Inzerce

Batáty - recepty

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Záměnou pravých brambor za takto zbarvené hlízy můžeme u běžně připravovaných pokrmů docílit zcela neokoukané podoby. Batáty sice nemají s pravými bramborami nic moc společného, ale jejich využití v kuchyni je obdobně všestranné. Jsou výborné jako příloha k masu, rybám, zvěřině nebo na přípravu zcela bezmasého pokrmu. Rozhodně stojí za to je zařadit do vašeho rodinného menu.

Batáty

Tyto sladké brambory obsahují ve 100 g 277 kJ (66 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. V porovnání s bramborami je mírně vyšší.  Sladká chuť je dána obsahem jednoduchých sacharidů – fruktózy, glukózy a sacharózy. Mezi látky obsažené v batátech, které prospívají zdraví, patří: antioxidanty ze skupiny karotenoidů, zejména provitamin ß-karoten, které dodávají hlízám jejich lososovité zbarvení. Dále jsou to vitamín A, vitamín C a vitamín PP, B1, B2, srdci prospěšný draslík, méně pak vápníku. Obsah quercetinu zvyšuje biologickou hodnotu batátů. Jde o přirozeně se vyskytující se chemickou látku patřící mezi flavonoidy.  Je to silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. U lidí s jeho vyšším příjmem je dáván do souvislosti se snížením krevního tlaku, zlepšením kardiovaskulární kondice, ochraně spermií a snížením rizika rakoviny slinivky břišní. Dalším důvodem pro jejich konzumaci je obsah vlákniny a to jak nerozpustné tak rozpustné včetně zdroje pektinu, který významně ovlivňuje hladinu lipidů v krvi.

Batáty

Batáty recepty

 

Batátová polévka s jarní cibulkou a opečeným toustem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
40 g oleje 1500 kJ (358 kcal)
4 jarní cibulky s natí 6 g bílkovin
2 (700 g) batáty 15 g tuků
2 (200 g) mrkve 48 g sacharidů
Zeleninový vývar  
Sůl, pepř  
50 ml 12% smetany (není nutná)  
4 toustové chleby  

Pracovní postup:

Na oleji orestujeme nasekanou jarní cibulku společně očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkví a na kostky nakrájenými batáty. Opepříme, osolíme. Zalijeme domácím vařícím zeleninovým vývarem nebo vodou, abychom zkrátili dobu přípravy. Vaříme do změknutí cca 15 minut. Měkkou zeleninu důkladně prolisujeme za pomoci ponorného mixéru. Zjemníme smetanou a případně doplníme vývarem pro docílení správné konzistence. Před podáváním posypeme nasekanou natí z jarní cibulky a doplníme opečeným toustem.

Batátová polévka s jarní cibulkou a opečeným toustemBatátová polévka s jarní cibulkou a opečeným toustemBatátová polévka s jarní cibulkou a opečeným toustem

Batáty jako příloha - Batátové pyré 

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
3-4 (1 kg) batáty 1000 kJ (238 kcal)
1 menší cibule 4 g bílkovin
3-4 stroužky česneku 3 g tuků
Sůl 48 g sacharidů
Koriandr   

Pracovní postup: 

Ve vařící osolené vodě uvaříme batáty. Pokud je nakrájíme na menší kousky, jejich úprava trvá cca 15 minut. Pokud vaříme batáty vcelku (záleží na jejich velikosti) bude trvat výrazně déle, až 45 minut. Tato úprava je šetrnější. K vařícím batátům přidáme stroužky česneku a cibuli vcelku. Měkké batáty scedíme a prolisujeme (i s cibulí a česnekem) a nasekaným koriandrem. Případně zředíme vývarem vzniklým vývarem a vymícháme hladké husté pyré. Podáváme jako přílohu k masu.

Batátové hranolky

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
1 kg batátů 1260  kJ (315 kcal)
2 jarní cibulky i s natí 4 g bílkovin
4 lžíce oleje 10 g tuků
Pepř, sůl, čerstvý koriandr 48 g sacharidů

Pracovní postup:

Batáty omyjeme a oloupeme. Nakrájíme do tvaru hranolek. Pozor - batáty jsou velmi tvrdé. V míse dochutíme – solí, pepřem, čerstvým koriandrem, nasekanou jarní cibulkou a olejem. Připravíme si plech s pečícím papírem. Na papír naskládáme batátové hranolky a pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20 minut. Podáváme jako přílohu nebo samostatně s dresinkem podle chuti.

Batáty jako příloha - Batátové hranolkyBatáty jako příloha - Batátové hranolky

Pečené batáty s kořenovou zeleninou a bramborami

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
400 g batátů 1350 kJ (321 kcal) 
400 g brambor 7 g bílkovin
100 g červené řepy 10 g tuků 
100 g mrkve 50 g sacharidů
100 g petržele  
40 g cibule  
40 g česneku  
40 g oleje  
Tymián  
Pepř, sůl  

Pracovní postup:

Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na podobně stejně velké kusy a naskládáme na plech s pečícím papírem. Červenou řepu je nutné uvařit dopředu. Zeleninu opepříme, přidáme snítky tymiánu a pokapeme olejem. Pečeme při 200 °C cca 30 minut. Podáváme jako přílohu nebo samostatně.

Pečené batáty s kořenovou zeleninou a bramboramiPečené batáty s kořenovou zeleninou a bramboramiPečené batáty s kořenovou zeleninou a bramborami

Batátový nákyp s brokolicí 

Rozpis pro 1 osobu / 1 zapékací miska Nutriční hodnota 1 porce
1 (200 g) batát 2 400 kJ (571 kcal)
1 (100 g) brambora 25 g bílkovin
100 g brokolice 22 g tuků
1 vejce 67 g sacharidů
50 ml smetany 12%  
Sůl, pepř  
Medvědí česnek  
10 g másla na vymazání formy  

Pracovní postup:

Batáty a brambory uvaříme ve slupce do měkka. Oloupeme. Nakrájíme na kolečka. Brokolici omyjeme a spaříme. Nakrájíme ji na menší kousky. Vymažeme si zapékací misku máslem. Vrstvíme batáty, brambor a brokolici. Batáty tvoří první a poslední vrstvu. Jednotlivé vrstvy průběžně pepříme, solíme a prokládáme nasekaným medvědím česnekem. Zalijeme smetanou, ve které rozšleháme vejce. Vložíme do rozehřáté trouby a zapékáme při 180 °C cca 40 minut. Můžeme podávat přímo z misky nebo vyklopíme na talíř. Výborný je doplněný osvěžujícím salátem.

Batátový nákyp s brokolicí Batátový nákyp s brokolicí Batátový nákyp s brokolicí Batátový nákyp s brokolicí

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Povzdech nad obrovskou úrodou na zahradě a neustále dotazy, co uděláme z toho špenátu, byly inspirací pro sepsání těchto řádků. Vyhlásili jsme špenátový den. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace