Inzerce

Vánoční menu zdravě, jak přijatou energii spálit?

Může se klasická česká štědrovečerní večeře připravit zdravěji? Jaká je její energetická hodnota a jak ji snížit, nebo, jak večeři vysportovat u klasických předvánočních činností?

Vánoční menu zdravě, jak přijatou energii spálit?

Český Štědrý den v kuchyni. Jak je to u vás doma? Co o Vánocích jedli předci?

Štědrý den se u nás slaví od 14. století a mnoho z nás ho považuje za nejvýznamnější den v celém roce. České Vánoce mají své nezaměnitelné kouzlo a právě Štědrému dni připisujeme až magické kouzlo. Tento den je spojen s dodržováním řady zvyků a s bohatým jídelníčkem plným chutných pokrmů. Po celodenním půstu s východem první hvězdy zpravidla začínala štědrovečerní večeře. Byla zahájena podáním chleba nebo oplatky potřené medem, pak následovala čočková nebo hrachová polévka, dnes polévka rybí. Jako hlavní chod se podával kroupový nákyp s houbami (hubník, maňas, černý kuba – mastná huba) nebo jáhlová kaše se sušeným ovocem. I dnes se v některých rodinách podává archaické jídlo – muzika (směs rozvařeného sušeného ovoce s kořením).

Ryba se dostala na štědrovečerní stůl až v 19. století.

Nejdříve se upravoval kapr na černo, kapr na modro a následně dnes nejobvyklejší kapr v trojobale - smažený. Pokud nebyla ryba, připravoval se zajíc na černo. Na venkově se podávala jídla, jejichž součástí bylo zelí. Do jídelníčku se postupně dostal krocan, králík a od poloviny 19. století i vánoční cukroví, které dnes považujeme za symbol Vánoc. Konkrétní podoba štědrovečerní tabule vychází z tradic rodin a místních zvyklostí jednotlivých částí Čech, Moravy a Slezska.

Vánoční menu z pohledu přijaté energie

Pojďme se na tento hodokvas ale podívat poněkud méně nostalgicky. Z pohledu obsahu přijaté energie a jednotlivých živin. Zásadním problémem nemusí být jednotlivé pokrmy (netýká se některých onemocnění, např. diabetes, onemocnění gastrointestinálního traktu – záněty žlučníku, slinivky břišní, střev atd.), ale jejich přijaté množství. Konkrétní čísla – energie, popř. množství tuků nás v tom nejlepším případě mohou pouze překvapit, v tom horším vyrazit dech :-) a v tom nejhorším způsobit zažívací potíže a mít na svědomí pár kilo navíc.

Mrkněte na příklad štědrovečerní večeře – staročeské a dnešní a jejich nutriční hodnocení vyčíslením množství energie a jednotlivých živin. Co vy na to?

Staročeská štědrovečerní večeře Dnešní štědrovečerní večeře
Oplatka s medem 1 ks + 30 g
Bramborová polévka s houbami 250 ml
Černý Kuba, zelný salát 250 + 150 g
Omaštěný hrách na sladko s perníkem 200 g
Muzika 150 g
Vánočka 100 g
Jablko 100 g
Pálenka 40% 100 ml
Vinná klobása, chléb 100 + 50g
Smažený kapr 200 g
Bramborový salát s majonézou 250 g
Vánočka 200 g
Štrůdl z listového těsta s jablky 100 g
Káva se šlehačkou 150 ml + 50 ml
Vánoční cukroví (linecké) 100 g
Jablko, pomeranč 100 + 100 g
Lihovina 40% 100 ml
Nutriční hodnocení:
Energie:  
Bílkoviny:  
Sacharidy:  
Tuky:
Vláknina:
2393 kcal/10051 kJ
47 g
356 g                                
70 g
31 g
Energie:  
Bílkoviny:  
Sacharidy:  
Tuky:
Vláknina:
3644 kcal/15305 kJ
83 g
316 g
209 g
15 g
VĚŘTE, NEVĚŘTE, ALE JE TO TAK. JEN PŘIPOMÍNÁM, ŽE TOTO JE VYČÍSLENÍ JEDNOHO DNE. UŽ PŘEMÝŠLÍTE, CO SI DÁTE NA BOŽÍ HOD NEBO ŠTĚPÁNA? :-)

Tipy na ozdravění vánočního menu

Teď se dostáváme k tomu, proč tento článek vznikl. Jedna z kolegyň Zdravého omlazení, původem ze Slezska, mě požádala o zhodnocení přijaté energie na Štědrý den a přidání pár tipů, které by menu mohly ozdravit.

Štědrý den – jídelníček naší vybrané rodiny

Snídaně Štědrovečerní večeře
Čaj s medem
Vánočka 100 g
1800kJ Polévka rybí s opečenou houskou
Smažený kapr 200 g
Bramborový salát s light majonézou 200 g
Cukroví (např. linecké) 100 g
Sušené ovoce 100 g
1000 kJ
2750 kJ
1450 kJ
2200 kJ
1200 kJ
Celkem: 10 400 kJ, 70 g bílkovin, 105 g tuků, 310 g sacharidů

Tip na úpravu jídelníčku, jehož cílem je ozdravění a snížení energetického příjmu

Snídaně Štědrovečerní večeře
Čaj s medem
Vánočka 100 g
1800 kJ Polévka rybí s opečenou houskou
Pečený kapr 200 g
Bramborový salát s jogurtem (3 %) 200 g
Cukroví (např. linecké) 50 g
Čerstvé ovoce 200 g
Sušené ovoce 50 g
1000 kJ
1250 kJ
770 kJ
1100 kJ
530 kJ
600 kJ
Celkem: 7050 kJ,  65 g bílkovin, 55 g tuků, 230 g sacharidů

Jak snadné!

Buď tedy můžete ozdravit jídelníček, nebo máte ještě druhou možnost, jak nenabrat vánoční kila, a to zvýšit energetický výdej. Samozřejmě můžete zařadit obojí.

Jak a čím na Vánoce zvýšit energetický výdej?

Vánoční menu zdravě, jak přijatou energii spálit?Pro následující čísla energetického výdeje platí všeobecnost, čili konkrétně u vás může být spalování odlišné. Hubení více spalují, když jsme oblečení, spalujeme rovněž více – např. v neoprenu apod.
Např. v klidu, když nic neděláme, náš mozek spaluje 1/5 veškeré energie. Ve spánku spalujeme asi 60-70 kcal za hodinu.

Vybrali jsme zejména ryze vánoční aktivity :-)

Aktivita Spálená energie v kcal Spálená energie v kJ (x4,185 kJ)
Spánek 60-70 kcal 251,1-282,95 kJ
Čtení knížky 120 kcal 502,2 kJ
Sezení u počítače 100 kcal 418,5 kJ
Běhání po nákupech 400 kcal 1674 kJ
Stavění sněhuláka 280 kcal 1171,8 kJ
Chytání kapra ve vaně a jeho další příprava 150 kcal 627,75 kJ
Balení dárků 200 kcal 837 kJ
Mytí oken 650 kcal 2720,25 kJ
Vysávání 300 kca 1255,5 kJ
Vytírání 400 kcal 1674 kJ
Žehlení 350-400 kcal 1464,75-1674 kJ
Pečení 150 kcal 627,75 kJ
Sáňkování, bobování, bruslení, lyžování 700-800 kcal 2929,5-3348 kJ

Tyto řádky berte jako impuls k zamyšlení.

Přejeme kouzelný Štědrý večer u sváteční tabule.

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • veruli79

    Teda, díky za ten rozpočet spálené energie při domácích pracích - hned je budu dělat s větší chutí :-)

    veruli79  |  14. 01. 2015, 10:44  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Lemur

    Vypadá to pěkně, určtě stojí za zkoušku :-)

    Lemur  |  19. 12. 2014, 16:13  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Kůže je důležitý orgán, který je třeba chránit a starat se o něj. Celé Vaše tělo je oblečeno do kůže. Plocha, která pokrývá člověka je u dospělého jedince cca 1,5-2m2. Podle toho jak moc jste vyrostli do výšky a šířky. Kůže roste s vámi. A je to nejlepší ochranný val proti vnějšímu světu. 

V minulém článku jsme se zabývali játry. Další orgán, který si nejen po Vánocích zaslouží naši pozornost, jsou ledviny. I ony tvoří životně důležitou součást našeho těla. Ačkoliv je to orgán párový a dá se žít i s jednou ledvinou, tak je zapotřebí si je chránit. 

Po Vánocích si někteří optimističtí jedinci dávají do nového roku různá předsevzetí. Často zde zazní: Co bych mohl udělat dobrého pro své zdraví? Ale přiznejme si, jak se ke svému tělu chováme během roku. Dnes bychom se mohli zaměřit na orgán, který je uložen pod bránicí, a má více funkcí než vrchní velitel české armády. Jsou to naše játra.

O úloze snídaně se toho napsalo mnohé. Podle všeobecně známého přísloví „Snídej jako král, obědvej jako rádce a večeř jako chuďas“, to vypadá, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Pravdou je, že není jídlo důležitější a méně či více důležité.  Podstatné je také kolik a co jíme. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace