Inzerce

Švestky

„To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své zahrádky, pár švestiček. Jestli se neurazíte.“ Viktor Hujer (Marečku, podejte mi pero!)

Pár švestiček? Rozhodně. A nejenom. U nás patří k nejrozšířenějšímu a široce používanému ovoci. Švestkové knedlíky tvarohové, švestkový koláč, švestkový kompot, švestková povidla, švestková omáčka, švestková marmeláda, sušené švestky a v neposlední řadě slivovice – to vše se stalo klasikou v naší kuchyni. Prostě švestky mají rádi všichni, děti, ženy, muži, v jakékoli podobě.  Jejich lahodná a osvěžující chuť postihuje širokou škálu od sladké až po kyselou. Jsou velké nebo malé, jedny kulaté, druhé kulovitě oválné, třetí oválné, čtvrté podlouhlejší atd. S chutí je to podobné – sladké, kořenité, aromatické, trpké, nakyslé až silně kyselé. Přechod mezi jednotlivými druhy není vždy možné striktně oddělit, proto si je užívejme ve všech podobách, co to jde. Vybere si totiž každý.

Švestky

Švestky - jejich složení a prospěšnost

Švestky jsou peckové ovoce pyšnící se modrou, modrofialovou až hnědočervenou barvou. Obecně mají krátkou životnost a rychle se kazí. Ve 100 g obsahují 212 kJ (51 kcal). Jsou tvořeny průměrně 84 % vody, bílkovinami, tuky a sacharidy (92 % celkové energetické hodnoty), nejvíce sacharózy. Významné je množství nerozpustné, rozpustné vlákniny, pektinových látek a sorbitu. Jako ovoce s vysokým podílem rozpustné vlákniny je účinné při střevních obtížích a současně jako prevence nádorů střev. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek, především draslíku (Ø 222 mg/100 g), hořčíku, železa, a vitamínů E, C, kyseliny listové a vitamínů skupiny B, z bioaktivních látek pak luteinu, ß - karotenu a polyfenolů. Právě obsah těchto mikronutrientů významně působí v prevenci některých druhů nádorů a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice či v regulaci hladiny krevních lipidů. 

Sušené švestky ve formě připraveného kompotu nebo nápoje patří k evergreenům prevence zácpy. 100 g sušených švestek obsahuje 1320 KJ (315 kcal), obsah vody se sníží na průměrně 19 %, naopak se zvýší obsah jednoduchých cukrů na 18 g, Významný je obsah vlákniny – 14 g.

Švestky

Recepty ze švestek

Plněné švestky „švestkové chuťovky“ s lososem

Rozpis na 20 chuťovek Nutriční hodnota 1 chuťovky
10 švestek 106 kJ (25 kcal)
1 Gervais (Žervé) 1 g bílkovin
Čerstvý kopr 1 g tuků
50 g uzeného lososa 3 g sacharidů

Pracovní postup:

Půlky švestek naplníme Gervaisem smíchaným s čerstvým koprem a přidáme kousek uzeného lososa, můžeme ozdobit koprem.

Plněné švestky s lososem

Švestkový koláč ze špaldy s mákem a ořechy

Rozpis na kulatou formu Ø 20 cm, 12 porcí Nutriční hodnota v 1 porci
Těsto: 1200 kJ (286 kcal)
170 g jemně mleté špaldové mouky nebo poměr 1 : 1 s hladkou moukou  5 g bílkovin
100 g másla 15 g tuků
100 g másla 32 g sacharidů
1 žloutek  
60 g cukru   
mleté skořice  
Maková náplň:  
100 g máku  
120 g makového nápoje (viz recept Žena po 40) nebo mléka  
30 g cukru  
mletá skořice  
citrónová šťáva  
Ořechová náplň:  
150 ml bílého jogurtu 3,5 % tuku (zakysané smetany)  
60 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů  
10 g cukru (nemusí být)  
40 g švestkové marmelády  
500 g švestek  
20 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů  
10 g bramborové moučky  
30 g třtinového cukru  
mletá skořice  

Pracovní postup:

Těsto za použití všech ingrediencí (mouka, máslo, cukr, žloutek, mletá skořice) zpracujeme rukou. Spíše jako zajímavost jsem do receptu použila mouku, kterou jsem si sama umlela. Celozrnná špaldová mouka, resp. mouka, která je umleta v mlýnku, má menší soudržnost pro vysoký obsah nerozpustné vlákniny. Špaldová mouka běžně k dostání v obchodní síti má obsah nižší. Proto soudržnost těsta bude souviset s druhem použité mouky. Tato skutečnost se může odrazit i v míře drobivosti po upečení. Pro jistý úspěch lze část dávky nahradit pšeničnou nízkovymletou mouku (hladkou mouku). Doporučuji pro začátek vyzkoušet v poměru 1:2 až 1:1. 

Mlýnek na mouku
Mouka

Maková náplň: Mák umeleme, zalijeme makovým nápojem nebo mlékem, přidáme cukr a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí cca 15 minut.  Nakonec přidáme špetku mleté skořice a citrónové šťávy, lze ovonět rumem.

Ořechová náplň: Naloupané ořechy jemně nasekáme např. pomocí tyčového mixéru. Ořechovou směs smícháme s jogurtem, případně osladíme cukrem.

Švestky: Švestky omyjeme, odpeckujeme a nakrájíme na výseče. V míse smícháme s cukrem, najemno nesekanými ořechy, mletou skořicí a škrobovou moučkou.

Švestky

Těsto natvarujeme do kulaté formy, potřeme švestkovou marmeládou, makovou a ořechovou náplní. Nakonec poklademe nakrájenými švestkami. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.

Švestková marmeládaŠvestkový koláčŠvestkový koláč

Švestkové knedlíky tvarohové „klasika“

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota 1 porce (3-4 knedlíky)
250 g tvarohu 1680 kJ (400 kcal)
špetka soli 22 g bílkovin
20 g cukru 11 g tuků
150 g hrubé mouky (dle potřeby) 52 g sacharidů
1 vejce  
cukr  
400 g švestek  
Na posypání  
80 g tvarohu na strouhání  
40 g cukru  
40 g másla  

Pracovní postup

Do mísy vložíme tvaroh (lépe v kostce), špetku soli a cukr, hrubou mouku (můžeme z poloviny použít i hrubou celozrnnou mouku) a vejce. Těsto zpracujeme vařečkou, můžeme dopracovat rukou. Omyté a osušené švestky zabalíme do těsta a tvoříme knedlíky. Podle velikosti švestek volíme celé nebo půlené. Jsou-li švestky kyselkavé můžeme obalit v cukru, záleží na individuální chuti. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme asi 10 minut (až vyplavou). Podáváme posypané strouhaným tvarohem (mákem, ořechy, opraženou strouhankou), cukrem (perníkem) a polité rozpuštěným máslem. 

Švestkové knedlíky tvarohové

Dobrou chuť!

 

Výpočet BMI - znáte ten svůj? Vypočtěte si jej s naší BMI kalkulačkou!

Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.

kg
cm
  • šušené švěstky

    ty knedlíky vypadají skvěle, úplně jsem na ně dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :) Dá se sehnat za dobrou cenu a můžu ze zkušenosti říct, že ji opravdu využijete.

    volerka  |  28. 04. 2016, 08:38  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Je to tučné, ale skvělé a zdravé? Co to je? 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace