Inzerce

Mangold - listová zelenina neprávem opomíjená

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Jak připravit mangold?

Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolice. 

Mangold a jeho pěstování

U nás jej není snadné běžně sehnat. Máme omezené možnosti - vyrazit na trh nebo si ho vypěstovat. Mangold je vcelku nenáročná zelenina a jeho velkou výhodou je, že ho můžeme sklízet od jara, během celého léta, až do podzimu. Ještě je tu ale třetí možnost – váš osobní dodavatel. Evičko, díky.  

Pro první zkušenost s mangoldem jsem musela až do Chorvatska. Tak tedy moje první, zcela praktické setkání s mangoldem bylo na trhu ve Splitu. Tehdy bylo cílem nakoupit rajčata na salát, lilky na pečení a broskve jen tak na pojídání. Během mé obhlídky kvality a ceny nabízeného jsem se zastavila pro rajčata u drobné stařenky v černé sukni, haleně a s šátkem na hlavě, věk snad 80 let. Měla jsem pocit, že je musím koupit právě u ní. Ještě než jsem si stačila o rajčata říct, mávala mi před obličejem jakýmsi svazkem lupení se slovním doprovodem: „Pet kuna“. Tolik zeleniska za pět kun mi přišlo báječné, ale vypadalo to jako divný špenát. Zeptala jsem se: „Špinat?“ Mezitím už kolem mě byly stařenky tři, zakroutily hlavou a svorně zvolaly: „Blitva!“.   Lákavě mi to neznělo, aspoň to lákavě vypadalo. Po odpovědi na otázku: „Co s tím mám dělat?“, a zaplacení jsem si odnášela svou první dávku mangoldu v životě. 

Mangold - jeho složení a prospěšnost

Co je mangold? Nízkoenergetickou listovou zeleninou, která má ve 100 g  58 kJ (14 kcal). Podíl vody je 92 %. Obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy. Z listové zeleniny má celkem vysoký obsah vlákniny (až 2 g na 100 g), proto u mangoldu upozorňujeme na to, že urychluje střevní peristaltiku, je tedy mírně projímavý.  Z minerálních látek obsahuje především draslík (Ø380 mg/100g), vápník (Ø100 mg/100g), železo, zinek a další. Z vitamínů se jedná o větší množství vitamínu C, niacinu (vyšší potřeba niacinu je např. při zvýšené psychické a fyzické námaze, při konzumaci velkého množství sladkostí a alkoholu, při kouření a také při vedrech, v těhotenství a při kojení) a ß-karotenu, zvláště v listech fialově až červeně zbarvených. Z karotenoidů obsažených v mangoldu jde hlavně o významný obsah luteinu a zeaxantinu, které mají schopnost chránit zrak. Vitamíny skupiny B obsahuje v průměrném množství. Mezi další zdraví prospěšné látky, které pozitivně ovlivňují pružnost cév a tím brání jejich kornatění, patří rutin, kvercetin, patuletin a spinacetin. Mangold má i vyšší množství kyseliny šťavelové, proto by měli být na pozoru lidé s výskytem ledvinových kamenů tvořených šťavelanem vápenatým. To by mohl být i důvod nepodávat mangold nejmenším dětem, u dospělých tato skutečnost není problémem.

Mangold

Recepty z mangoldu

Těstoviny s pestem a mangoldem 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci: 
500 g mangoldu 2100 kJ (500 kcal)
40 g oleje 16 g bílkovin
100 g cibule 13 g tuků
50 g česneku 77 g sacharidů
400 g těstovin (semolinové, celozrnné)  
sůl  
1 lžíce pesta z bazalky  
Příprava domácího pesta:  
50 g opražených piniových oříšků (vlašských ořechů)  
10 g česneku  
50 g parmazánu  
30 g fialových bazalkových listů  
70 ml olivového oleje  

sůl

 
pepř  

Pracovní postup:

Všechny ingredience na domácí pesto rozmixujeme v jemnou pastu.

Blanšírovaný mangold nakrájíme najemno a vložíme na cibulový základ (na rozehřátý olej nasypeme nakrájenou cibuli, po chvíli česnek a opečeme do zlatova) a prohřejeme, podle tuhosti řapíků případně chvilku podusíme. Hotovou směs zamícháme do vařených těstovin, které jsou jemně ochucené bazalkovým pestem.

Těstoviny s pestem a mangoldem

Dušený mangold 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci:
500 g mangoldu 700 kJ (167 kcal)
40 g řepkového oleje 4 g bílkovin
80 g česneku 10 g tuku
20 g celozrnné mouky jemně mleté (není podmínkou) 13 g sacharidů
Tymián, sůl, pepř  

Pracovní postup:

Mangold omyjeme pod tekoucí vodou a blanšírujeme. Zvlášť na rozehřátém oleji opečeme stroužky (půlky či čtvrtky) česneku a tymián. Přidáme mangold, který překrájíme na menší části. Přilijeme malé množství vody a podusíme. Dusíme asi 15 minut, až budou především měkké řapíky. Připravíme si zavárku z mouky a vody a přidáme k mangoldu, povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Podáme např. k pečenému kuřeti s vařeným bramborem.

Tip! Zavárku můžeme připravit z mouky opražené nasucho. Mouka slámově zavoní a má svou specifickou chuť, je lépe stravitelná.

Dušený mangold

Dobrou chuť!

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace