Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Cvičení na prevenci bolestí zad při práci v kanceláři, správné umístění monitoru

Víte, že jsou bolesti zad druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti? Z jakého důvodu? Proč jimi trpí tolik lidí? Dá se jim nějak předcházet? Ve videu si ukážeme několik jednoduchých cviků, které nezaberou více než 5 minut, pomohou bolestem zad předcházet a můžete je cvičit u stolu v kanceláři klidně každou hodinu.

Správné sezení u počítače i u cviků

Při správném sedu jsou kyčle výše než kolena, kolena a chodidla jsou asi na šířku kyčlí. Chodidla by měla být v tříbodové opoře – pod palcovým kloubem, pod malíkovým kloubem a uprostřed paty. Pánev je v neutrální pozici, obvykle to znamená sedět na sedacích hrbolech. Páteř je vzpřímená, žebra jsou ve výdechovém postavení. Ramena od uší a do široka, brada je zasunutá do krku.

Důležité je pro správné sezení také obutí, lodičky jsou nejen pro dlouhodobé sezení u počítače naprosto nevhodné.

Cvik 1: Střídavé zvednutí jedné dolní končetiny (3:39–4:40)

Základem tohoto cviku i všech dalších je správný sed. Zasuneme se ke stolu. Zatlačíme dlaněmi do stolu, ale ramena udržíme od uší doširoka a nohy ponecháme na podložce.

Střídavě zvedáme jednu a druhou nohu od podložky a opět ji vracíme do tříbodové opory.

Cvik 2: Současné zvednutí obou dolních končetin (4:41–5:01)

Stejně jako v předchozím cviku odlepíme nohy od podložky, tentokrát obě současně. Nezapomínáme plynule dýchat.

Cvik 3: Uvolnění krční páteře (5:02–5:53)

Nakloníme se dopředu, opřeme se o lokty. Krční páteř je napřímená, ramena od uší do široka. Rotujeme hlavou na jednu stranu, vrátíme na střed, totéž na druhou stranu a opět vrátíme na střed. Pokud by pro vás konečná pozice byla bolestivá, nedotahujte hlavu až do této pozice. Totéž platí pro všechny cviky.

Cvik 4: Uvolnění hrudní páteře (5:54–7:06)

Ruce dáme za hlavu, nadechneme se a s výdechem sbalíme.

Nastavení správného pracovního prostředí – výše monitoru

Aby nedocházelo k přetěžování krční páteře, měl by monitor být ve výši očí. Proto je vhodné buď zvolit klasický počítač s monitorem nastaveným ve správné úrovni, nebo podložit notebook a připojit k němu jinou klávesnici. Brada je při správném nastavení zasunutá do krku a měkké patro vodorovně se zemí.

 

Na videu spolupracovali:

Mgr. Radka Krajsová – fyzioterapeutka, autorka cvičení u počítače

MUDr. Pavel Martinec – kamera

Richard Martinec – střih

a cvičenka MUDr. Jana Martincová.

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Po vydání Ženy po 40 s cviky proti věku Mgr. Kamily Vorlové jsem čelila stále stejným dotazům stran mého cvičení doma. Byly tak časté a tak stejné, že jsem jednou neprozřetelně slíbila vše nafotit a nechat okomentovat právě naší fyzioterapeutkou. A protože sliby se údajně plní o Vánocích, tak i my přicházíme s malým dárkem. V měsících zimní hojnosti kalorické stravy a méně pohybu to vypadá, že v pravý čas. Přejeme mnoho inspirace k vlastnímu pohybu!

Asi čekáte litanie na téma, jak je cvičení prospěšné zdraví, konkrétně na srdce, působí příznivě na cholesterol a další tuky, na krevní tlak, je prevencí obezity, cukrovky, osteoporózy atd. Myslíte, že zrovna tohle vás po čtyřicítce bude motivovat? Bolí vás snad čerstvě vznikající ateromový plát v cévě? Dělá zpočátku něco? A co mírně zvýšený tlak? Nebo počínající řídnutí kostí. To ještě také necítíte, je to tak? Přiměje vás to tedy k akci? Pokud roky necvičíte, tak asi ne. Mám ale jiný motivátor! :-)

Cvičit CORE neboli jádro je dnes v oblasti fyzioterapie a fitness velmi populární, jak se říká, je IN. Je jádrem ke správnému držení těla, zpevnění těch nejdůležitějších svalů, prevencí možných problémů a bolestí.

Vánoce jsou nejen svátky klidu, ale také dobrého jídla. A kdo z nás si nedovolil trošičku mlsání, že? :-) Proto jste se možná rozhodli v novém roce začít sportovat. Pusťte se do toho s námi!

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace