Je Vaše hmotnost normální nebo už ne? Nejčastěji používaným kritériem k hodnocení tělesné hmotnosti je tzv. index tělesné hmotnosti - BMI (body mass index).
Výpočet BMI si můžete stáhnout také jako aplikaci do mobilu, a to:
ANDROID: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.getone.zdraveomlazeni.bmi
WINDOWS: https://www.microsoft.com/cs-cz/store/apps/bmi-vypocet/9nblggh6j134
APPLE: https://itunes.apple.com/cz/app/vypocet-bmi/id1028994899?l=cs&mt=8
Tělesná hmotnost a její hodnocení
Ani tento způsob hodnocení však není ideální, údaje mohou být nepřesné. Do komplexního hodnocení je vhodné zahrnout i další paramentry, jako je pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl. Pro správné posouzení je dobré se poradit s odborníkem. Fyziologicky mají ženy vyšší hodnoty celkového tělesného tuku. S věkem podíl tuku v těle stoupá, zatímco zastoupení svalové hmoty se snižuje. Doporučené množství tuku u ženy nad 40 let jet do 30%. Při stejném BMI je metabolické riziko vyšší u žen a u menších osob. Toto kritérium se tedy nepoužívá pouze ke stanovení stupně obezity, ale i k určení zdravotních rizik a životní prognózy. Aktivní sportující žena má i přes vyšší hodnotu BMI mnohem menší riziko vzniku zdravotních komplikací než žena s minimální pohybovou aktivitou a BMI nižším. To nesouvisí pouze s celkovým množstvím tuku, ale především s jeho distribucí v organizmu a rozlišením typu obezity podle toho, v jakých částech těla dochází k ukládání tuku, a to na tzv. typ jablko (androidní) a typ hruška (gynoidní).
Obrázek: Androidní (jablko) a gynoidní (hruška) typ ukládání tělesného tuku.
U typu jablka dochází k převaze viscerálního tuku a u typu hruška převažuje tuk podkožní. Vyšší nebezpečí vzniku komplikací souvisí s množstvím viscerálního neboli abdominálního tuku. K posouzení množství tuku v oblasti břicha lze použít velmi jednoduchou metodu - prosté změření obvodu pasu, u kterého riziko stoupá při více než 80 cm. Naším cílem by mělo být dosažení optimální tělesné hmotnosti - takové, která je spojena s miminálními zdravotními riziky, a to na hodnotu BMI 20-22, nad hodnotou 25 zdravotní rizika významně stoupají.