Inzerce

Černé nebo červené „luštění“ alias což takhle dát si luštěniny

Jíte luštěniny? Vy, ano? Vy, ne? Nevyhovují vám jejich senzorické vlastnosti, po jejich požití míváte trávicí problémy anebo vás nebaví časová náročnost jejich přípravy?

Černá čočka s grilovanou zeleninou

I přestože patří mezi pokrmy tradiční české kuchyně, rozhodně bychom je nemohli zařadit mezi ty oblíbené. Luštěniny by se ale měly objevovat v jídelníčku 2 – 3krát týdně ve formě polévek, salátů, hlavních pokrmů, přídavků k masu, rybě, jako přídavek do různých netradičních pokrmů nebo využít semena naklíčená, např. fazole mungo. Nejčastěji se na talíři objeví čočka, fazole, hrách a snad i sója.

Výběr rozhodně doporučujeme rozšířit o další druhy, které jsou lehčeji stravitelné a i jejich chuťové vlastnosti nejsou totožné s těmi pro nás tradičními. Patří mezi ně např. červená čočka, čočka beluga, fazole adzuki či fazole mungo (vigna zlatá).

Luštěniny jsou velmi dobrým zdrojem jak sacharidů (až 60 %), tak i bílkovin (20 – 25 %, sója až 40 %). Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, především skupiny B a minerálních látek, a to fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku aj. a také mají nízký glykemický index.

Glykemický index vybraných příloh a luštěnin1

Příloha Glykemický index
Čočka 26
Fazole 29
Hrách 22
Bramborová kaše 70
Brambory pečené 90-95
Brambory vařené 50-60
Hranolky 75
Rýže 50-90
Špagety 65
1DOSTÁLOVÁ, Jana. Luštěniny a jejich význam v lidské výživě. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2014, 69 (5):114-116. ISSN 1211-846X.

Dnes tip na lehký letní oběd -  příprava čočky beluga.

Černá čočka s grilovanou zeleninou

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce
350 g čočky beluga 1640 kJ (390 kcal)
Česnek, tymián, saturejka 20 g bílkovin
2 jarní cibulky 10 g tuků
500 g rajčata, cukety, cibule, papriky 54 g sacharidů
50 g oleje  
Pepř   
Sůl  

Pracovní postup:

1. Čočku belugu není potřeba před samotnou přípravou namáčet, doba vaření je 30 minut (pokud byste použili červenou čočku – není potřeba namáčet, doba vaření 10 minut). Čočku vaříme ve vodě, které je cca 2,5 krát více. Přidáme zelené natě a stroužky česneku. Solíme až nakonec.

Černá čočka s grilovanou zeleninou

2. Zeleninu si omyjeme, očistíme a nakrájíme na vhodnou velikost. Nakrájenou zeleninu dáme na plech (pečící papír), pokapeme olejem, přidáme tymián, opepříme a grilujeme cca 30 minut. Zeleninu můžeme připravit také na elektrickém grilu. 

Černá čočka s grilovanou zeleninou

3. Do uvařené čočky přidáme orestovanou cibulku a grilovanou zeleninu. Promícháme.

Černá čočka s grilovanou zeleninou

4. Čočku lze podávat teplou jako přílohu třeba k pečenému masu, orestovanému tofu, ale i za studena jako salát. 

Černá čočka s grilovanou zeleninouČerná čočka s grilovanou zeleninou

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Čím můžeme ozdravit naši „čističku“ jménem ledviny? Co takhle zkusit červenou řepu! Častá konzumace červené řepy je mnohem účinnější než mnoho vitamínových přípravků. Připravte si ji tentokrát jako hlavní pokrm. Ledvinám to jistě přijde vhod. 

Vylepšete si činnost jater s naším receptem!

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace