Inzerce

Na třešňové vlně: třešňová bublanina, tvarohové knedlíky

Období dozrávání třešní se mi vždy spojí s koncem školního roku. Časem sice tato souvislost pro mě ztratila na významu, ale stále jsou třešně skutečnými posly léta. Toto období není příliš dlouhé, proto - hurá na ně. Velikost i barva se mohou pokaždé lišit, a to od žlutočervené až po černou.

Myslím, že nejlepší jsou prostě jen tak. Nachystat je čerstvé na talíř a pustit se do nich. Ještě lepší variantou by bylo sednout si pod strom nebo na větev v koruně stromu a realizovat přímou cestu od utrhnutí do úst. Ještě si pověsit třešničku za ucho. Ach, kouzelná představa. Člověk potřebuje ke štěstí někdy opravdu málo. K tomu ještě třeba vůně třešňové bublaniny, třešňové marmelády nebo osvěžující zážitek po doušku třešňového drinku či požitek po prvním olíznutí třešňové zmrzliny. Jejich lahodná chuť nemůže zklamat nikoho. 

Třešně

Třešně

Třešně patří mezi peckoviny a ty je nejlépe doporučit ke konzumaci čerstvé. Podle odrůdy se jejich škála chutí pohybuje od sladké, šťavnaté, kořenité, aromatické, nakyslé až po silně kyselou. Energetická hodnota třešní je 225 kJ (54 kcal) ve 100 g, tvoří ji obsah bílkovin, tuků a sacharidů (86 % z celkové energetické hodnoty), nejvíce fruktózy. Podobně jako jiné ovoce je podíl vody průměrně 83 %. Významné je množství nerozpustné a rozpustné vlákniny včetně pektinových látek (6,24 g.kg1). Podobně jako u ostatních peckovin i třešně oplývají bohatým zdrojem draslíku. Dále pak hořčíku, železa a dalších. Z vitamínů obsahují zvláště vitamín E, C, kyselinu listovou, vitamíny skupiny B. Polyfenoly, flavonoidy jsou z dalších tělu prospěšných látek, které třešně obsahují, např. je jimi kvercetin nebo kyselina ellagová, které působí jako antioxidanty. Mají protinádorové, protizánětlivé účinky a zároveň působí v procesu proti stárnutí.  Kyselina ellagová má i antivirové a antimikrobiální účinky. Nejvíce jich je obsaženo ve slupkách, méně v dužině. Zdrojem pořádné dávky anthokyaninů účinných antioxidantů je sklenice třešňové šťávy nebo třešňového smoothie. V třešních je také malé množství kyseliny šťavelové. Pozor! Po konzumaci většího množství je nebezpečná nadměrná konzumace tekutin, neboť vláknina ve spojení s vodou nabobtná a několikanásobně zvětší svůj objem.

Třešně

Třešně recepty

Tvarohové ovocné knedlíčky dvakrát jinak 

(knedlíčky plněné třešněmi nebo knedlíčky přelité třešňovou omáčkou)

Rozpis na 8 porcí Nutriční hodnota 1 porce (cca 4-5 knedlíčků)
250 g tvarohu 840 kJ (200 kcal) 
špetka soli 11 g bílkovin 
20 g cukr 6 g tuků 
150 g hrubé mouky (dle potřeby) 26 g sacharidů
1 vejce  
a) Náplň:  
35 třešní (na plněné knedlíčky)  
b) Omáčka:  
800 g vypeckovaných třešní   
40 g třtinového cukru  
1 lžíce solamylu  

Pracovní postup:

Do mísy vložíme tvaroh (lépe v kostce), špetku soli a cukr, hrubou mouku (můžeme z poloviny použít i hrubou celozrnnou mouku) a vejce. Těsto zpracujeme vařečkou, můžeme dopracovat rukou. Těsto si rozdělíme na polovinu, vyválíme dva stejně velké válečky, ze kterých nožem vytvoříme stejný počet dílů (cca 15-18). Omyté a osušené třešně zabalíme do těsta a tvoříme knedlíčky. Další možností je tvořit malé tvarohové knedlíčky bez náplně. Knedlíčky vkládáme do vařící vody a vaříme asi 5 minut (až vyplavou).

Tvarohové ovocné knedlíčky

Tvarohové ovocné knedlíčky
Tvarohové ovocné knedlíčky

Omáčka: Ovoce vložíme do hrnce, přidáme cukr (mnohdy není ani potřeba), můžeme nechat odpočinout nebo ihned vařit. Povaříme opravdu pár minut. Stáhneme z ohně. Rozmixujeme. Ve vodě si dobře rozmícháme škrobovou moučku. Za stálého míchání vlijeme do horkého ovoce, povaříme 2 minuty a rychle stáhneme. Přidáme skořici. Prochladlou omáčkou před podáváním přelijeme hotové knedlíčky. Knedlíčky lze také podávat se strouhaným tvarohem (mákem, ořechy, opraženou strouhankou), cukrem (perníkem) a polité rozpuštěným máslem. 

Tvarohové ovocné knedlíčkyTvarohové ovocné knedlíčkyTvarohové ovocné knedlíčky

Třešňové smoothie nebo domácí limonáda

Rozpis na 250 ml pohár nebo 1 l limonády
100 g vypeckovaných třešní (případně ½ banánu)
1 lžíce medu
Máta
Limetková šťáva

Pracovní postup:

Vypeckované třešně, limetkovou (citrónovou) šťávu, med, pár lístků čerstvé máty a cca 150 ml vody rozmixujeme v mixéru nebo pomocí ponorného šlehače. Nalijeme do připraveného poháru a při podávání ozdobíme lístkem máty či meduňky. Připravujeme-li limonádu, třešňové smoothie je dobré rozmixovanou ovocnou směs ještě propasírovat přes síto. Rozředíme vychlazenou vodou nebo minerálkou (vhodná v horkých letních dnech) do 1 litru. Můžeme ještě dosladit. Do nápoje ještě vložíme vypeckované rozpůlené třešně, příp. kostky ledu nebo zmrazené třešně. Třešňové drinky jsou nejlepší chlazené.

Třešňové smoothie Třešňové smoothie Třešňové smoothie

Piškotová třešňová bublanina (rychle a jednoduše)

Rozpis na formu Ø 24 cm (8 porcí) Nutriční hodnota 1 porce
3 žloutky 760 kJ (180 kcal) 
3 lžíce vlažné vody 5 g bílkovin 
120 g cukru 3 g tuků 
120 g polohrubé mouky 33 g sacharidů
3 bílky (sníh)  
400 g čerstvých třešní  

Pracovní postup:

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Do mísy dáme žloutky, vlažnou vodu a cukr a vyšleháme do pěny. Vmícháme střídavě mouku a sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem). Poklademe omytým a vypeckovaným ovocem (není potřeba). Pečeme asi při 180°C  cca 15 minut. 

Piškotová třešňová bublanina

Dobrou chuť!

PS: děkuji Petře za možnost realizace okamžitého nápadu, resp. zapůjčení kuchyně při přípravě třešňového menu :-).  

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace