Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

| Rozpis na 5 ks | Nutriční hodnota v 1 ks |
|---|---|
| 80 g pohankové mouky | 550 kJ (130 kcal) |
| 20 g žitné celozrnné mouky | 4 g bílkovin |
| 250 ml mléka nebo rostlinného nápoje např. sójového, mandlového | 4 g tuků |
| 1 vejce | 19 g sacharidů |
| Špetka soli | |
| 10 g cukru (není nutné) | |
| Marmeláda na pomazání a bobulovité ovoce na ozdobu |
Pracovní postup na palačinky:
Těsto vyšleháme v míse (mléko + mouka + vejce + sůl + cukr), necháme odpočinout přibližně 15 minut. Opékáme na rozehřáté pánvičce v tenké vrstvě po obou stranách. Plníme marmeládou a zdobíme horkým lesním ovocem nebo jinou alternativní náplní – tvarohem, ořechy, podušenými jablky, nastrouhanou mrkví, kompotovaným ovocem aj.
Lité těsto z pohankové mouky

Lité těsto z hladké pšeničné mouky



Autor: Mgr. Jana Eliášová



