Inzerce

Jahody: Na jahody ke dvanácti měsíčkům

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod.     

Jahody

P.S.: jahody ze zahrádky či koupené na trhu budou vždy jistotou při neúspěchu při sběru v lese.

Jahody - jejich složení a prospěšnost

Jahody jsou u nás pravděpodobně nejoblíbenější bobulovité ovoce. Vzhledem k dostupnosti se pochopitelně jedná o jahody zahradní. Obsahují až 90 % vody. 100 g obsahuje 121 kJ (29 kcal). 90 % energie je dáno obsahem sacharidů, v nichž převažuje glukóza. V jahodách se nachází nerozpustná, rozpustná vláknina a pektinové látky. Jsou důležitým zdrojem železa, draslíku, hořčíku, dále vitamínů skupiny B, vitamínu E, vitamínu K. U nás jsou považovány za jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Značný obsah bioaktivních látek je společně s borůvkami a malinami řadí do top seznamu ovoce prospěšného našemu zdraví. Flavoinody, flavonoly mají antioxidační účinky. V jahodách najdeme i resveratrol a kyseliny s protektivními účinky (např. kyselinu ellagovou). I když je obsah anthokyaninů nižší než v malinách, je stále významný. Pro vyšší obsah purinových látek je na místě kontrolovaný příjem u osob s vysokou hladinou kyseliny močové a s dnou. U citlivých osob může po konzumaci dojít k alergické reakci projevující se kopřivkou. Vůně a chuť jahod je dána mnoha sloučeninami. Jejich množství a poměr se zráním a skladováním mění. Listy planě rostoucích jahod se využívají pro přípravu bylinných čajů, které se sbírají v květnu.

Recepty z jahod 

Nanuky s lesními jahodami

Rozpis na 8 nanuků (počet záleží na velikosti formy) Nutriční hodnota 1 nanuku
250 g polotučného tvarohu 520 kJ (125 kcal)
200 g zakysaná smetana 8 g bílkovin
200 g jahod 6 g tuků
20 g třtinový cukr/javorový sirup 9 g sacharidů
limetková šťáva  

Nanuky s lesními jahodami

Pracovní postup:

Tvaroh se zakysanou smetanou smícháme, přidáme rozmačkané, lépe rozmixované jahody a podle potřeby dosladíme cukrem. Pro vyladění chutě můžeme použít alternativu: javorový nebo agávový sirup a nakonec přidáme limetkovou šťávu. Pokud máme k dispozici lesní jahůdky lze třetinu množství vmíchat do směsi vcelku.  Směsí naplníme formu na nanuky a dáme do mrazáku na alespoň 4 hodiny.  Pokud právě nemáme po ruce čerstvé jahody, můžeme použít domácí jahodovou marmeládu nebo připravit nanuky čistě tvarohové či naopak formu naplnit 100% ovocnou směsí (jahody rozmixujeme, dle chuti můžeme dosladit a zakápnout citrusovou šťávou). Před konzumací formu narychlo zahřejeme (teplou vodou nebo jen tak rukou), abychom lépe nanuky vyndali.

Nanuky s lesními jahodami

Nanuky s lesními jahodami

Jahodo-malino-borůvkové smoothie

Rozpis na 1 porci Nutriční hodnota
150 g jahod, malin a borůvek 200 kJ (48 kcal)
150 ml pramenité vody 1 g bílkovin
citrónová máta 0,7 g tuků 
  16 g sacharidů

Jahodo-malino-borůvkové smoothie

Pracovní postup:

Jahody, borůvky, maliny (ostružiny, červený rybíz, černý rybíz) zalijeme vodou a do hladka rozmixujeme. Druh ovoce a jeho poměr volíme nejenom podle sezóny, ale i našich chuťových preferencí.   Pro chvíli konzumace si ponecháme pár bobulek našeho oblíbeného ovoce a nakonec společně s mátou přidáme do nápoje.

Jahodo-malino-borůvkové smoothie

Jahůdkové mražené tyčinky alias ledová jahodová limonáda

Pracovní postup:

Rozmixované jahůdky, příp. další ovoce naplníme do formy ve tvaru tyčinek a dáme do mrazničky na 2 hodiny. V horkých letních dnech tyčinky můžeme použít pro ochlazení jako ledové lízátko nebo k přípravě letního „re“hydratačního chlazeného nápoje.

Jahůdkové mražené tyčinky

Jahůdkové mražené tyčinky

Příprava rehydratačního chlazeného nápoje
500 ml středně mineralizované vody neochucené (500-1500 mg minerálních látek/l vody), Mattoni, Korunní, Ondrášovka, Magnesia (obrácený poměr Mg : Ca – cca 5:1)
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
mražené tyčinky, příp. kousky čerstvého bobulovitého ovoce

ledová jahodová limonáda

V horkém počasí či při jiných extrémních teplotních podmínkách a velkém energetickém výdeji bez adekvátní náhrady tekutin, např. při práci v horku, sportovních výkonech (ztráty solí při větším úbytku tekutin a hrazení tekutin pouze vodou), dále při horečkách, průjmech, cukrovce, nedostatečné funkci nadledvin, při některých onemocněních ledvin, může docházet k dehydrataci (odvodnění organismu). Na prvním místě je vždy pravidelné doplňování tekutin. O rehydrataci – zavodnění organismu – hovoříme v případě potřeby doplnění tekutin do organismu po jejich ztrátě. Základem je náhrada nejenom ztracených tekutin, ale i minerálů. Nejvhodnějším nápojem jsou nesycené minerální vody. V domácích podmínkách je možné připravit klasický recept na rehydratační roztok, který je složený z 8 lžiček cukru, 1 lžičky soli, popřípadě šťávy z 2 pomerančů nebo grapefruitů a k doplnění do jednoho litru použít pouze převařenou vodu. Dospělí by měli vypít 250–500 ml a děti 125–250 ml tohoto roztoku během hodiny.

Dobrou chuť a na zdraví!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • Jahody

    Já jahody zbožňuji, jen není každá odrůda stejná, v obchodech se prodávají mechanicky odolné odrůdy bez chuti. Ale už se blíží sezona těch voňavých a lahodných, zahrádkáři už se těší. I mi bez zahrádky si však můžeme nasbírat v samosběrnách jahod. 

    Vikive  |  22. 05. 2017, 19:22  |  Reakcí: 1  |  Reagovat  |  Zobrazit všechny reakce  |  URL příspěvku
    • Re: Jahody

      Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.

      Lucasice  |  30. 10. 2019, 21:00  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Jahody

    Jahůdky mám moc ráda, na louce pod jabloněmi za chatou nám rostou lesní a vždycky si natrhám plný žejdlíček, ale jsou tak malinké, že je škoda, je dát do buchty, dávám je do zmrzlinového poháru se šlehačkou.

    Mopsička  |  17. 08. 2015, 18:29  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • jahody

    škoda jen, že je to sezónní ovoce, je jich plno a najednou zase nic :)

    kendyna  |  06. 08. 2015, 12:43  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • jahody

    Jahody se u nás v sezonu jí po kilech. Nejvíc bublanina a dělala jsem hoodně marmelády. Máme ji nejraději.

    Marci55  |  03. 08. 2015, 05:34  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace