Může se klasická česká štědrovečerní večeře připravit zdravěji? Jaká je její energetická hodnota a jak ji snížit, nebo, jak večeři vysportovat u klasických předvánočních činností?
Český Štědrý den v kuchyni. Jak je to u vás doma? Co o Vánocích jedli předci?
Štědrý den se u nás slaví od 14. století a mnoho z nás ho považuje za nejvýznamnější den v celém roce. České Vánoce mají své nezaměnitelné kouzlo a právě Štědrému dni připisujeme až magické kouzlo. Tento den je spojen s dodržováním řady zvyků a s bohatým jídelníčkem plným chutných pokrmů. Po celodenním půstu s východem první hvězdy zpravidla začínala štědrovečerní večeře. Byla zahájena podáním chleba nebo oplatky potřené medem, pak následovala čočková nebo hrachová polévka, dnes polévka rybí. Jako hlavní chod se podával kroupový nákyp s houbami (hubník, maňas, černý kuba – mastná huba) nebo jáhlová kaše se sušeným ovocem. I dnes se v některých rodinách podává archaické jídlo – muzika (směs rozvařeného sušeného ovoce s kořením).
Ryba se dostala na štědrovečerní stůl až v 19. století.
Nejdříve se upravoval kapr na černo, kapr na modro a následně dnes nejobvyklejší kapr v trojobale - smažený. Pokud nebyla ryba, připravoval se zajíc na černo. Na venkově se podávala jídla, jejichž součástí bylo zelí. Do jídelníčku se postupně dostal krocan, králík a od poloviny 19. století i vánoční cukroví, které dnes považujeme za symbol Vánoc. Konkrétní podoba štědrovečerní tabule vychází z tradic rodin a místních zvyklostí jednotlivých částí Čech, Moravy a Slezska.
Vánoční menu z pohledu přijaté energie
Pojďme se na tento hodokvas ale podívat poněkud méně nostalgicky. Z pohledu obsahu přijaté energie a jednotlivých živin. Zásadním problémem nemusí být jednotlivé pokrmy (netýká se některých onemocnění, např. diabetes, onemocnění gastrointestinálního traktu – záněty žlučníku, slinivky břišní, střev atd.), ale jejich přijaté množství. Konkrétní čísla – energie, popř. množství tuků nás v tom nejlepším případě mohou pouze překvapit, v tom horším vyrazit dech :-) a v tom nejhorším způsobit zažívací potíže a mít na svědomí pár kilo navíc.
Mrkněte na příklad štědrovečerní večeře – staročeské a dnešní a jejich nutriční hodnocení vyčíslením množství energie a jednotlivých živin. Co vy na to?
Staročeská štědrovečerní večeře | Dnešní štědrovečerní večeře | ||
---|---|---|---|
Oplatka s medem 1 ks + 30 g Bramborová polévka s houbami 250 ml Černý Kuba, zelný salát 250 + 150 g Omaštěný hrách na sladko s perníkem 200 g Muzika 150 g Vánočka 100 g Jablko 100 g Pálenka 40% 100 ml |
Vinná klobása, chléb 100 + 50g Smažený kapr 200 g Bramborový salát s majonézou 250 g Vánočka 200 g Štrůdl z listového těsta s jablky 100 g Káva se šlehačkou 150 ml + 50 ml Vánoční cukroví (linecké) 100 g Jablko, pomeranč 100 + 100 g Lihovina 40% 100 ml |
||
Nutriční hodnocení: | |||
Energie: Bílkoviny: Sacharidy: Tuky: Vláknina: |
2393 kcal/10051 kJ 47 g 356 g 70 g 31 g |
Energie: Bílkoviny: Sacharidy: Tuky: Vláknina: |
3644 kcal/15305 kJ 83 g 316 g 209 g 15 g |
VĚŘTE, NEVĚŘTE, ALE JE TO TAK. JEN PŘIPOMÍNÁM, ŽE TOTO JE VYČÍSLENÍ JEDNOHO DNE. UŽ PŘEMÝŠLÍTE, CO SI DÁTE NA BOŽÍ HOD NEBO ŠTĚPÁNA? :-) |
Tipy na ozdravění vánočního menu
Teď se dostáváme k tomu, proč tento článek vznikl. Jedna z kolegyň Zdravého omlazení, původem ze Slezska, mě požádala o zhodnocení přijaté energie na Štědrý den a přidání pár tipů, které by menu mohly ozdravit.
Štědrý den – jídelníček naší vybrané rodiny
Snídaně | Štědrovečerní večeře | ||
---|---|---|---|
Čaj s medem Vánočka 100 g |
1800kJ |
Polévka rybí s opečenou houskou Smažený kapr 200 g Bramborový salát s light majonézou 200 g Cukroví (např. linecké) 100 g Sušené ovoce 100 g |
1000 kJ 2750 kJ 1450 kJ 2200 kJ 1200 kJ |
Celkem: 10 400 kJ, 70 g bílkovin, 105 g tuků, 310 g sacharidů |
Tip na úpravu jídelníčku, jehož cílem je ozdravění a snížení energetického příjmu
Snídaně | Štědrovečerní večeře | ||
---|---|---|---|
Čaj s medem Vánočka 100 g |
1800 kJ |
Polévka rybí s opečenou houskou Pečený kapr 200 g Bramborový salát s jogurtem (3 %) 200 g Cukroví (např. linecké) 50 g Čerstvé ovoce 200 g Sušené ovoce 50 g |
1000 kJ 1250 kJ 770 kJ 1100 kJ 530 kJ 600 kJ |
Celkem: 7050 kJ, 65 g bílkovin, 55 g tuků, 230 g sacharidů |
Jak snadné!
Buď tedy můžete ozdravit jídelníček, nebo máte ještě druhou možnost, jak nenabrat vánoční kila, a to zvýšit energetický výdej. Samozřejmě můžete zařadit obojí.
Jak a čím na Vánoce zvýšit energetický výdej?
Pro následující čísla energetického výdeje platí všeobecnost, čili konkrétně u vás může být spalování odlišné. Hubení více spalují, když jsme oblečení, spalujeme rovněž více – např. v neoprenu apod.
Např. v klidu, když nic neděláme, náš mozek spaluje 1/5 veškeré energie. Ve spánku spalujeme asi 60-70 kcal za hodinu.
Vybrali jsme zejména ryze vánoční aktivity :-)
Aktivita | Spálená energie v kcal | Spálená energie v kJ (x4,185 kJ) |
---|---|---|
Spánek | 60-70 kcal | 251,1-282,95 kJ |
Čtení knížky | 120 kcal | 502,2 kJ |
Sezení u počítače | 100 kcal | 418,5 kJ |
Běhání po nákupech | 400 kcal | 1674 kJ |
Stavění sněhuláka | 280 kcal | 1171,8 kJ |
Chytání kapra ve vaně a jeho další příprava | 150 kcal | 627,75 kJ |
Balení dárků | 200 kcal | 837 kJ |
Mytí oken | 650 kcal | 2720,25 kJ |
Vysávání | 300 kca | 1255,5 kJ |
Vytírání | 400 kcal | 1674 kJ |
Žehlení | 350-400 kcal | 1464,75-1674 kJ |
Pečení | 150 kcal | 627,75 kJ |
Sáňkování, bobování, bruslení, lyžování | 700-800 kcal | 2929,5-3348 kJ |
Tyto řádky berte jako impuls k zamyšlení.
Přejeme kouzelný Štědrý večer u sváteční tabule.