Inzerce

Červená řepa je stále oblíbenější

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Červená řepa

Konzumovat lze jak kořenovou část, tak listy, které mají sice méně vlákniny, ale o to více vitamínu C. Nejchutnější jsou mladé, rovnoměrně červeně zbarvené bulvy. Připravovat je lze mnoha způsoby – zasyrova, vařit, dusit, péct. Listy je dobré povařit či podusit. Červené barvivo, které dělá řepu řepou, využijete, budete-li chtít rozvířit klidné vody domácího stravování a užít si trochu legrace. Uvařte si třeba vtipnou kaši. Připravte ji fialově-červenou – krupičnou, jáhlovou, bramborovou kaši nebo fialově-červenou rýži.  Zkrátka - řepa obarví vše, nejenom ruce při přípravě.

Červená řepa - její složení a prospěšnost

Tato skvělá kořenová zelenina obsahuje ve 100 g 146kJ (35 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. V porovnání s jinou zeleninou se ve vyšším množství v řepě vyskytují jednoduché sacharidy, nejvíce sacharóza. Při skladování se mění na glukózu a fruktózu. Odtud její sladká chuť. Obsahuje až 88 % vody.  Mezi látky obsažené v řepě, které prospívají zdraví, patří: betakyanin – silný antioxidant; betain, který stimuluje činnost jater; kyselina listová, která se podílí na buněčném dělení a růstu, a vláknina (nerozpustná, rozpustná i pektinové látky), která podporuje správnou činnost střev a působí v prevenci nádorového onemocnění zvláště tlustého střeva. Z minerálních látek v červené řepě převažují ty zásadité - hořčík, zinek, selen, měď aj. Má také vyšší obsah draslíku. Naopak vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E jsou zastoupeny v menším množství.

Je dobré ji do jídelníčku zařazovat při chronické zácpě, a to ve formě šťávy nebo vařené či pečené, má totiž mírně projímavé účinky. Obsah purinových látek je příčinou pro obezřetnou konzumaci u osob s dnou nebo s ledvinovými kameny jimi tvořenými. Limitovaný  příjem je doporučován v rámci diabetické diety z důvodu již zmiňovaného vyššího obsahu sacharidů.

Červená řepa

Červená řepa recepty

Pomazánka ze syrové červené řepy 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce:
350 g červené řepy 270 kJ (64 kcal)
100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku) 3 g bílkovin
2 stroužky (20 g) česneku 1 g tuků 
sůl 11 g sacharidů
pepř Nutriční hodnota 1 porce s celozrnnou bagetou (80 g)
  1190 kJ (284 kcal)
  10 g bílkovin
  2,5 g tuků
  54 g sacharidů

Pracovní postup:

Červenou řepu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle. V misce spojíme s bílým jogurtem. Přidáme lisovaný česnek.  Ochutíme solí a pepřem.  Podáme na opečeném pečivu.

Pomazánka z červené řepy

Polévka z červené řepy - řepačka
Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci: 
350 g červená řepa  580 kJ (138 kcal)
40 g oleje 2 g bílkovin
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 10 g tuků
sůl, tymián, česnek  10 g sacharidů
bazalka   

Pracovní postup:

Na rozehřátém oleji orestujeme omytou, očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, příp. zeleninovým vývarem. Přidáme syrovou očištěnou nakrájenou červenou řepu, stroužky česneku a tymián. Vaříme. Měkké rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme.

Polévka z červené řepy - řepačka

Dip z červené řepy

Rozpis na 3 porce Nutriční hodnota v 1 porci:
250 g červené řepy 320 kJ (76 kcal)
150 g bílého jogurtu (3 % tuku) 4 g bílkovin
pepř, sůl, 2 g tuků
česnek, šalotka 10 g sacharidů

Pracovní postup:

Vařenou (pečenou) červenou řepu rozmixujeme společně s bílým jogurtem. Dochutíme solí, pepřem nebo česnekem či šalotkou.  Lze podávat jen s nasucho pečenými bramborami. Výborně doplní pečené maso.

Dip z červené řepy

Vařená nebo pečená řepa

Pracovní postup:

Červená řepa vařená: Do vody vložíme umytou řepu. Přidáme cukr, aby řepa nezešedla. Vaříme asi hodinu i více, záleží na velikosti.  Po uvaření oloupeme. 

Pečená řepa - červená řepa pečená v alobalu: Omytou řepu zabalíme do alobalu.  K řepě můžeme přidat snítku tymiánu.  Pečeme asi hodinu i více, záleží na velikosti, na 200°C. Po upečení oloupeme.

Vařená nebo pečená řepa

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Rozpis na 1 porci Nutriční hodnota 1 porce:
1 (250 g) červená řepa 1750 kJ (416 kcal)
80 g kozího sýru 19 g bílkovin
10 g řepkového oleje 27 g tuků
Pepř 24 g sacharidů

Pracovní postup:

Vařenou (pečenou) červenou řepu oloupeme a nakrájíme na plátky.  Plátky řepy střídavě s kozím sýrem vkládáme do vymaštěné zapékací misky.  Opepříme, sůl není potřeba. Zapékáme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 min. Servírovat lze s listovým salátem a celozrnným pečivem.

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Zapékaná červená řepa s kozím sýrem

Dobrou chuť!

 

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace