Inzerce

Letní pozdrav z borůvčí: Borůvky - borůvkový koláč s drobenkou

„Jen myšlenka na borůvky ve mně probudí chuť na alespoň malé sousto borůvkového koláče. Ta pravá chuť přichází pravidelně, každé léto – cca v polovině července.“ 

„Borůvky ze supermarketu jsem si nikdy nekoupila. Ne proto, že bych si myslela, že jsou horší než ty, které jsou nasbírané poctivě v lese. Prostě mám pocit, že to pak lépe chutná. Musím přiznat, že sběr borůvek není nikterak má oblíbená činnost. Každou kuličku proklínám a v duchu si říkám – proč není aspoň o kousek větší, aby se hrnek zaplnil rychleji. Na borůvky chodím od dětství, tehdy povinně. Dokonce na základní škole to byl i můj způsob přivýdělku. Borůvky se mi podařilo sbírat v ruské Karélii, Norsku i Finsku jako doplněk jídelníčku na cestách. Pro českou (moravskou) holku jsou prostě borůvky nejlepší z Čech (Moravy). Sběračská místa se neprozrazují. Každý máme ty svoje. Jen prozradím, že borůvky rostou divoce (pokud si na zahradě nezasadíme třeba borůvku kanadskou), v chladnějších lesích, chudých na živiny většinou jehličnatých. Tak vzhůru do lesa, aby se myšlenka na borůvkový koláč stala skutečností.“

Borůvky - účinky pro tělo blahodárné

Patří z nutričního hlediska mezi nejlépe hodnocený druh ovoce. Dopřejme si je alespoň v jejich sezóně. Borůvky obsahují 85 % vody. Jejich energetická hodnota je dána především obsahem sacharidů (75 %), nejvíce fruktózy. 100 g borůvek obsahuje 138 kJ (33 kcal). Obsahují jak rozpustnou (pektinové látky) tak nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C (až 50 mg na 100 g), vitamín E a beta karoten. Z minerálních látek především draslík, hořčík, fosfor, síru, fluor, železo a další. Velmi ceněné jsou bioaktivní látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky – flavonová barviva, kvercetin, polyfenoly, flavonoly, fenolové kyseliny, třísloviny a rutin. Aroma borůvek je dáno mimo jiné obsahem kyseliny citrakonové.

Borůvky

Borůvky zlepšují vidění, což je dáno vysokým obsahem anthokyaninů. V prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění rozhodně zaujímají přední pozice z široké škály potravin. Podle zveřejněných studií mohou mít borůvky díky obsahu pterostilbenu pozitivní vliv na snižování hladiny lipidů v krvi jako resveratrol (hroznové víno) – často zmiňovaný v souvislosti s „francouzským paradoxem“. 

Borůvky

Recepty z borůvek

Borůvkový koláč s drobenkou „celozrnně“ 

Rozpis na 1 plech

Drobenka

Nutriční hodnota 1 porce

300 g celozrnné mouky jemně mleté

40 g celozrnné mouky

430 kJ (103 kcal)

½ sáčku (5 g) sušeného pekařského droždí

20 g cukru

2 g bílkovin

20 g cukru krupice

20 g másla

3 g tuku 

½ sáčku vanilkového cukru

 

16 g sacharidů

1 žloutek

 

 

sůl

 

 

30 ml oleje

 

 

100 ml mléka

 

 

750 g borůvek

 

 

skořice

   

Pracovní postup:

Do mísy nasypeme mouku, do které zamícháme sušené pekařské droždí. Přidáme cukr, žloutek, špetku soli, vlažné mléko a olej. Zpracujeme v těsto a necháme nakynout. Vykynuté těsto omaštěnými (olejem) rukami vytáhneme na plech (můžeme použít pečící papír nebo plech vymazat a vysypat moukou). Na těsto dáme borůvky, posypeme skořicí a drobenkou připravenou z mouky, cukru a rozpuštěného másla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 20-25 min. 

Borůvkový koláč „celozrnně“ s drobenkouBorůvkový koláč „celozrnně“

Borůvkové smoothie s makovým nápojem

Suroviny Nutriční hodnota 1 porce
100 g borůvek 838 kJ 
200 ml makového nápoje (viz recepty Žena po 40) 6 g bílkovin
  11 g tuku
  28 g sacharidů 

Pracovní postup:

Nejlépe čerstvé, příp. mražené borůvky zalijeme makovým nápojem a do hladka promixujeme. Makový nápoj lze nahradit mlékem, pramenitou vodou nebo jiným alternativním nápojem, např. nápojem z ovesných vloček, mandlovým či sójovým. Vychlazené podáváme se snítkou máty. 

Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

Tipy pro horké dny

Smoothie naplňte do jakékoli formy, dejte do mrazáku a vytvořte si např. ledová borůvková srdíčka, kterými si ochlaďte ve džbáně připravenou pramenitou vodu s citrónem, mátou a tím si vytvořte svou domácí borůvkovou limonádu.

ledová borůvková srdíčka

Ledová borůvková srdíčka Domácí borůvková limonáda

Dobrou chuť.

Následně na řadu přijdou i jiné pochoutky, např. ovocné knedlíky, smoothie, mléčné kokteily, ovocné poháry a marmelády, které musí vydržet minimálně do dalšího léta.

Epilog: Na zahradě začíná dozrávat kanadská borůvka – ta nás bude zásobovat čerstvou porcí tělu prospěšných látek i v srpnu.

Kanadská borůvka

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • borůvky

    Letos bylo borůvek opravdu hodně, uložila jsem si je do mrazáku na zimu, milujeme borůvkové knedlíky.

    beruska2  |  10. 08. 2015, 06:28  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace