Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě).
Vlastně neznám nikoho, kdo nemá borůvky rád. Dokonce u nás doma s vidinou domácího borůvkového koláče jsou mí „pubertální“ synové ochotní jít do lesa a minimálně „půllitřík“ nasbírat. To zní téměř jako zázrak! :-) Nalistuji v babiččině receptníku a jde se na to. Zkuste to taky. Toto léto jich máme upečeno zatím pět. Rekordní čas snědeného plechu s koláčem byl 15 minut. Šest kluků u plechu 14 až 17 let a bylo to.
Podrobným receptem krok za krokem chceme připomenout, že borůvky jsou SUPERPOTRAVINA, kterou do vašeho jídelníčku rozhodně zařazujte, co to jde. Dejte si denní dávku antioxidantů. Upečte koláč, připravte si cheesecake, tvarohový dezert, smoothie a máte-li možnost, skočte si jen tak do lesa nasbírat hrst čerstvých borůvek.
Kynutý borůvkový koláč recept
Rozpis na 1 plech / 2 kulaté formy ø 28 cm | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
300 g polohrubé mouky / celozrnné mouky jemně mleté | 430 kJ (103 kcal) |
½ sáčku (5 g) sušeného pekařského droždí | 16 g sacharidů |
Vanilkový cukr | 2 g bílkovin |
1 žloutek | 3 g tuku |
30 ml oleje | |
100 ml mléka | |
750 g borůvek | |
skořice | |
Drobenka | |
40 g polohrubé mouky | |
20 g cukru | |
20 g másla |
Pracovní postup:
Krok 1
Do mísy nasypeme mouku, do které zamícháme sušené pekařské droždí. Přidáme cukr, žloutek, špetku soli, vlažné mléko a olej.
Krok 2
Zpracujeme v těsto, lehce pomoučíme…
Krok 3
… přikryjeme utěrkou, dáme do tepla necháme nakynout.
Krok 4
Během kynutí připravíme z mouky, cukru a rozpuštěného másla drobenku.
Krok 5
Vykynuté těsto omaštěnými (olejem) rukami vytáhneme na plech, který vyložíme pečícím papírem nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na těsto dáme borůvky, posypeme skořicí a drobenkou.
Krok 6
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170–180 °C 20–25 minut.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová