Selen je pro fungování lidského organismu a udržení pevného zdraví ohromně důležitý. První zmínky o jeho prospěšnosti pochází až z poloviny 20. století.
Většina lidí trpí nedostatkem selenu. Proč?
Ještě více se o něm začalo psát v 70. letech v souvislosti se zjištěním jeho nedostatku u velké části populace na Zemi. Od té doby začíná být tento stopový prvek označován za nezbytnou složku výživy. Bude to znít až neuvěřitelně, ale základní nedostatek selenu u člověka souvisí s jeho nízkou hladinou v půdě. Právě odtud totiž selen vstupuje do potravního řetězce prostřednictvím rostlin a dostává se až do těl býložravců, masožravců a všežravců, kam patří také člověk. Světové zdroje selenu jsou na Zemi rozmístěny nerovnoměrně, kdy často lidé obývají rozsáhlá území chudá na selen. K těmto oblastem patří i Evropa včetně České republiky, jejíž obyvatelé trpí jedním z nejnižších příjmů tohoto potřebného minerálu.
Selen jako významný antioxidant
Jeho zásadní role spočívá v boji s volnými radikály a ochraně našeho těla před oxidačním stresem. Selen přispívá k normální imunitě a funkci štítné žlázy. Jeho nedostatek je mimo jiné spojován s mužskou neplodností. Dnes se ví, že mnohé imunitní děje a protirakovinné působení souvisí právě s hladinou selenu v séru. Ze závěrů několika vědeckých studií dokonce vyplývá, že lidé s vyšší hladinou selenu v krvi jsou na tom po určité stránce zdravotně lépe ve srovnání s ostatními. Dostatečný příjem selenu se odráží také v kvalitě vlasů a nehtů.
Kolik selenu je potřeba?
Základ je vyvážená strava
Spolehlivým zdrojem selenu jsou potraviny živočišného původu. Je to dáno jeho výbornou využitelností v lidském těle. Těm, kteří konzumují živočišné potraviny minimálně nebo je zcela vyřazují z jídelníčku (např. vegetariáni, vegani), se selen doplňuje hůře než lidem na běžné smíšené stravě. Obsah selenu v rostlinných potravinách je regionálně velmi rozdílný a závisí na jeho zastoupení v půdě. Existují rostliny, které jsou nazývány jako tzv. akumulátory. Ty jsou schopny hromadit vyšší množství selenu. Patří mezi ně např. paraořechové stromy, proto paraořechy patří mezi významné zdroje. Uvádí se, že pokud sníte 2 paraořechy vypěstované na půdě bohaté na selen, pokryjete svou denní potřebu. Ke zmíněným akumulátorům řadíme některé rostliny rodu Brassica např. brokolice, zelí a rodu Allium jako česnek, cibule. K těmto potravinám patří také luštěniny, chřest, ostatní ořechy a některé houby. Obiloviny, které jsou v našem jídelníčku hojně zastoupeny, významně přispívají k dosažení požadovaného příjmu selenu.
Co patří mezi významné potravinové zdroje selenu?
Selen se vyskytuje v mase, mořských rybách, mořských plodech, vnitřnostech, vejcích, mléce a mléčných výrobcích; dále v mořských řasách, brokolici, zelí, česneku, cibuli, luštěninách, ořeších, některých houbách a celozrnných obilovinách.
Kdo je ohrožen nedostatkem selenu?
Nejvíce ohroženy nedostatkem selenu jsou těhotné a kojící ženy spolu s novorozenci a seniory. Kdo další by měl mít svůj příjem selenu pod kontrolou? Lidé, kteří se stravují nevyváženě, vegetariáni, vegani aj. Při volbě potravního doplňku lze za nejvýhodnější považovat kombinací bioaktivního selenu a zinku. Doplněk stravy není primárně určen jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu.
Co říct závěrem...
Posilujte svou imunitu zdravým životním stylem a nezapomínejte na selen.
- Jezte vyváženě!
- Jezte ryby, zvláště mořské, a navyšte spotřebu rostlinných potravin, které jsou schopny hromadit vyšší množství selenu – brokolice, česnek, cibule aj.
- KVÍČALA, Jan. Zvýšení příjmu mikronutrientů selenu – utopie, fikce, prozřetelnost či nutnost? Interní medicína pro praxi. Olomouc: Solen, 2003(7). ISSN 1803-5256.
- KVÍČALA, Jan. Selen – nezbytná složka výživy člověka. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2018(5),Začátek formulářeISSN 1211-846X.
- MOSNÁČKOVÁ, Jana; et al. Selén v potravinách. In: Výskumný ústav potravinársky [online]. 2011 [cit. 2013-02-05]. Dostupné z: http://www.vup.sk
- Adrian F. Gombart, Adeline Pierre, Silvia Maggini. A Review of Micronutrients and the Immune System –Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients 2020, 12 (1) 236; DOI: 10.3390/nu12010236
- Angelica Kuria, HongdouTian, MeiLi, YinheWang, Jan Olav Aaseth, Jiajie Zang & Yang Cao (2020) Selenium status in the body and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, DOI: 10.1080/10408398.2020.1803200
- Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2019. 2. vydání v ČR. Praha: Společnost pro výživu. ISBN 978-3-86528-148-7
Autor: Mgr. Jana Eliášová