Inzerce

Zdravá bábovka

 „Co je to za nesmysl?“ řeknou si mnozí z vás. „Jak může být bábovka zdravá?“ A máte pravdu, v názvu by mělo být Zdravější. A co jsem tedy s tou bábovkou udělala? Záměna receptu vznikla, když jsem zkusmo místo smetany dala polotučný tvaroh, ubrala cukru a výsledek chutnal lépe. Zvláště dětem – pro ty to přece pečeme. Následoval pohled na etiketu smetany a tvarohu, zjištění, že jeden z produktů má 10x více energie než druhý, a bylo rozhodnuto. Jinak již doma bábovku neupečeme. Pro srovnání jsem zkusila i bezlepkovou a celozrnnou.

Maminčin recept se smetanou

Recept na smetanovou bábovku jsem si přinesla z domu. Už tehdy jsem místo másla na vytření formy používala rostlinný tuk.

Rozpis pro 12 kousků Nutriční hodnota
25 dkg polohrubé mouky 11640 kJ/ 27771 kcal
20 dkg cukru 53 g B
¼ l šlehačka 33% 105 g tuku
3 žloutky 397 g sacharidů
½ prášku do pečiva  
ze 3 bílků sníh 1 kousek bábovky
Hera na vytření formy 582 kJ

Můj recept s polotučným tvarohem

Smetanu jsem v něm zaměnila za polotučný tvaroh, cukru jsem vsypala o 5 dkg méně. A výsledek? O zhruba 2500 kJ méně energie, na jeden kousek to činí kolem 130 kJ.

Rozpis pro 12 kousků Nutriční hodnota
25 dkg polohrubé mouky 9140 kJ/ 2176 kcal
15 dkg cukru 86 g B
¼ l polotučný tvaroh 42 g tuku
dle potřeby zředění mlékem, asi 100 ml 358g sacharidů
4 žloutky  
1 prášek do pečiva 1 kousek bábovky
ze 4 bílků sníh 457 kJ
Hera na vytření formy  
Do poloviny těsta hořké práškové kakao se sníženým obsahem cukru  

Postup přípravy:

Do mísy navážíme mouku s cukrem, přidáme prášek do pečiva, 4 žloutky a dle potřeby mléko. Zamícháme a po ušlehání bílků ještě došleháme šlehačem.

Ze 4 bílků ušleháme sníh, který přidáme do těsta.Herou vymažeme formu a polovinu těsta do ní vylijeme. Zbylou obarvíme kakaem a přidáme na světlou část.

Pečeme v troubě rozehřáté asi na 200 stupňů dle potřeby. Zkoušíme nožem nebo špejlí, zda se již těsto nelepí. Zrovna, když jsem ji potřebovala nafotit, ne a ne se nechat vyklopit :-).

Tuto variantu jsem zkusila se stejným množstvím bezlepkové mouky – ohromila mě cena 100 Kč za kilo, méně pak chuť, nebyla tak dobrá, jako s klasickou moukou. Ale to byl pouze můj dojem, ostatním v domácnosti chutnala. Další variantou byla bábovka s celozrnnou moukou, je vzhledově tmavší, těsto chutná, jako by v něm byly oříšky. V upečené je celozrnná mouka cítit, takže ne každému může sednout, mně osobně chutná více než s bezlepkovou. Navíc mám u ní dobrý pocit z toho, kolik vitamínů a minerálů do těla i touto sladkostí dostávám :-). Děti však neuhranula :-). Energeticky byla odlišnost u bezlepkové plus 250 kJ, u celozrnné mínus zhruba 100 kJ.

Pěkně si na zdravější bábovce pochutnejte a připojte nám pro inspiraci i Vaše recepty!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Tento lahodný porkm Vám může připravit šéfkuchař Pavel Sapík z restaurace Terasa u zlaté studně. 

Právě tuto lahůdku Vám může připravit šéfkuchař restaurace Borgo Agnese v Brně. A podělil se i o recept. 

Právě tuto lahůdku Vám může připravit šéfkuchař restaurace Borgo Agnese v Brně. A podělil se i o recept. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace