Zinek je významným antioxidantem. Antioxidanty pomáhají chránit naše tělo před oxidačním stresem. Co to znamená?
Při oxidačním stresu dochází ke zrychlení přirozené tvorby volných radikálů a může propuknout proces poškozování buněk. Chrání nás strava bohatá na antioxidanty, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů. Dále zinek snižuje náchylnost k infekcím, pomáhá v léčení mužské neplodnosti, zlepšuje chuť k jídlu nebo také podporuje růst a psychickou výkonnost.
Naše tělo nedisponuje moc velkými zásobami zinku, které by mohly být v případě nedostatku využity. Pro pokrytí potřeb zinku pro lidský organismus je zásadní příjem stravou. Obecně je lépe využíván z potravin živočišného původu než z rostlin. Vegetariáni přijmou asi o 1/3 zinku v potravě více než lidé, kteří se stravují smíšeně, ale využijí jej v mnohem menším množství. Obsah zinku ovlivňuje zpracování a tepelná úprava jednotlivých potravin. Pokrmy je vhodné připravovat šetrnějšími úpravami, jako jsou vaření v páře, příprava v papilotě, v alobalu nebo za použití speciálního nádobí (např. s využitím římského hrnce), a nezbytně dlouhou dobu.
Zinek je naštěstí obsažen v mnoha potravinách, proto při pestré stravě nemůže naše tělo pocítit jeho nedostatek.
Kolik zinku je potřeba?
Co patří mezi významné potravinové zdroje?
Dobrými zdroji zinku jsou maso, zvláště červené (hovězí i vepřové), dále játra, ústřice a jiní mořští korýši, drůbeží maso, mléko, vejce a sýry. Z rostlinných potravin je velké množství zinku obsaženo v celozrnných výrobcích, obilných klíčcích, luštěninách, ořeších, obsahují jej pivovarské kvasnice, vejce (žloutek). Čím více je obilovina vymleta (např. výrobky z bílé mouky), tím se obsah výrazně snižuje. Červené maso je jedním z nejlepších zdrojů zinku. Pozor na fytáty obsažené v potravinách rostlinného původu, snižují jeho vstřebávání v organismu.
Která životní období zvyšují potřebu zinku?
K vyšším nárokům na zinek dochází v pubertě, u těhotných a u kojících žen. Také u vegetariánů zvláště veganů, seniorů, při nadměrné konzumaci alkoholu, ve stresu a u lidí, kteří se nadměrně potí.
Lze zinek dodávat uměle?
Základním zdrojem zinku je pestrá strava. V případě využití potravního doplňku lze za nejvýhodnější považovat kombinaci bioaktivního zinku a selenu. Doplněk stravy není primárně určen jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu.
Co říct závěrem...
Posilujte svou imunitu zdravým životním stylem a nezapomínejte na zinek.
- Jezte pestře a vyváženě!
1. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2019. 2.vydání v ČR. Praha: Společnost pro výživu. ISBN 978-3-86528-148-7
Autor: Mgr. Jana Eliášová