Inzerce

Bílá ředkev - bílé recepty

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Bílá ředkev

Bílá ředkev a zdraví = bílá ředkev kalorie

Tato skvělá kořenová zelenina obsahuje ve 100 g 104 kJ (25 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. Ze sacharidů převažuje glukóza, nerozpustná i rozpustná vláknina, která podporuje správnou činnost střev a působí v prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu včetně nádorových onemocnění. Její výhodou je nízká energetická hodnota a velké množství vody - až 94 % vody. Ředkví existuje mnoho druhů. Jsou různých tvarů a barev. Jarní bílá ředkev není vhodná k dlouhému skladování a je určena k okamžité spotřebě. V porovnání s černou ředkví, která má nejostřejší chuť, je ta bílá spíše jemnější chuti. Největší množství vitamínů a cenných látek je uloženo ve slupce a těsně pod ní. Proto by se před konzumací pokud možno neměla loupat. Zkrátka nejlépe je ji konzumovat jen tak zasyrova. Specifická chuť a vůně je dána přítomností specifických silic. 

Ředkev zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a zvyšuje produkci žluči. Pro obsah purinových látek není vhodné ředkev ve velkém množství vhodné podávat nemocným se dnou. Pro obsah dráždivých látek není doporučována nemocným s chorobami trávicího ústrojí a ledvin.

Z minerálních látek v ředkvi převažují draslík, hořčík, železo, selen aj. Obsahuje průměrné množství vitamínů skupiny B a vitamín C. Vitamín E je zastoupen v menším množství.

Bílá ředkev

Ředkev bílé recepty

Pomazánka z bílé ředkve

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci
200 g bílé ředkve 587 kJ (140 kcal)  
150 g přírodního sýru typu Lučina, Žervé, Cottage 5 g bílkovin
Pepř, sůl 12 g tuku  
1 lžička oleje 2 g sacharidů
Pažitka  

Pracovní postup:

Nadrobno nakrájenou či nastrouhanou ředkev smícháme s přírodním sýrem. Ochutíme solí, pepřem a zakápneme olejem. Nakonec přidáme nasekanou pažitku. 

Pomazánka z bílé ředkve

Dušené zelí z ředkve neboli ředkvové zelí 

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci
4 lžíce oleje 610 kJ (145 kcal)
3 jarní cibulky i s natí 3 g bílkovin 
500 g ředkve 10 g tuku  
20 g jemně mleté celozrnné mouky 10 g sacharidů
Sůl, pepř  

Pracovní postup:

Ředkev omyjeme a nastrouháme.  Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou jarní cibulku a přidáme nastrouhanou ředkev. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme malé množství vody. Podusíme cca 5 minut a můžeme (nemusíme) zahustit zavárkou z mouky a vody. Podusíme ještě min. 10 minut. Nakonec dochutíme. Takto připravené zelí podáváme jako tradiční zelí, např. s restovanou panenkou a pečenými bramborami.

Dušené zelí z ředkve neboli ředkvové zelí Dušené zelí z ředkve neboli ředkvové zelí Dušené zelí z ředkve neboli ředkvové zelí

Bulgurový salát s bílou ředkví a kuřecím masem

Rozpis na 4 porce Nutriční hodnota v 1 porci
150 g bulguru 1061 kJ (253 kcal)  
Bylinková sůl 21 g bílkovin
2 jarní cibulky 6 g tuku  
500 g bílé ředkve 28 g sacharidů
20 g řepkového oleje  
50 g cibule  
200 g kuřecího masa  
Pepř, sůl, mletá sladká paprika  

Pracovní postup:

Bulgur zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a kapku oleje a to v poměru 1:2 (bulgur:voda). Povaříme 2 minuty a necháme 15-20 minut dojít (přesto si přečtěte návod na přípravu bulguru na obalu, příprava se může lišit). Následně si nadrobno nakrájíme cibulku, kterou orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme omyté, očištěné, nakrájené maso na proužky a opečeme. Přidáme mletou papriku, rychle zamícháme a spojíme s cibulovým základem a masem, aby paprika nezhořkla. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Dochutíme pepřem a solí. Ředkev nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kousky. Do prochladlého bulguru vmícháme upravené maso, nastrouhanou ředkev a důkladně promícháme. Posypeme nakrájenou natí z jarní cibulky a můžeme podávat.

Bulgurový salát s bílou ředkví a kuřecím masem

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Povzdech nad obrovskou úrodou na zahradě a neustále dotazy, co uděláme z toho špenátu, byly inspirací pro sepsání těchto řádků. Vyhlásili jsme špenátový den. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace