Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Jahody: Na jahody ke dvanácti měsíčkům

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod.     

Jahody

P.S.: jahody ze zahrádky či koupené na trhu budou vždy jistotou při neúspěchu při sběru v lese.

Jahody - jejich složení a prospěšnost

Jahody jsou u nás pravděpodobně nejoblíbenější bobulovité ovoce. Vzhledem k dostupnosti se pochopitelně jedná o jahody zahradní. Obsahují až 90 % vody. 100 g obsahuje 121 kJ (29 kcal). 90 % energie je dáno obsahem sacharidů, v nichž převažuje glukóza. V jahodách se nachází nerozpustná, rozpustná vláknina a pektinové látky. Jsou důležitým zdrojem železa, draslíku, hořčíku, dále vitamínů skupiny B, vitamínu E, vitamínu K. U nás jsou považovány za jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Značný obsah bioaktivních látek je společně s borůvkami a malinami řadí do top seznamu ovoce prospěšného našemu zdraví. Flavoinody, flavonoly mají antioxidační účinky. V jahodách najdeme i resveratrol a kyseliny s protektivními účinky (např. kyselinu ellagovou). I když je obsah anthokyaninů nižší než v malinách, je stále významný. Pro vyšší obsah purinových látek je na místě kontrolovaný příjem u osob s vysokou hladinou kyseliny močové a s dnou. U citlivých osob může po konzumaci dojít k alergické reakci projevující se kopřivkou. Vůně a chuť jahod je dána mnoha sloučeninami. Jejich množství a poměr se zráním a skladováním mění. Listy planě rostoucích jahod se využívají pro přípravu bylinných čajů, které se sbírají v květnu.

Recepty z jahod 

Nanuky s lesními jahodami

Rozpis na 8 nanuků (počet záleží na velikosti formy) Nutriční hodnota 1 nanuku
250 g polotučného tvarohu 520 kJ (125 kcal)
200 g zakysaná smetana 8 g bílkovin
200 g jahod 6 g tuků
20 g třtinový cukr/javorový sirup 9 g sacharidů
limetková šťáva  

Nanuky s lesními jahodami

Pracovní postup:

Tvaroh se zakysanou smetanou smícháme, přidáme rozmačkané, lépe rozmixované jahody a podle potřeby dosladíme cukrem. Pro vyladění chutě můžeme použít alternativu: javorový nebo agávový sirup a nakonec přidáme limetkovou šťávu. Pokud máme k dispozici lesní jahůdky lze třetinu množství vmíchat do směsi vcelku.  Směsí naplníme formu na nanuky a dáme do mrazáku na alespoň 4 hodiny.  Pokud právě nemáme po ruce čerstvé jahody, můžeme použít domácí jahodovou marmeládu nebo připravit nanuky čistě tvarohové či naopak formu naplnit 100% ovocnou směsí (jahody rozmixujeme, dle chuti můžeme dosladit a zakápnout citrusovou šťávou). Před konzumací formu narychlo zahřejeme (teplou vodou nebo jen tak rukou), abychom lépe nanuky vyndali.

Nanuky s lesními jahodami

Nanuky s lesními jahodami

Jahodo-malino-borůvkové smoothie

Rozpis na 1 porci Nutriční hodnota
150 g jahod, malin a borůvek 200 kJ (48 kcal)
150 ml pramenité vody 1 g bílkovin
citrónová máta 0,7 g tuků 
  16 g sacharidů

Jahodo-malino-borůvkové smoothie

Pracovní postup:

Jahody, borůvky, maliny (ostružiny, červený rybíz, černý rybíz) zalijeme vodou a do hladka rozmixujeme. Druh ovoce a jeho poměr volíme nejenom podle sezóny, ale i našich chuťových preferencí.   Pro chvíli konzumace si ponecháme pár bobulek našeho oblíbeného ovoce a nakonec společně s mátou přidáme do nápoje.

Jahodo-malino-borůvkové smoothie

Jahůdkové mražené tyčinky alias ledová jahodová limonáda

Pracovní postup:

Rozmixované jahůdky, příp. další ovoce naplníme do formy ve tvaru tyčinek a dáme do mrazničky na 2 hodiny. V horkých letních dnech tyčinky můžeme použít pro ochlazení jako ledové lízátko nebo k přípravě letního „re“hydratačního chlazeného nápoje.

Jahůdkové mražené tyčinky

Jahůdkové mražené tyčinky

Příprava rehydratačního chlazeného nápoje
500 ml středně mineralizované vody neochucené (500-1500 mg minerálních látek/l vody), Mattoni, Korunní, Ondrášovka, Magnesia (obrácený poměr Mg : Ca – cca 5:1)
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
mražené tyčinky, příp. kousky čerstvého bobulovitého ovoce

ledová jahodová limonáda

V horkém počasí či při jiných extrémních teplotních podmínkách a velkém energetickém výdeji bez adekvátní náhrady tekutin, např. při práci v horku, sportovních výkonech (ztráty solí při větším úbytku tekutin a hrazení tekutin pouze vodou), dále při horečkách, průjmech, cukrovce, nedostatečné funkci nadledvin, při některých onemocněních ledvin, může docházet k dehydrataci (odvodnění organismu). Na prvním místě je vždy pravidelné doplňování tekutin. O rehydrataci – zavodnění organismu – hovoříme v případě potřeby doplnění tekutin do organismu po jejich ztrátě. Základem je náhrada nejenom ztracených tekutin, ale i minerálů. Nejvhodnějším nápojem jsou nesycené minerální vody. V domácích podmínkách je možné připravit klasický recept na rehydratační roztok, který je složený z 8 lžiček cukru, 1 lžičky soli, popřípadě šťávy z 2 pomerančů nebo grapefruitů a k doplnění do jednoho litru použít pouze převařenou vodu. Dospělí by měli vypít 250–500 ml a děti 125–250 ml tohoto roztoku během hodiny.

Dobrou chuť a na zdraví!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • Jahody

    Já jahody zbožňuji, jen není každá odrůda stejná, v obchodech se prodávají mechanicky odolné odrůdy bez chuti. Ale už se blíží sezona těch voňavých a lahodných, zahrádkáři už se těší. I mi bez zahrádky si však můžeme nasbírat v samosběrnách jahod. 

    Vikive  |  22. 05. 2017, 20:22  |  ##Reakcí##: 1  |  Reagovat  |  Zobrazit všechny reakce  |  URL příspěvku
    • Re: Jahody

      Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.

      Lucasice  |  30. 10. 2019, 22:00  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Jahody

    Jahůdky mám moc ráda, na louce pod jabloněmi za chatou nám rostou lesní a vždycky si natrhám plný žejdlíček, ale jsou tak malinké, že je škoda, je dát do buchty, dávám je do zmrzlinového poháru se šlehačkou.

    Mopsička  |  17. 08. 2015, 19:29  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • jahody

    škoda jen, že je to sezónní ovoce, je jich plno a najednou zase nic :)

    kendyna  |  06. 08. 2015, 13:43  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • jahody

    Jahody se u nás v sezonu jí po kilech. Nejvíc bublanina a dělala jsem hoodně marmelády. Máme ji nejraději.

    Marci55  |  03. 08. 2015, 06:34  |  Reagovat  |  URL příspěvku

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“ 

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 

Hrušky mají ženský charakter. Tvar hrušky připomíná typicky ženské rozložení tuku na těle, především na bocích, hýždích a stehnech. A tak se hruška stala symbolem i pro gynoidní typ obezity.   

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace