Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Cuketa - recepty z cukety

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Můžeme polemizovat, který druh zeleniny je lepší, zdravější či chutnější. Ale jedno je jasné -  špatná zelenina neexistuje. Zelenina je komplexní potravinou obsahující mnoho prospěšných látek působících jako přírodní „boj proti stárnutí“ tak v prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Denně bychom na ni neměli zapomínat. Různé druhy tykví či cuket rozhodně skvěle zaplní mezeru v jídelníčku – naši denní dávku zeleniny. Za nejchutnější jsou považovány mladé cukety při délce 15 (až 20) cm. Velké a ty obřích rozměrů spíše tepelně upravujeme. Chutnají pak neutrálně.  Okamžik volby je tady – naslano nebo nasladko? 

S čistým svědomím si ji můžeme dopřávat dle chuti. Co ovlivní konečnou sumu kalorií?  Pouze způsob přípravy a další přidané ingredience v pokrmu.  

Pěstování cukety

Při pěstování v optimálních podmínkách mají vysoké výnosy. A tak nastává čas hojné sklizně nebo neustálých nabídek od kamarádek, sousedek nebo kolegyň (muž mi cuketu nikdy nenabídl): „Nechceš cuketu? Aspoň upečeš dětem buchtu.“ Proč nevyužít tak skvělou nabídku…

Cuketa

Cuketa - její složení a prospěšnost

Cukety řadíme do plodové zeleniny, čeledi tykvovitých.  U nás se společně s okurkami pěstují nejvíce. Mají velmi nízkou energetická hodnotu a dosahují až 94 % obsahu vody. 100 g cukety obsahuje 66 kJ (16 kcal). Množství energie je dáno zastoupením bílkovin, tuků a sacharidů. Cuketa jako každá zelenina obsahuje nerozpustnou i rozpustnou vlákninu. Celkové množství se pohybuje kolem 1,2 %. Mají nízký obsah sodíku, vápníku a fosforu naopak je zde vyšší obsah železa, hořčíku, zinku.  Z vitamínů jsou zde zastoupeny v menším množství vitamíny skupiny B, K a C. Z bioaktivních látek pak karotenoidy, z nich především beta-karoten, dále flavonoidy či fenolové kyseliny.

Největší předností cuket je jejich nízká energetická hodnota. Tím je jejich místo v redukčních jídelníčcích zajištěno. Současně jejich sktruktura a vhodný způsob úpravy umožňuje rozšířit jídelníček i lidem odkázaných na pokrmy připravované podle zásad šetřící diety (onemocnění gastrointestinálního traktu).

Cuketa

Recepty z cukety

Grilovaná nebo pečená cuketa jako zeleninová příloha

1 porce Nutriční hodnota 1 porce
200 g (zasyrova) 135 kJ (32 kcal)
  3 g bílkovin
  0,5 g tuků
  5 g sacharidů

Grilovaná cuketa

Pracovní postup:

Cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka cca 1 cm. Kolečka cukety poklademe na rozpálený plech, který jemně potřeme olejem (10 g) nebo pečeme na pečícím papíře bez použití tuku. Pečeme (grilujeme) v troubě při 200 °C po obou stranách cca 40 minut.  Podáváme samostatně s dipem (např. jogurtový s bylinkami, česnekový) nebo jako přílohu k hlavnímu pokrmu, např. pečené rybě.

Grilovaná cuketa jako příloha k pečené rybě

Cuketová buchta

Rozpis pro 24 os. (velký plech) Nutriční hodnota 1 porce bez polevy:
500 g cukety  970 kJ (230 kcal)
200 g / 200 g celozrnné žitné mouky a polohrubé mouky  3 g bílkovin
200 g cukru 13 g tuků
200 ml oleje 26 g sacharidů
3 vejce  
1 prášek do pečiva  Nutriční hodnota 1 porce s polevou:
1 lžička skořice 1225 kJ (292 kcal)
100 g ořechy (vlašské ořechy, lískové, mandle, pistácie) 4 g bílkovin
100 g brusinky (rozinky) 16 g tuků
80 g hořké čokolády (min. 50%) 32 g sacharidů
Poleva (není podmínkou):  
100 g másla  
100 g cukru  
4 lžíce mléka  
5 lžíce kakaového prášku  
4 lžíce Solamylu  

Pracovní postup:

V míse smícháme všechny ingredience – nahrubo nastrouhanou cuketu, mouku, prášek do pečiva, cukr, olej a vejce. Přidáme skořici, nasekané ořechy, čokoládu a brusinky. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C 40 minut. Buchtu můžeme (nemusíme) potřít polevou – na vodní lázni si rozehřejeme máslo, přidáme cukr, kakao, mléko a Solamyl a vymícháme v hladkou polevu.

Cuketová buchta

Slaná cuketová buchta

Rozpis pro 24 ks. (velký plech) Nutriční hodnota 1 ks: 
600 g cukety  530 kJ (126 kcal)
150 g tvrdého sýru  30 % t.v s.  5 g bílkovin
150 g šunky od kosti 8 g tuků
200 g špaldové mouky 8 g sacharidů
150 ml řepkového oleje   
1 prášek do pečiva  
5 žloutků  
5 bílků (sníh)  
Zelené natě (plochá petržel, pažitka)  

Tip na hlavní pokrm!  2 – 3 ks slané cuketové buchty s listovým salátem a červenou řepou

Pracovní postup:  

Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku, mouku, prášek do pečiva, olej, žloutky, sníh z bílků a nakonec nasekané zelené natě. Vše smícháme dohromady. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme 30 minut při 180 °C. Buchtu lze konzumovat samostatně se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k zeleninovým nebo masitým pokrmům.

Slaná cuketová buchta

 

Dobrou chuť!

 

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • doporučuji

    cuketa je luxusní zelenina, nyní jsem vyzkoušela poprvé cuketovou polévku a mohu jen doporučit.

    beruska2  |  14. 09. 2015, 16:21  |  Reagovat  |  URL příspěvku

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Na celé zeměkouli se vyskytuje mnoho odrůd dýně. Obrovskou výhodou je jejich dlouhá trvanlivost a opravdu všestranné využití. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace