Inzerce

Špagetová, muškátová a máslová dýně

Jaký je mezi nimi rozdíl? Dnes jsme si pro vás připravili recepty ze špagetové, muškátové a máslové dýně. 

Špagetová dýně

Čím je dýně zralejší tím žlutější a s větší schopností vytvářet v dužině vlákna – „špagety“.

Špagetová dýně

 

 

Špagety aglio olio se špagetovou dýní alias špagety na druhou

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
600 g špagetové dýně 1970 kJ (470 kcal)
Cibule, česnek 12 g bílkovin
280 g špaget 16 g tuků
60 g oleje  67 g sacharidů
100 g česneku  
Petrželová nať  
Feferonka   

Pracovní postup

1. Špagetou dýni rozdělíme na půlky, je to obtížné, slupka je velmi tvrdá. Zbavíme se středu se semeny. Dýni, kterou osolíme a opepříme, položíme rozkrojenou částí směrem dolů do mísy a společně s kolečky cibule a česnekem pečeme cca 30 minut při 180-200 °C. Po upečení se dužina pomocí vidličky začne rozdělovat na jednotlivá vlákna.

Špagety aglio olio se špagetovou dýníŠpagety aglio olio se špagetovou dýní

2. Ve vařící osolené vodě uvaříme špagety na zkus - „al dente“.

3. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku a nasekanou čerstvou petrželku. Nakonec přidáme dýňové „špagety“ a velmi krátce orestujeme. Směs smícháme se špagetami.

Špagety aglio olio se špagetovou dýní

Zapečená špagetová dýně s modrým sýrem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
600 g pečené (vařené) špagetové dýně 1240 kJ (285 kcal)
200 g sýru s modrou plísní Nivy (Gorgonzola, Cabrales, Roquefort) 13 g bílkovin
50 g česneku 21 g tuků
20 g řepkového oleje 12 g sacharidů

Pracovní postup

Upečenou dýni (postup viz výše), „našpagetujeme“. Smícháme s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a nakrájeným modrým sýrem. V zapékací misce vymaštěné olejem dáme zapéct na 180 °C  - 15 minut. Podáváme například s opečeným toustem.

Zapečená špagetová dýně s modrým sýrem

Muškátová dýně

Jde o výrazně žebrovanou odrůdu různých barev s oranžovou dužinou a jemným aroma.

Muškátová dýně

Pečená dýně nebo dýňové pyré jako příloha

Pečená dýně

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
800 g dýně 700 kJ (167 kcal)
100 g cibule, česnek 3 g bílkovin
Sůl, pepř 10 g tuků
40 g oleje  15 g sacharidů

Pracovní postup 

Dýni oloupeme, očistíme, zbavíme semen a vláken. Nakrájíme na plátky.  Poklademe na plech s pečícím papírem společně s nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Můžeme opepřit a osolit. Pečeme při 200 °C asi 30-40 minut. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm s jinými druhy zeleniny, brambory nebo batáty.

Pečená dýně

Dýňové pyré

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
600 g dýně 440 kJ (104 kcal)
Cibule, česnek 4 g bílkovin
200 g brambor 0,3 g tuků
Sůl, pepř 21g sacharidů

Pracovní postup

Dýni oloupeme, očistíme, zbavíme semen a vláken. Nakrájíme na plátky.  Poklademe na plech s pečícím papírem společně s nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Můžeme opepřit a osolit. Pečeme při 200 °C asi 20 minut. Brambory uvaříme ve vařící osolené vodě. Upečenou společně s uvařenými bramborami prolisujeme. Případně zředíme vývarem z brambor a vymícháme hladké husté pyré. Podáváme jako přílohu k masu.

Dýňové pyré

Krémový dýňový bulgur s opraženými piniovými oříšky

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
150 g  bulguru 1020 kJ (243 kcal)
Zeleninový vývar, sůl 10 g bílkovin
600 g muškátové dýně (čistá hmotnost) 7 g tuků
Cibule, česnek 34 g sacharidů
40 g česneku   
50 g piniových oříšků  

Pracovní postup: 

1. Dýni oloupeme, očistíme, zbavíme semen a vláken. Nakrájíme na plátky.  Poklademe na plech s pečícím papírem společně s nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Můžeme opepřit a osolit. Pečeme při 200 °C. Po 20 minutách z poloviny pečené dýně vyšleháme řídké dýňové pyré. Zbylou dýni, kterou pečeme ještě 10 minut, nakrájíme na větší kousky. 

2. Během pečení dýně si připravíme bulgur. Při přípravě se držíme doporučení uvedeného na obale. Bude záležet totiž na druhu vámi použitého bulguru (pšeničný jemný nebo hrubý, pšeničný celozrnný, špaldový). Bulgur zalíváme vodou (vývarem) v poměru 1 : 2,5 – 3. Bulgur můžeme připravit více způsoby – vaříme s tekutinou 10-15 minut (lze povařit i kratší dobu a nechat v uzavřené nádobě dojít) nebo zalijeme vařící tekutinou a necháme 30 minut v uzavřené nádobě bobtnat nebo a zcela nejšetrněji s cílem o zachování nutričně hodnotných látek lze postupovat tak, že bulgur zalijeme studenou tekutinou a necháme cca 60 minut nabobtnat.

3. Upravený bulgur smícháme s dýňovým pyré, lisovaným česnekem a kousky dýně. Při podávání posypeme nasucho opraženými piniovými oříšky a můžeme doplnit pečenými kousky dýně. Před opražením je dobré oříšky nechat nabobtnat.

Krémový dýňový bulgur s opraženými piniovými oříšky

Máslová dýně

Řadí se mezi dýně muškátové, ale pro svou měkkou „máslovou“ dužinu, je tato odrůda velmi oblíbená.

Máslová dýně

Dýňové noky sypané strouhanými vlašskými ořechy

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
1 ks (1kg) máslové dýně (750 g dýně čisté hmotnosti) 2290 kJ (545 kcal)
200 g jemně mleté celozrnné mouky 14 g bílkovin
1 vejce 27 g tuků
Špetka soli 59 g sacharidů
100 g vlašských ořechů  
40 g cukru  
40 g másla  

Pracovní postup

1. Dýni oloupeme, očistíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na stejně velké kusy. Pečeme cca 20 minut v rozehřáté troubě na 200 °C.   Z ještě teplé dýně pomocí tyčového mixéru vymícháme  pyré. Přidáme vejce a mouku a vytvoříme hladké a pevné těsto. Případně můžeme podle potřeby přidat menší množství mouky. 

2. Z těsta tvoříme lžičkou noky, které vkládáme do vařící mírně osolené vody. Vkládáme postupně. Vaříme 2-3 minuty - až vyplavou. Opakujeme, až zpracujeme celé těsto. 

3. Takto připravené noky můžeme podávat naslano i nasladko nebo jen tak pouze pokapané máslem. Náš tip je noky nasladko - posypané nastrouhanými vlašskými ořechy, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Dýňové noky sypané strouhanými vlašskými ořechyDýňové noky sypané strouhanými vlašskými ořechy

Dobrou chuť!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace