Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Cuketa - recepty z cukety

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Můžeme polemizovat, který druh zeleniny je lepší, zdravější či chutnější. Ale jedno je jasné -  špatná zelenina neexistuje. Zelenina je komplexní potravinou obsahující mnoho prospěšných látek působících jako přírodní „boj proti stárnutí“ tak v prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Denně bychom na ni neměli zapomínat. Různé druhy tykví či cuket rozhodně skvěle zaplní mezeru v jídelníčku – naši denní dávku zeleniny. Za nejchutnější jsou považovány mladé cukety při délce 15 (až 20) cm. Velké a ty obřích rozměrů spíše tepelně upravujeme. Chutnají pak neutrálně.  Okamžik volby je tady – naslano nebo nasladko? 

S čistým svědomím si ji můžeme dopřávat dle chuti. Co ovlivní konečnou sumu kalorií?  Pouze způsob přípravy a další přidané ingredience v pokrmu.  

Pěstování cukety

Při pěstování v optimálních podmínkách mají vysoké výnosy. A tak nastává čas hojné sklizně nebo neustálých nabídek od kamarádek, sousedek nebo kolegyň (muž mi cuketu nikdy nenabídl): „Nechceš cuketu? Aspoň upečeš dětem buchtu.“ Proč nevyužít tak skvělou nabídku…

Cuketa

Cuketa - její složení a prospěšnost

Cukety řadíme do plodové zeleniny, čeledi tykvovitých.  U nás se společně s okurkami pěstují nejvíce. Mají velmi nízkou energetická hodnotu a dosahují až 94 % obsahu vody. 100 g cukety obsahuje 66 kJ (16 kcal). Množství energie je dáno zastoupením bílkovin, tuků a sacharidů. Cuketa jako každá zelenina obsahuje nerozpustnou i rozpustnou vlákninu. Celkové množství se pohybuje kolem 1,2 %. Mají nízký obsah sodíku, vápníku a fosforu naopak je zde vyšší obsah železa, hořčíku, zinku.  Z vitamínů jsou zde zastoupeny v menším množství vitamíny skupiny B, K a C. Z bioaktivních látek pak karotenoidy, z nich především beta-karoten, dále flavonoidy či fenolové kyseliny.

Největší předností cuket je jejich nízká energetická hodnota. Tím je jejich místo v redukčních jídelníčcích zajištěno. Současně jejich sktruktura a vhodný způsob úpravy umožňuje rozšířit jídelníček i lidem odkázaných na pokrmy připravované podle zásad šetřící diety (onemocnění gastrointestinálního traktu).

Cuketa

Recepty z cukety

Grilovaná nebo pečená cuketa jako zeleninová příloha

1 porce Nutriční hodnota 1 porce
200 g (zasyrova) 135 kJ (32 kcal)
  3 g bílkovin
  0,5 g tuků
  5 g sacharidů

Grilovaná cuketa

Pracovní postup:

Cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka cca 1 cm. Kolečka cukety poklademe na rozpálený plech, který jemně potřeme olejem (10 g) nebo pečeme na pečícím papíře bez použití tuku. Pečeme (grilujeme) v troubě při 200 °C po obou stranách cca 40 minut.  Podáváme samostatně s dipem (např. jogurtový s bylinkami, česnekový) nebo jako přílohu k hlavnímu pokrmu, např. pečené rybě.

Grilovaná cuketa jako příloha k pečené rybě

Cuketová buchta

Rozpis pro 24 os. (velký plech) Nutriční hodnota 1 porce bez polevy:
500 g cukety  970 kJ (230 kcal)
200 g / 200 g celozrnné žitné mouky a polohrubé mouky  3 g bílkovin
200 g cukru 13 g tuků
200 ml oleje 26 g sacharidů
3 vejce  
1 prášek do pečiva  Nutriční hodnota 1 porce s polevou:
1 lžička skořice 1225 kJ (292 kcal)
100 g ořechy (vlašské ořechy, lískové, mandle, pistácie) 4 g bílkovin
100 g brusinky (rozinky) 16 g tuků
80 g hořké čokolády (min. 50%) 32 g sacharidů
Poleva (není podmínkou):  
100 g másla  
100 g cukru  
4 lžíce mléka  
5 lžíce kakaového prášku  
4 lžíce Solamylu  

Pracovní postup:

V míse smícháme všechny ingredience – nahrubo nastrouhanou cuketu, mouku, prášek do pečiva, cukr, olej a vejce. Přidáme skořici, nasekané ořechy, čokoládu a brusinky. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C 40 minut. Buchtu můžeme (nemusíme) potřít polevou – na vodní lázni si rozehřejeme máslo, přidáme cukr, kakao, mléko a Solamyl a vymícháme v hladkou polevu.

Cuketová buchta

Slaná cuketová buchta

Rozpis pro 24 ks. (velký plech) Nutriční hodnota 1 ks: 
600 g cukety  530 kJ (126 kcal)
150 g tvrdého sýru  30 % t.v s.  5 g bílkovin
150 g šunky od kosti 8 g tuků
200 g špaldové mouky 8 g sacharidů
150 ml řepkového oleje   
1 prášek do pečiva  
5 žloutků  
5 bílků (sníh)  
Zelené natě (plochá petržel, pažitka)  

Tip na hlavní pokrm!  2 – 3 ks slané cuketové buchty s listovým salátem a červenou řepou

Pracovní postup:  

Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku, mouku, prášek do pečiva, olej, žloutky, sníh z bílků a nakonec nasekané zelené natě. Vše smícháme dohromady. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme 30 minut při 180 °C. Buchtu lze konzumovat samostatně se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k zeleninovým nebo masitým pokrmům.

Slaná cuketová buchta

 

Dobrou chuť!

 

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • doporučuji

    cuketa je luxusní zelenina, nyní jsem vyzkoušela poprvé cuketovou polévku a mohu jen doporučit.

    beruska2  |  14. 09. 2015, 16:21  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Na celé zeměkouli se vyskytuje mnoho odrůd dýně. Obrovskou výhodou je jejich dlouhá trvanlivost a opravdu všestranné využití. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace