Inzerce

Zdravé recepty z knihy Žena po 40: Těstoviny s lososem

Nezapomínejme na maso z mořských ryb, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin (zejména ω-3) a jódu. ω-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuku ryb, proto tučnější mořská ryba není chybou, spíše naopak. Kombinací s celozrnnými těstovinami, olivami a čerstvou petrželovou natí vytvoříme vyvážený pokrm.

Vybrali jsme nejlepší recept na lososa s těstovinami, který chutná nejen ženám po 40, ale i jejich mužům a dětem.

Těstoviny s lososem

Rozpis pro 5 osob: 1 porce obsahuje:
300 g těstovin 2 224 kJ
400 g lososa (bez kůže) 31 g bílkovin
40 g oleje 27 g tuku
50 g citrónu 43 g sacharidů
100 g černých oliv  
petrželová nať  
sůl, pepř  
60 g parmazánu  

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Celozrnné těstoviny vaříme v osolené vodě, které je 2,5 x více než těstovin. Respektujeme délku vaření uvedenou na obalu.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Lososa bez kůže nakrájíme na kousky, které pokapeme citrónem a ochutíme pepřem.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Kousky lososa opečeme na oleji a ochutíme solí. Poté smícháme s těstovinami.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Přidáme nasekanou petrželovou nať s nakrájenými olivami a dochutíme citrónem. Při podávání posypeme parmazánem.

Těstoviny s lososem Těstoviny s lososem

Recept připravila: Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka a uvařil: David Viktorin, šéfkuchař restaurace Borgo Agnese.

Recept pochází z knihy Žena po 40 - sebevědomá a v kondici.

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení. 

Výživová doporučení nás nabádají, abychom jedli rybí maso minimálně dvakrát týdně v 200 g porci. Matematicky vyjádřeno – 400 g týdně, 1,6 kg měsíčně a ročně alespoň 20 kg.  Klíčové je celkové množství snědené ryby, o velikost jedné porce vlastně ani nejde. Nemusíte rybu jíst ani dvakrát týdně, s čistým svědomím si ji dejte i čtyřikrát. Z větší části raději volte čerstvé (mražené) rybí maso a teprve pak doplňte rybími výrobky. Steak, karbanátky, polévka, pomazánka, salát, zavináče, sardinky, tuňák v konzervě – to je jedno. Chuťové buňky si jistě řeknou, co jim je nejmilejší, zda mořské či sladkovodní ryby. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace