Pokud houbaříte a patříte mezi šťastlivce, kteří odchází z lesa s košíky plnými hub (já jím byla :-)), hned vás možná napadá: „Co s nimi?“
Já mimo klasickou smaženici miluji houbovou omáčku. Když se řekne „houbovka“, i mě napadá jako příloha tradiční houskový knedlík. Zkuste zachovat tu lahodnou chuť „houbovky“ a zároveň připravit pokrm s vyšším obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Zkuste bulgureto.
Recept na: Bulgureto s čerstvými hříbky a plochou petrželí
Rozpis pro 2 porce: | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
2 jarní cibulky | 2740 kJ (652 kcal) |
2 lžíce oleje | 20 g bílkovin |
250 g čerstvých hřibů | 24 g tuků |
200 ml smetany | 85 g sacharidů |
200 g celozrnného bulguru | 14 g vlákniny |
Sůl, pepř, plochá petržel |
Pracovní postup:
Čerstvé houby, které očistíme a nakrájíme, vložíme do hrnce, přidáme vodu. Přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Na pánvi si rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibulku a orestujeme. Na cibulku přidáme povařené hřiby. Zalijeme smetanou a prohřejeme. Dochutíme. Podle potřeby můžeme přidat malé množství vody.
Příprava bulguru:
Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice.
Bulgur důkladně propláchneme studenou vodou a dále vaříme ve vroucí jemně osolené vody, které je dvojnásobné množství. Vaříme pozvolna bez pokličky cca 10 minut. Občas zamícháme. Uvařený bulgur scedíme a necháme okapat.
Autor: Mgr. Jana Eliášová