Inzerce

Maliny: Lahodnost a vůně malin neomrzí

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Malina, aby byla lahodná a navíc nabytá antioxidanty, musí být zcela zralá. Čím je barva sytější a tmavší, tím lépe. Musím říci, že to vyžaduje dávku sebeovládání, abyste ne zcela zralou malinu ponechali na maliníku. Sběr odložte na další den. Pokud je úroda hojná, opakuji to i několik dní po sobě. Podobné to bude u zahradních malin. Chuťový požitek na sebe rozhodně nenechá dlouho čekat. Maliny jsou velmi křehké. Při jejich nadměrné manipulaci mění rychle svoji konzistenci. S čerstvými malinami je důležité zacházet opatrně a zkonzumovat je, co nejrychleji. Pokud se vydáte na výpravu na lesní maliny, naplánujte si i to, jak je zpracujete a využijete ve svém jídelníčku, nejlépe do druhého dne.

Maliny - jejich složení a prospěšnost

Maliny jsou jednou z nejstarších ovocných rostlin. Řadíme je mezi bobulovité ovoce. Jejich energetická hodnota je 144 kJ (34 kcal) na 100 g. Obsahují až 85 % vody. Energetická hodnota je ze 70 % tvořena sacharidy, zejména fruktózou a glukózou, méně pak sacharózou. Vyznačují se velkým množstvím vlákniny, zejména té nerozpustné. V porovnání s borůvkami ji mají téměř dvojnásobné množství. 100 g malin obsahuje téměř 6 g vlákniny, což představuje 1/4 doporučené denní dávky. Stejně jako jiné bobulovité ovoce i maliny vykazují nadprůměrné množství biologicky aktivních látek, a to vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C, tokoferol, karotenoidy a biotin.  Z minerálních látek obsahují převážně ty zásadotvorné: draslík, hořčík, vápník, zinek, měď a železo. Pyšní se i přítomností polyfenolů, flavonolů, anthokyanidů, méně pak rutinu a flavonoidů. Histamin přítomný v malinách by mohl u citlivých osob způsobit alergickou reakci. Právě pro obsah mnoha bioaktivních látek zaujímají z pohledu výživy významné místo v prevenci vzniku neinfekčních onemocnění hromadného výskytu (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes mellitus či osteoporóza).

Maliny

Maliny recepty

Malinový dezert

Rozpis pro 3 porce Nutriční hodnota 1 porce
240 g malin (80 g malin na 1 porci) 400 kJ (96 kcal)
250 ml malinové šťávy (nejlépe z čerstvých malin) 1 g bílkovin 
20 g třtinového cukru 0,5 g tuků
10 g agaru / želatiny 22 g sacharidů

Pracovní postup:

Maliny si rozdělíme do misek. Zalijeme připraveným agarem/želatinou a necháme ztuhnout. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem (jahody, rybíz, borůvky, ostružiny). Dezert lze doplnit šlehačkou či zakysanou smetanou.

Malinový dezert

Příprava agaru/želatiny:

Agar necháme nabobtnat ve studené vodě a poté přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca dvě minuty a při pokojové teplotě necháme ztuhnout. Želatinu vždy připravujeme podle návodu uvedeném na obalu (postup přípravy se může lišit podle výrobce). 

Dezert připravený do „štamprle“ poslouží jako sladká tečka po hlavním jídle bez zbytečné obavy nadměrného příjmu kalorií, a to pouhých 130 kJ (32 kcal).

Malinový dezert

Malinovník 

Rozpis na malý plech (29x21cm), 12 porcí Nutriční hodnota 1 porce
3 žloutky 570 kJ (137 kcal)
40 g cukru 3 g bílkovin
15 ml oleje 6 g tuků
50 g celozrnné mouky jemně mleté 18 g sacharidů
20 g kakaový prášek  
3 bílky  
20 g malinový džem  
200 g zakysané smetany  
20 g třtinový cukru  
350 g malin  
250 ml malinové šťávy (nejlépe z čerstvých malin)  
10 g agar/želatina  
20 g třtinového cukru (do agaru/želatiny)  

Pracovní postup:

Žloutky ušleháme s cukrem, zašleháme olej, přidáme mouku a kakao a společně se sněhem z bílků vymícháme těsto. Pečeme 20 min při 170 st. C ve vymazané máslem a moukou vysypané formě nebo formě vyložené pečícím papírem.

Malinovník

Po upečení necháme vychladnout, pomažeme malinovým džemem a následně zakysanou smetanou oslazenou cukrem (není podmínkou). Poklademe malinami a zalijeme připraveným agarem/želatinou v malinové šťávě. Pokud místo čerstvé malinové šťávy použijeme malinový sirup, není potřeba sladit. Cukr používejme vždy s rozvahou. Agar i želatinu vždy připravujeme podle návodu uvedeném na obalu (postup přípravy se může lišit podle výrobce). Necháme ztuhnout a podáváme. Vychlazený je opravdu výborný.

MalinovníkMalinovník

Dobrou chuť!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • Malinovník

    Malinovník vypadá skvěle, určitě jej vyzkouším, děkuji za recept.

    beruska2  |  10. 08. 2015, 06:27  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace