Inzerce

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechy

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechy

Rozpis na 2 malé chlebíčkové formy (20 ks) nebo 12 muffinů Nutriční hodnota 1 ks
140 g celozrnné žitné mouky 510 kJ (127 kcal)
100 g hladké mouky 3 g bílkovin 
100 g třtinového cukru 5 g tuků 
3 vejce 17 g sacharidů 
3 lžíce medu Nutriční hodnota 1 muffinu
50 g másla 870 kJ (207 kcal) 
150 ml mléka 5 g bílkovin 
100 g brusinek 8 g tuků 
100 g vlašských ořechů 28 g sacharidů
1 prášek do pečiva  

Pracovní postup:

V míse postupně smícháme všechny ingredience – žitnou a pšeničnou mouku promícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, med, vejce, rozpuštěné máslo, brusinky nebo jiné kandované ovoce, nastrouhané ořechy a mléko podle potřeby, abychom vymíchali těsto spíše polotužší konzistence. Těsto vložíme do chlebíčkové formy nebo do formy na muffiny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 170 °C – těsto v chlebíčkové formě 40 minut a muffiny 20 minut. Formu podle potřeby vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničné muffiny s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničné muffiny s brusinkami a ořechyŽitno-pšeničné muffiny s brusinkami a ořechy

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace