Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.
Z historie pečení vánočky
Vánočky se v českých domácnostech pekly jako sváteční vánoční pečivo od 18. století. Hospodyně ji zadělávaly z nejlepší mouky v čisté bílé zástěře. Když těsto kynulo, měla několikrát vyskočit, aby správně naběhlo. V některých rodinách se do ní zapékaly mince. Kdo ji objevil, toho mělo provázet celý rok štěstí, pevné zdraví a bohatství. Vánočky byly symbolem hojnosti a po celou dobu Vánoc byly na stole, aby bylo dostatek zrna a mouky po celý rok. Napeklo se jich tolik, aby bylo dostatek pro členy rodiny, služebnictvo, koledníky, a všechny příchozí. První vánočku dostal hospodář, aby se urodilo hodně pšenice. Vánočka měla mít ochrannou moc, proto se do ní zapékal česnek, svěcená voda nebo i petržel. Drobky se házely myším, aby neničily úrodu, stromům, aby měly hodně ovoce, slepicím, aby hodně nesly.
Vánočka byla chloubou každé hospodyně. Ani tehdy neuměly všechny hospodyně vánočku uplést, tak ji také pekly v keramických formách. (podle Petr Herynek, České Vánoce v kuchyni)
Budeme-li vánočku nazývat jakkoli - Hůska, Calta, Pletenice nebo Štědrovka, patří rozhodně na tradiční vánoční stůl. Neobávejte se složité přípravy a zkuste si upéct tu svoji i Vy.
Vánočka mojí babičky
U nás doma se začínají péct vánočky již na začátku prosince, aby se dokonale vyladil ten správný postup. Z toho vyplývá, že spotřeba v předvánočním i vánočním čase je opravdu vysoká. Mají ji rádi opravdu všichni. Když jsem byla malá, pekla ji babička. Dnes je to doménou především maminky. Pomalu přechází pečení vánočky na další generaci (mě). Loni už pár šťouchů při přípravě těsta udělali i ti úplně nejmladší. Musím přiznat, že robot je zázrak a zvládne se vše mnohem pohodlněji. Letos jsem se vrhla do pečení v nutričně vylepšené variantě. S přípravou těsta jsem začala po obědě, vánočku z trouby vytahovala o půlnoci. Nene, příprava nebyla tak časově náročná. Mým zlozvykem je dělat několik věcí najednou. Během příprav jsem současně tvořila adventní věnec. No a špatně jsem si zapnula troubu. Pekla mi pouze ze shora. Všimla jsem si toho až moc pozdě. Už s tím nešlo nic dělat. S takovou vánočkou se fakt nemůžu chlubit. Rychle zadělat na novou a celý proces od začátku. Jak praví tradice z minulosti, kouskem vánočky obdaruj na Štědrý den i zvířectvo. My jsme obdarovávali již první adventní neděli. Proto nepodlehněte předvánočnímu shonu a prožijte tento kouzelný čas v klidu a pohodě.
Recept na vánočku
(z celozrnné špaldové mouky podle babičky)
Rozpis na 1 vánočku (20-22 ks) | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
Kvásek: | 700 kJ (167 kcal) |
22 g droždí | 5 g bílkovin |
250 ml mléka vlažného | 4 g tuků |
Těsto: | 27 g sacharidů |
110 g cukru krystal | |
½ vanilkového cukru | |
Muškátový oříšek | |
2 žloutky | |
110 g másla + Hery (1/2 + 1/2) rozpuštěného | |
500 g špaldové celozrnné mouky a polohrubé mouky (2/3 + 1/3) | |
Špetka soli | |
50 g rozinek | |
Rum | |
50 g mandlí sekaných do těsta | |
Mandlové lupínky na posypání | |
Na potření: | |
1 žloutek | |
Citrónová šťáva |
Vánočka pracovní postup
Příprava těsta na vánočku
Těsto můžeme připravovat v míse ručně nebo pomocí robotu. Postup je shodný.
1. Připravíme si kvásek – do nádoby si nadrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít.
2. Mezitím si do mísy dáme cukr, vanilkový cukr a nastrouháme muškátový oříšek.
3. Přidáme dva žloutky. Vejce si předem vyndáme z lednice, aby nebyla studená.
4. Společně třeme asi 10 minut do světlé pěny.
5. Navážíme si mouku, nasekáme mandle a rozinky namočíme do rumu.
Tip! Původní recept od babičky obsahuje mouku polohrubou (4/5) a mouku hladkou (1/5). Záměnou za špaldovou mouku celozrnnou docílíme zvýšení nutriční hodnoty vánočky. Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, minerálních látek a vitamínů. A z pohledu gurmánského? Já hodnotím obě varianty za vynikající. Vyzkoušejte a uvidíte!
6. Rozpustíme si máslo a Heru a postupně přilíváme do třeného základu, aby se máslo spojilo se směsí.
Tip! Lze použít pouze máslo (Herou máslo babička částečně nahradila z důvodu snížení vlivu na vznik pálení žáhy. Třený základ – žloutek, cukr, máslo – totiž ovlivňuje vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Zvýšená kyselost může u vnímavých osob mít vliv na vznik pálení žáhy. Na ni má také vliv druh kypření (droždí). Rozhodně proto jezte vánočku vychladlou a v přiměřeném spíše menším množství (1 ks) na 1 porci. Pokud máte raději vánočku méně tučnou, sušší, snižte si dávku tuku na 75 g.
7. Ke třenému základu střídavě přidáváme kvásek a mouku, špetku soli. Zpracujeme v těsto.
8. K těstu postupně přidáme nasekané mandle a namočené rozinky v rumu a vpracujeme do těsta.
Kynutí vánočky
9. Zpracované těsto ve tvaru bochánku necháme v nádobě, pomoučíme, přikryjeme utěrkou.
10. Necháme kynout cca 2 hodiny v teple. Těsto zvětší svůj objem cca 2krát.
Tip! Rozhodně nechte kynout na teplém místě – u topení, zabalené do deky či schované v peřinách.
11. Vykynuté těsto rukou zmáčkneme a ještě necháme kynout cca ½ hodiny.
12. Vykynuté těsto vyjmeme z mísy a položíme na vál.
Pletení vánočky z 9 dílů
13. Těsto si rozdělíme na 9 díly, z toho 2 o trochu menší a zbylých 7 dílů stejných.
Tip! Doporučuji při dělení použít kuchyňskou váhu a tím si pohlídat stejnou velikost jednotlivých dílů.
14. Ze 4 dílů si uválíme válečky.
15. Upleteme cop ze čtyř dílů.
Tip! Snadnější je začínat od prostředka. Jde to pak samo – intuitivně. :-)
16. Konce ohneme dospod. Spojíme ruce a hřeby rukou protlačíme uprostřed copu místo pro další vrstvu vánočky.
17. Vyválíme další 3 díly a upleteme cop z 3 dílů.
18. Cop ze tří dílů položíme na cop ze čtyř dílů. Konce ohneme do spodu. Vyválíme si poslední dva díly (ty menší).
19. Upleteme cop z 2 dílů.
20. Cop položíme jako třetí vrstvu na 2 předcházející. Konce opět ohneme do spodu vánočky.
21. Vánočku vložíme na plech s pečícím papírem.
Tip! Pomocí špejlí propíchněte vánočku podélně na několika místech a tím ji zpevníte. Zabráníte tím tomu, aby se vám během pečení rozjela do stran.
Necháme ještě na teplém místě cca ½ hodiny kynout. Po vykynutí potřeme žloutkem.
Tip! K žloutku přidejte citrónovou šťávu. Vánočka se po upečení bude krásně lesknout.
22. Vánočku ještě posypeme plátky mandlí.
Krásný čas adventní a vánoční!
Autor: Mgr. Jana Eliášová