Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Upečte si domácí chleba z již hotového kvásku - recept

Výborný domácí chleba i bez pekárny! Zkuste jej s námi!

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky (nebo např. 400 g hladké a 200 g špaldové)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce kmínu (možnost přidat semínka slunečnice, tykve, smaženou cibulku apod.)
  • 400 ml vlažné vody (může se dát i část piva)
  • 80 procent kvásku (zbylý se opět dokrmí)

Postup přípravy:

1. Kvásek 

Každé ráno se kvásek dokrmí (tzn. přidat 2 polévkové lžíce žitné mouky a cca 0,08 l vlažné vody).

Až naběhne, tzn. že zdvojnásobí svůj objem, může se použít pro výrobu těsta.

2. Těsto

Mouku, sůl, kmín, vlažnou vodu a 80 procent kvásku dáme do robota a nechat intenzivně míchat aspoň 5 minut. Necháme kynout cca 3 hodiny.

V ruce těsto přepracujeme a vložíme do ošatky (vystlané utěrkou). Necháme zakryté přes noc v lednici.

3. Pečení

Do trouby vložíme sklo na pečení a hrnek s vodou. Troubu si předehřejeme 10 min na plný výkon. Vytáhneme předehřáté sklo, posypene moukou a vyklopíme chleba z ošatky a nařízneme ho.

Chleba pečeme 10 minut na plný výkon.

Potom vytáhneme vodu a zeslabíme na 220 °C a nastavíme čas na 40 minut.

Potom opět zesílíme na plný výkon na 10 minut a vyděláme z formy.

Necháme důkladně vychladnout.

 
 

Autor receptu: Blanka Viktorinová

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Právě tuto lahůdku Vám může připravit šéfkuchař restaurace Borgo Agnese v Brně. A podělil se i o recept. 

Právě tuto lahůdku Vám může připravit šéfkuchař restaurace Borgo Agnese v Brně. A podělil se i o recept. 

Tento lahodný porkm Vám může připravit šéfkuchař Pavel Sapík z restaurace Terasa u zlaté studně. 

 „Co je to za nesmysl?“ řeknou si mnozí z vás. „Jak může být bábovka zdravá?“ A máte pravdu, v názvu by mělo být Zdravější. A co jsem tedy s tou bábovkou udělala? Záměna receptu vznikla, když jsem zkusmo místo smetany dala polotučný tvaroh, ubrala cukru a výsledek chutnal lépe. Zvláště dětem – pro ty to přece pečeme. Následoval pohled na etiketu smetany a tvarohu, zjištění, že jeden z produktů má 10x více energie než druhý, a bylo rozhodnuto. Jinak již doma bábovku neupečeme. Pro srovnání jsem zkusila i bezlepkovou a celozrnnou.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace