Inzerce

Hrušky - sladké, šťavnaté i křupavé prostě ženské

Hrušky mají ženský charakter. Tvar hrušky připomíná typicky ženské rozložení tuku na těle, především na bocích, hýždích a stehnech. A tak se hruška stala symbolem i pro gynoidní typ obezity.   

Tento popisek by mohl působit hanlivě a ubrat hrušce na bodech. Vskutku za to může pouze její tvar, protože z nutričního hlediska je velmi hodnotná.  Kombinace sladkosti, šťavnatosti a kvality způsobila, že jsou hrušky značně oblíbené.  Jsou citlivé na otlak, sklízí se tvrdé, ještě ne zcela zralé a pak se skladují. Nejčastěji se konzumují jen tak zasyrova. Široké využití mají při přípravě ovocných dezertů, příloh k masům, salátů nebo fresh šťáv.

Hrušky ve mně evokují staré časy. Možná to bude tím, že hrušeň je známa přes více než 3000 let. Co na chvíli zvolnit a nechat se při přípravě hruškové pochoutky nést na vlně nostalgie. Dočtete-li až na konec, dovolte nám vás inspirovat.

Hrušeň

Hrušky - jejich složení a prospěšnost

Existuje velké množství odrůd. Dělí se podle sklizně na letní, podzimní a zimní. Letní hrušky obsahují více vody, a to až 85 %. Energetická hodnota ve 100 g je 178 kJ (43 kcal). Podílí se na ní součet bílkovin, lipidů i nenasycených mastných kyselin a zvláště sacharidů (převládá fruktóza). Hrušky jsou považovány za mnohem sladší než jablka. Je to dáno nižším množstvím organických kyselin, množství cukrů je ale srovnatelné.  Správnou činnost střev pozitivně ovlivňuje obsah nerozpustné, rozpustné vlákniny a pektinové látky, které jsou přirozenou součástí hrušky, dále také taniny a třísloviny. Vyznačují se obsahem mnoha minerálních látek, zvláště draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu i křemíku. Z vitamínů mají menší množství vitamínu C, E a vitamíny skupiny B. Z bioaktivních látek lze jmenovat polyfenoly, fenolové sloučeniny, katechiny, z fytosterolů – sitosterol nebo karotenoidy prospěšné očím jako lutein a zeaxantin. Jsou většinou významnými antioxidanty. Protektivně působí a příznivě ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. 

Hrušky způsobují nadýmavost a jsou hůře stravitelné. Tuto skutečnost lze ovlivnit odstraněním slupky a tepelnou úpravou. Velmi oblíbené jsou i křížaly z hrušek-sušené hrušky či Prachanda (strouhané sušené hrušky). 100 g sušených hrušek obsahuje 1300 kJ a 71 g sacharidů, 530 mg draslíku a 70 mg vápníku.

Hrušky

Recepty z hrušek

Hruška se sezamem a čokoládou

Rozpis na 1 porci Nutriční hodnota 1 porce
1 hruška (100 g) 770 kJ (183 kcal)
5 g sezamového semínka 3 g bílkovin
5 g třtinového cukru 8 g tuků
5 g hořké 70% čokolády 24 g sacharidů
2 lžíce (40 g) bílého jogurtu (3 % tuku)  
Pracovní postup

Hrušku omyjeme, oloupeme, rozdělíme na polovinu, odstraníme jadřinec a dáme dusit asi na 15 minut. Na pánvi si opražíme sezamové semínko, přidáme cukr, který rozpustíme. Podle potřeby doplníme horkou vodu, ve které se dusily hrušky. Hrušky přelijeme sezamovou omáčkou a podáváme společně s bílým jogurtem a hořkou čokoládou.

Hruška se sezamem a čokoládou

Listový salát s bleu sýrem, vlašskými ořechy a hruškou

Rozpis na 1 porci Nutriční hodnota 1 porce
57 g bílkovin 2000 kJ (476 kcal)
50 g listového salátu 16 g bílkovin
60 g sýru s modrou plísní Nivy (Gorgonzola, Cabrales, Roquefort) 34 g tuku
150 g hrušky 24 g sacharidů
15 g vlašských ořechů Nutriční hodnota 1 porce doplněné 1 ks (60 g) celozrnné bagety
5 g olivového oleje 2680 kJ (638 kcal)
Balzamic glazé 21 g bílkovin
  35 g tuku
  57 g bílkovin
Pracovní postup

Salát připravíme z listového salátu, sýru s modrou plísní (pozor tučnost těchto sýrů bývá více než 45 % tuku v sušině), hrušky (tvrdší kusy podusíme, měkčí dobře vyzrálé můžeme použít zasyrova) a vlašských ořechů.  Zakápneme olejem a balzamikovým octem. Podáváme s celozrnnou bagetou.

Listový salát s bleu sýrem, vlašskými ořechy a hruškou

Babiččin hruškový závin z taženého těsta alias výlet do minulosti

(je volné odpoledne, spousta času, hladkou mouku nahradím celozrnnou jemně mletou moukou -  a jdu na to…)

Rozpis na 12 porcí Nutriční hodnota 1 porce:
120 g celozrnné jemně mleté mouky 700 kJ (167 kcal)
10 g oleje 3 g bílkovin
6-7 lžic vlažné vody 9 g tuků
1 lžíce octa 18 g sacharidů
1 žloutek  
50 g celozrnné jemně mleté mouky (utěrka)  
Náplň  
600 g hrušek  
30 g másla   
100 g vlašských ořechů  
40 g třtinového cukru   
skořice  

Poznámka: Na utěrce se vytahuje těsto - viz obrázek, jinak by se přilepilo. Pokud je někdo opravdu zkušený - stačí utěrka a hřbety rukou na vytažení těsta, pak není potřeba válet - ale to už jsou metody našich babiček. 

Pracovní postup

Na vále vypracujeme vláčné těsto ze základních surovin. Utvoříme bochánek, který dáme na nahřátý pomoučený vál. Pod nahřátou nádobou necháme 15-30 minut odležet. Nádoby střídáme a stále nahříváme, aby těsto bylo stále vlahé. Nebo na nádobu, která přikrývá těsto, dáme další nádobu s teplou vodou a dbáme na to, aby byla stále teplá. Na dobře pomoučené utěrce vyválíme a vytáhneme tenký plát. Pokapeme rozehřátým máslem, posypeme strouhanými ořechy a poklademe pokrájenými hruškami, přidáme cukr, případně ořechy a opět pokapeme máslem. Okraje přehneme, plát stáčíme. Dáme na vymazaný plech (plech s pečícím papírem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 st.C) asi 30 minut. Během pečení můžeme potírat rozpuštěným máslem.

Na vále vypracujeme vláčné těsto ze základních surovin.

Na dobře pomoučené utěrce vyválíme a vytáhneme tenký plát.Pokapeme rozehřátým máslem, posypeme strouhanými ořechy a poklademe pokrájenými hruškami, přidáme cukr, případně ořechy a opět pokapeme máslem.Okraje přehneme, plát stáčíme.Dáme na vymazaný plech a pečeme .Babiččin hruškový závin z taženého těsta

Dobrou chuť.

 

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • šušené hrušky

    ten štrůdl vypadá skvěle, úplně jsem na něj dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :) 

    volerka  |  28. 04. 2016, 08:35  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • hrušky

    recept mě zaujal, už vím, co upeču na víkend :-)

    beruska2  |  14. 09. 2015, 16:21  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace