Inzerce

Meruňky: Meruňkové opojení – báječný požitek

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice.   

Meruňky milují teplo a sluníčko. U nás je jejich rájem Polabí a jižní Morava. Pěstuje se mnoho odrůd, které se liší barvou, chutí i šťavnatostí. Správný výběr vám zaručí báječný požitek, který začíná už rozloupnutím měkkého obalu od tvrdé pecky. Ty tvrdší doprovází jemné lupnutí a ty velmi šťavnaté potůčky lahodné šťávy na rukou. Osobně mi byl zážitek projít se rodícím meruňkovým sadem dopřán až na prahu dospělosti. Cítila jsem se téměř exoticky jako ve Středomoří. Sednout si pod strom a pojídat meruňky, co hrdlo ráčí, bylo neobyčejné. Dnes se exotičnost sice změnila v běžnost, ale chuťové opojení zůstalo.

 
Meruňky - jejich složení a prospěšnost

Meruňky u nás považujeme z pohledu obsahu nutričních látek za nejcennější peckovité ovoce. Jejich energetická hodnota  ve 100 g je 239 kJ (57 kcal). Obsahují 85 % vody, bílkoviny, tuky a sacharidy (88 %), nejvíce sacharózy. Významné je množství nerozpustné, rozpustné vlákniny a pektinových látek. Meruňky mají vyšší obsah minerálních látek, především draslíku (273 mg/100 g), hořčíku, železa, selenu, mědi, kobaltu a další. Z vitamínů: především vitamíny skupiny B, méně pak vitamínu E a vitamínu C. Jsou zde z 1-1,5 % zastoupeny organické kyseliny – kyselina jablečná a kyselina citrónová. Bioaktivních látek – látek s celou řadou pro zdraví prospěšných účinků je v meruňkách přítomno velké množství, a to karotenoidů, bioflavonoidů, polyfenolů a tříslovin. Ze skupiny karotenoidů jde mimo jiné i o silný antioxidant beta-kryptoxantin. Z výsledků mnoha epidemiologických studií vyplývá pozitivní vliv karotenoidů na snížení rizika onemocnění rakoviny plic, jícnu a žaludku. Při onemocněních gastrointestinálního ústrojí je vhodné peckoviny včetně meruněk jíst dobře vyzrálé případně tepelně zpracované (kompoty), aby nedocházelo k mechanickému podráždění.

Meruňky

Za „super potravinu“ jsou považovány sušené meruňky. Procesem sušení ztrácí kolem 70 % vody. Zvyšuje se tedy podíl jednoduchých sacharidů (78 %), proto jejich konzumace není vhodná např. u nemocných s cukrovkou. Jejich energetická hodnota se na 100 g v porovnání s čerstvými navyšuje na cca 1000 kJ (239 kcal). Jsou výborným zdrojem draslíku, vlákniny a beta karotenu. Sušené bohužel neobsahují zmíněný beta-kryptoxantin.

Meruňky

Meruňky recepty 

Meruňkové tvarohové knedlíky

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce (3-4 knedlíky)
250 g tvarohu 1680 kJ (400 kcal)
špetka soli 22 g bílkovin
20 g cukru 11 g tuků
150 g hrubé mouky (dle potřeby) 52 g sacharidů
1 vejce  
cukr (dle sladkosti meruněk)  
400 g meruněk (1 ks – ½ ks  podle velikosti)  
Na posypání  
80 g tvarohu na strouhání  
40 g cukru  
40 g másla  

Meruňkové tvarohové knedlíky

Pracovní postup:

Do mísy vložíme tvaroh (lépe v kostce), špetku soli a cukr, hrubou mouku (můžeme z poloviny použít i hrubou celozrnnou mouku) a vejce. Těsto zpracujeme vařečkou, můžeme dopracovat rukou. Omyté a osušené meruňky zabalíme do těsta a tvoříme knedlíky. Podle velikosti meruněk volíme celé nebo půlené. Jsou-li meruňky kyselkavé můžeme obalit v cukru, záleží na individuální chuti. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme asi 10 minut (až vyplavou). Podáváme posypané strouhaným tvarohem (mákem, ořechy, opraženou strouhankou), cukrem (perníkem) a polité rozpuštěným máslem. 

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkový koláč tentokrát „žitně“

Rozpis na kulatou formu (26 cm), 12 porcí Nutriční hodnota 1 porce
150 g žitné mouky 720 kJ (172 kcal)
20 g cukru  6 g bílkovin
15 g vanilkového cukru (1/2 bal.) 6 g tuků
1 lžíce citrónové šťávy 23 g sacharidů
35 g rostlinného tuku (Hery)  
50 ml mléka Drobenka
1 vejce 40 g žitné mouky
10 g droždí 40 g cukru
250 g tvarohu 30 g másla
20 g třtinového cukru  
350 g meruňky (švestky, blumy)  

Meruňkový koláč tentokrát „žitně“

Pracovní postup:

Z mouky, cukru, citrónové šťávy, tuku, mléka, rozdrobeného droždí a vejce zpracujeme těsto a necháme kynout. Po vykynutí těsto vytvarujeme na dno formy (vymazané a vysypané nebo vyložené pečícím papírem). Potřeme tvarohem oslazeným třtinovým cukrem a poklademe půlenými meruňkami (můžeme doplnit i jiným ovocem – blumami, švestkami). Nakonec meruňky posypeme drobenkou – v misce smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo. Pečeme v troubě na 190 °C 35 minut.

Meruňkový koláč

Dobrou chuť!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace