeneme vložit i dovnitř.  Pečeme na rozehřátém oleji (nebo pečícím papíře) v rozehřáté troubě po obou stranách při 200°C asi 20-25 minut. Podle potřeby podlijeme opravdu malým množstvím vody, pečeme přikryté (mandle mohou mít tendenci se spálit). Pro jistotu můžeme polévat vytvořenou šťávou. Na konci pečení odkryjeme, aby nám pstruh krásně zezlátl, a posypeme mandlovými lupínky. Pokud máme pouze filety ze pstruha je úprava v troubě kratší.

Pečený pstruh na mandlích

Bramborový salát s cibulí a jablkem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
800 g brambor 950 kJ (226 kcal)
200 g červené cibule 4 g bílkovin 
1 jablko 5 g tuků 
Sůl, pepř, (cukr), citronová šťáva 41 g sacharidů
Plochá petržel  
20 g oleje řepkového (olivového, slunečnicového…)  

Bramborový salát s cibulí a jablkem

Pracovní postup bramborového salátu:

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po uvaření necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nakrájíme na plátky a smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí. Dochutíme nastrouhaným jablkem a marinádou z pepře, soli a citrónové šťávy (příp. cukru). Zakápneme olejem a nakonec přidáme nasekanou čerstvou plochou petržel (libeček je také výborný). Necháme uležet.

Bramborový salát s cibulí a jablkem

Pečený pstruh s bramborovým salátem s cibulí a jablkem

Batáto-bramborové pyré

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
400 g brambor 930 kJ (221 kcal)
400 g batátů 4 g bílkovin
100 ml mléka (příp. 12% smetany) 5 g tuků 
20 g másla 40 g sacharidů
4 stroužky česneku  
Sůl, tymián  

Pracovní postup bátoto-bramborového pyré:

Brambory a batáty omyjeme, oloupeme a vaříme ve vařící osolené vodě. Je lepší vařit brambory a batáty zvlášť, vaří se různě dlouho. Měkké scedíme a rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme vařící mléko (vývar z brambor), prolisovaný česnek, máslo a vyšleháme v hladké husté pyré. Lehce vmícháme lístečky tymiánu. Podáváme jako přílohu k rybě.

Filety z candáta

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
4 filety z candáta (800 g) 990 kJ (234 kcal)
Sůl, pepř 36 g bílkovin 
Citron 10 g tuků 
40 g oleje 0 g sacharidů

Pracovní postup filet z candáta:

Filet candáta zbavíme šupin, omyjeme tekoucí vodou, dle potřeby a velikosti filetu nakrájíme na steaky, osušíme a osolíme, příp. opepříme. Položíme na rozpálenou pánev kůží dolů, současně přidržíme vařečkou, aby se kůže nezkrabatila a nesrolovala. Opékáme pomalu, aby kůže byla křupavá. Na chvíli obrátíme i na druhou stranu. Podáváme s plátkem citrónu.

Bramborový salát s avokádem a ořechy

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
800 g brambor 1690 kJ (402 kcal) 
2 avokáda 8 g bílkovin 
Sůl, pepř, citrónová šťáva 20 g tuků 
40 g vlašských ořechů (opražených mandlí) 42 g sacharidů
20 g oleje řepkového (olivového, slunečnicového…)  
Tymián, petržel  

Bramborový salát s avokádem a ořechy

Pracovní postup bramborového salátu:

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po uvaření necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nakrájíme na plátky nebo protlačíme přes kolečko na brambory. Avokádo omyjeme, plod kolem pecky podélně rozkrojíme a obě půlky otáčivým pohybem od sebe oddělíme, vyjmeme pecku nebo ji opatrně vykrojíme kuchyňským nožem. U zralých plodů lze dužinu vydlabat lžící a u pevného avokáda odstraníme slupku škrabkou na zeleninu. Nakrájíme na větší kousky. Smícháme dohromady s bramborami a nasekanými vlašskými ořechy (nebo opraženými mandlemi). Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a zakápneme olejem. Přidáme nasekané čerstvé bylinky. Necháme uležet.

Bramborový salát s avokádem a ořechy

Dip z červené řepy

Rozpis pro 8 osob Nutriční hodnota 1 porce
250 g červené řepy 100 kJ (24 kcal)
150 g bílého jogurtu (3 % tuku) 2 g bílkovin 
Pepř, sůl 0,5 g tuku 
Česnek, šalotka 3 g sacharidů

Pracovní postup dipu z červené řepy:

Vařenou (pečenou) červenou řepu rozmixujeme společně s bílým jogurtem. Dochutíme solí, pepřem nebo česnekem či šalotkou.  Výborně doplní filet z candáta, kterého lze podat s lehkým bramborovým salátem. 

Hráškové pyré

Rozpis pro 5 osob Nutriční hodnota 1 porce
600 g hrášku mraženého 880 kJ (210 kcal)
200 g brambor 8 g bílkovin 
Sůl, pepř 7 g tuků 
100 ml 12% smetany nebo vývaru z brambor 28 g sacharidů
40 g másla  

Pracovní postup hráškového pyré:

Hrášek zalijeme vodou a prohřejeme (vaříme cca 5 minut). Přidáme vařené brambory, smetanu nebo vývar z brambor, máslo a pomocí kuchyňského robotu vyšleháme v hladké hustší pyré. Pár kuliček hrášku si necháme na ozdobu při servírování na talíř. Skvělá je kombinace s pečeným pstruhem na mandlích.

Hráškové pyré

Veselé Vánoce!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Výživová doporučení nás nabádají, abychom jedli rybí maso minimálně dvakrát týdně v 200 g porci. Matematicky vyjádřeno – 400 g týdně, 1,6 kg měsíčně a ročně alespoň 20 kg.  Klíčové je celkové množství snědené ryby, o velikost jedné porce vlastně ani nejde. Nemusíte rybu jíst ani dvakrát týdně, s čistým svědomím si ji dejte i čtyřikrát. Z větší části raději volte čerstvé (mražené) rybí maso a teprve pak doplňte rybími výrobky. Steak, karbanátky, polévka, pomazánka, salát, zavináče, sardinky, tuňák v konzervě – to je jedno. Chuťové buňky si jistě řeknou, co jim je nejmilejší, zda mořské či sladkovodní ryby. 

Nezapomínejme na maso z mořských ryb, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin (zejména ω-3) a jódu. ω-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuku ryb, proto tučnější mořská ryba není chybou, spíše naopak. Kombinací s celozrnnými těstovinami, olivami a čerstvou petrželovou natí vytvoříme vyvážený pokrm.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace