Inzerce

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechy

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechy

Rozpis na 2 malé chlebíčkové formy (20 ks) nebo 12 muffinů Nutriční hodnota 1 ks
140 g celozrnné žitné mouky 510 kJ (127 kcal)
100 g hladké mouky 3 g bílkovin 
100 g třtinového cukru 5 g tuků 
3 vejce 17 g sacharidů 
3 lžíce medu Nutriční hodnota 1 muffinu
50 g másla 870 kJ (207 kcal) 
150 ml mléka 5 g bílkovin 
100 g brusinek 8 g tuků 
100 g vlašských ořechů 28 g sacharidů
1 prášek do pečiva  

Pracovní postup:

V míse postupně smícháme všechny ingredience – žitnou a pšeničnou mouku promícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, med, vejce, rozpuštěné máslo, brusinky nebo jiné kandované ovoce, nastrouhané ořechy a mléko podle potřeby, abychom vymíchali těsto spíše polotužší konzistence. Těsto vložíme do chlebíčkové formy nebo do formy na muffiny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 170 °C – těsto v chlebíčkové formě 40 minut a muffiny 20 minut. Formu podle potřeby vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničné muffiny s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničné muffiny s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničné muffiny s brusinkami a ořechy

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace