404 Not Found Vánočka - Zdravé omlazení
Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Vánočka

Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.

Z historie pečení vánočky

Vánočky se v českých domácnostech pekly jako sváteční vánoční pečivo od 18. století. Hospodyně ji zadělávaly z nejlepší mouky v čisté bílé zástěře. Když těsto kynulo, měla několikrát vyskočit, aby správně naběhlo. V některých rodinách se do ní zapékaly mince. Kdo ji objevil, toho mělo provázet celý rok štěstí, pevné zdraví a bohatství. Vánočky byly symbolem hojnosti a po celou dobu Vánoc byly na stole, aby bylo dostatek zrna a mouky po celý rok. Napeklo se jich tolik, aby bylo dostatek pro členy rodiny, služebnictvo, koledníky, a všechny příchozí. První vánočku dostal hospodář, aby se urodilo hodně pšenice. Vánočka měla mít ochrannou moc, proto se do ní zapékal česnek, svěcená voda nebo i petržel. Drobky se házely myším, aby neničily úrodu, stromům, aby měly hodně ovoce, slepicím, aby hodně nesly. 

Vánočka byla chloubou každé hospodyně. Ani tehdy neuměly všechny hospodyně vánočku uplést, tak ji také pekly v keramických formách. (podle Petr Herynek, České Vánoce v kuchyni) 

Budeme-li vánočku nazývat jakkoli - Hůska, Calta, Pletenice nebo Štědrovka, patří rozhodně na tradiční vánoční stůl. Neobávejte se složité přípravy a zkuste si upéct tu svoji i Vy.

Vánočka mojí babičky

U nás doma se začínají péct vánočky již na začátku prosince, aby se dokonale vyladil ten správný postup.  Z toho vyplývá, že spotřeba v předvánočním i vánočním čase je opravdu vysoká. Mají ji rádi opravdu všichni. Když jsem byla malá, pekla ji babička. Dnes je to doménou především maminky. Pomalu přechází pečení vánočky na další generaci (mě). Loni už pár šťouchů při přípravě těsta udělali i ti úplně nejmladší. Musím přiznat, že robot je zázrak a zvládne se vše mnohem pohodlněji. Letos jsem se vrhla do pečení v nutričně vylepšené variantě. S přípravou těsta jsem začala po obědě, vánočku z trouby vytahovala o půlnoci. Nene, příprava nebyla tak časově náročná. Mým zlozvykem je dělat několik věcí najednou. Během příprav jsem současně tvořila adventní věnec.  No a špatně jsem si zapnula troubu. Pekla mi pouze ze shora. Všimla jsem si toho až moc pozdě. Už s tím nešlo nic dělat. S takovou vánočkou se fakt nemůžu chlubit. Rychle zadělat na novou a celý proces od začátku. Jak praví tradice z minulosti, kouskem vánočky obdaruj na Štědrý den i zvířectvo. My jsme obdarovávali již první adventní neděli. Proto nepodlehněte předvánočnímu shonu a prožijte tento kouzelný čas v klidu a pohodě. 

Recept na vánočku

 (z celozrnné špaldové mouky podle babičky)

Rozpis na 1 vánočku (20-22 ks) Nutriční hodnota 1 porce
Kvásek: 700 kJ (167 kcal)
22 g droždí 5 g bílkovin
250 ml mléka vlažného 4 g tuků
Těsto: 27 g sacharidů
110 g cukru krystal  
½ vanilkového cukru  
Muškátový oříšek  
2 žloutky  
110 g másla + Hery (1/2  + 1/2) rozpuštěného  
500 g špaldové celozrnné mouky a polohrubé mouky (2/3 + 1/3)  
Špetka soli  
50 g rozinek  
Rum  
50 g mandlí sekaných do těsta  
Mandlové lupínky na posypání  
Na potření:  
1 žloutek  
Citrónová šťáva  

Vánočka pracovní postup

Příprava těsta na vánočku

Těsto můžeme připravovat v míse ručně nebo pomocí robotu. Postup je shodný.

1. Připravíme si kvásek – do nádoby si nadrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít.

Příprava těsta na vánočku

2. Mezitím si do mísy dáme cukr, vanilkový cukr a nastrouháme muškátový oříšek.

Příprava těsta na vánočku

3. Přidáme dva žloutky. Vejce si předem vyndáme z lednice, aby nebyla studená.

Příprava těsta na vánočku

4. Společně třeme asi 10 minut do světlé pěny.

Příprava těsta na vánočku

5. Navážíme si mouku, nasekáme mandle a rozinky namočíme do rumu.

Tip! Původní recept od babičky obsahuje mouku polohrubou (4/5) a mouku hladkou (1/5). Záměnou za špaldovou mouku celozrnnou docílíme zvýšení nutriční hodnoty vánočky. Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, minerálních látek a vitamínů. A z pohledu gurmánského? Já hodnotím obě varianty za vynikající. Vyzkoušejte a uvidíte!

Příprava těsta na vánočku

Příprava těsta na vánočkuPříprava těsta na vánočku

6. Rozpustíme si máslo a Heru a postupně přilíváme do třeného základu, aby se máslo spojilo se směsí. 

Tip! Lze použít pouze máslo (Herou máslo babička částečně nahradila z důvodu snížení vlivu na vznik pálení žáhy. Třený základ – žloutek, cukr, máslo – totiž ovlivňuje vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Zvýšená kyselost může u vnímavých osob mít vliv na vznik pálení žáhy. Na ni má také vliv druh kypření (droždí). Rozhodně proto jezte vánočku vychladlou a v přiměřeném spíše menším množství (1 ks) na 1 porci. Pokud máte raději vánočku méně tučnou, sušší, snižte si dávku tuku na 75 g.

Příprava těsta na vánočku

7. Ke třenému základu střídavě přidáváme kvásek a mouku, špetku soli. Zpracujeme v těsto.

Příprava těsta na vánočku

Příprava těsta na vánočku

8. K těstu postupně přidáme nasekané mandle a namočené rozinky v rumu a vpracujeme do těsta.

Příprava těsta na vánočku

Příprava těsta na vánočku

Kynutí vánočky

9. Zpracované těsto ve tvaru bochánku necháme v nádobě, pomoučíme, přikryjeme utěrkou. 

Kynutí vánočky

10. Necháme kynout cca 2 hodiny v teple. Těsto zvětší svůj objem cca 2krát.

Tip! Rozhodně nechte kynout na teplém místě – u topení, zabalené do deky či schované v peřinách. 

Kynutí vánočkyKynutí vánočky

11. Vykynuté těsto rukou zmáčkneme a ještě necháme kynout cca ½ hodiny.

Kynutí vánočky

Kynutí vánočky

12. Vykynuté těsto vyjmeme z mísy a položíme na vál.

Kynutí vánočky

Pletení vánočky z 9 dílů

13. Těsto si rozdělíme na 9 díly, z toho 2 o trochu menší a zbylých 7 dílů stejných. 

Tip! Doporučuji při dělení použít kuchyňskou váhu a tím si pohlídat stejnou velikost jednotlivých dílů. 

Pletení vánočky z 9 dílů

14. Ze 4 dílů si uválíme válečky.

Pletení vánočky z 9 dílů

15. Upleteme cop ze čtyř dílů.  

Tip! Snadnější je začínat od prostředka. Jde to pak samo – intuitivně. :-)

Pletení vánočky z 9 dílů

Pletení vánočky z 9 dílů

16. Konce ohneme dospod.  Spojíme ruce a hřeby rukou protlačíme uprostřed copu místo pro další vrstvu vánočky.

Pletení vánočky z 9 dílů

17. Vyválíme další 3 díly a upleteme cop z 3 dílů.

Pletení vánočky z 9 dílů

18. Cop ze tří dílů položíme na cop ze čtyř dílů. Konce ohneme do spodu. Vyválíme si poslední dva díly (ty menší).

Pletení vánočky z 9 dílů

19. Upleteme cop z 2 dílů.

Pletení vánočky z 9 dílů

20. Cop položíme jako třetí vrstvu na 2 předcházející. Konce opět ohneme do spodu vánočky. 

Pletení vánočky z 9 dílů

21. Vánočku vložíme na plech s pečícím papírem.

Tip! Pomocí špejlí propíchněte vánočku podélně na několika místech a tím ji zpevníte. Zabráníte tím tomu, aby se vám během pečení rozjela do stran. 

Necháme ještě na teplém místě cca ½ hodiny kynout. Po vykynutí potřeme žloutkem.

Tip! K žloutku přidejte citrónovou šťávu. Vánočka se po upečení bude krásně lesknout.

Pletení vánočky z 9 dílů

22. Vánočku ještě posypeme plátky mandlí. 

Pletení vánočky z 9 dílů

Pečení vánočky

23. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160-170 °C ve střední části trouby cca 30-40 minut. 

Tip! Po 15 minutách, až vrchní část ztmavne, můžete přikrýt pečícím papírem, abyste vrchní část nespálili.

Vánočka

Po vychladnutí nezbývá než popřát dobrou chuť! 

Vánočka

Krásný čas adventní a vánoční!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Bez tradičních kousků cukroví si je vlastně nedokážeme ani představit. 

Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná. 

Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace