Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Makovec alias maková bábovka

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Věděli jste, že Česká republika je nejvýznamnějším světovým producentem máku?

Mák je u nás tradiční surovinou využívanou při domácí přípravě různých pokrmů (především těch upravených nasladko). Je pravdou, že pro mnohé může být jeho příprava komplikovanější, protože vyžaduje mít k dispozici kvalitní mlýnek. Mák vlastně nemeleme, ale spíše roztíráme. Je to dáno vysokým obsahem oleje, a to až 46 – 47 %. Zajímavé je zastoupení jednotlivých mastných kyselin, nejvíce, 70 – 74 % kyseliny linolové (omega 6) a do 1 % kyseliny α-linolenové (omega 3), 13 – 18 % kyseliny olejové a kolem 10 % nasycených mastných kyselin*. Z pohledu dalších nutričně významných složek, které makové semínko obsahuje je na místě zmínit: vitamín E, kvalitní bílkoviny, vlákninu a minerální látky (vápník, fosfor, hořčík). Mák je pravděpodobně (z potravin, které konzumujeme) největším zdrojem vápníku – 1438 mg/100 g, ale informace o jeho biologické využitelnosti nejsou prakticky k dispozici.

* ZEHNÁLEK, Petr. Mák – stále nedoceněný. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2016, 71 (5):30-33. ISSN 1211-846X.

mák

Rozpis na 1 bábovkovou formu (18 porcí) Nutriční hodnota 1 porce
3 žloutky 1180 kJ (280 kcal)
200 g cukru krupice 5 g bílkovin
200 ml oleje 18 g tuků
250 ml vlažné vody 24 g sacharidů
250 g mletého máku 200 mg vápníku (1/5 doporučené denní dávky)
250 g polohrubé mouky  
1 prášek do pečiva  
3 bílky (sníh)  

Makovec alias maková bábovka

Pracovní postup:

Nejdříve si vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na bábovku. Pokud nemáme mletý mák, mák pomeleme.

Z bílků si připravíme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny.

Postupně přidáváme olej, vodu, pomletý mák a  mouku, do které předem doplníme prášek do pečiva.

Nakonec do těsta vmícháme sníh z bílků.

Hotové těsto vlijeme do připravené bábovkové formy.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.

Makovec alias maková bábovka

Makovec alias maková bábovkaMakovec alias maková bábovkaMakovec alias maková bábovka

Dobrou chuť

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.

Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace