Inzerce

Špenátový den! Špenát: Recept na saláty a těstoviny se špenátem

Povzdech nad obrovskou úrodou na zahradě a neustále dotazy, co uděláme z toho špenátu, byly inspirací pro sepsání těchto řádků. Vyhlásili jsme špenátový den. 

Špenát je úžasná listová zelenina, u nás doma velmi oblíbená. Přiznám se, že jako školou povinná jsem „špenátový protlak“ nesnášela. Čerstvý listový špenát to je ale jiné kafe. Rozhodně by byla škoda ho v jídelníčku ignorovat. Nejenom jako skvělý zdroj vitamínů – C, E, K, kyseliny listové a minerálních látek, ale i pro jeho specifické senzorické vlastnosti. V současné době ho lze získat během celého roku. Čerstvý do salátů nebo šetrně tepelně upravený si najde své příznivce při přípravě různých receptů a to i v méně obvyklých kombinacích. 

Co ocení každý, kdo sleduje množství kalorií, je, že špenát patří mezi nejméně kalorické potraviny. Vrchovatý dezertní talířek (50 g) čerstvého špenátu obsahuje 37 kJ. Pro srovnání – to je  např. 20 ml (půl velkého panáku) kefíru. To je co? :-)

Špenát

Špenát - čím je tělu prospěšný

Špenát je listová zelenina. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, kterou určuje obsah bílkovin, lipidů a sacharidů. Ve špenátu se nachází nerozpustná vláknina ale i rozpustná, včetně pektinových látek. Obsah vody je až 93 %. 100 g špenátu obsahuje 74 kJ (18 kcal), z toho 56 % tvoří bílkoviny, 18 % lipidy a 26 % sacharidy.  Špenát je přímo nabitý obsahem tělu prospěšných látek, zvláště vitamínů skupiny B, vitamínu C jako významného antioxidantu, vitamínu K, který je důležitý pro správnou stavbu kostí, kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje hořčík, draslík, vápník, selen i železo. Z biologicky aktivních látek jsou to flavonoidy, karotenoidy, zvláště beta-karoten, lykopen a zeaxantin, který chrání před chorobami očí a ztrátou zraku. Pro jeho lepší využitelnost je nutné špenát zkombinovat s tukem, resp. přidat na salát či zpracovaný špenát pár kapek kvalitního oleje. Špenát obsahuje celkem vysokou dávku kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelová tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý, a tím se narušuje v těle hospodaření s vápníkem. Obsah kyseliny lze snížit blanšírováním a následným odstraněním použité vody. Také lze použít mléko, které slouží k její neutralizaci, aby strava obsahovala dostatek vápníku. Pochopitelně lze špenát podat i bez použití mléka. Vždy záleží na množství a frekvenci konzumace. Muselo by se jednat o nadměrné a časté dávky, abychom je považovali za rizikové. Stejně lze hodnotit i obsah purinových látek ve špenátu.

Špenát

Špenát: recept na saláty a těstoviny se špenátem

Salát z čerstvého listového špenátu s jahodami a mandlemi v medu

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
200 g špenátu 1090 kJ (238 kcal) 
200 g jahod 6 g bílkovin
100 g hroznů 18 g tuků 
80 g mandlí 18 g sacharidů
20 g medu  
40 g olivového oleje  
Citrónová šťáva  

Pracovní postup:

Čerstvý listový špenát opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat na utěrce. Jahody omyjeme a nakrájíme podle velikosti na stejně velké kousky - půlky, čtvrtky atd. Hrozny, nejlépe bezpeckové, rozpůlíme. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme. Z oleje, medu a citrónové šťávy si připravíme marinádu. Do marinády zamícháme nasekané mandle.  Salát připravíme krátce před konzumací – špenátové listy (nejlépe mladé, menší velikosti) smícháme s jahodami, hrozny a mandlemi a nakonec zakápneme zbylou marinádou.  Salát lze podávat samostatně, s opečenou bagetkou nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Náš tip – lehká letní večeře – grilovaný špíz se salátem a žitným chlebem.

Salát z čerstvého špenátu s jahodami a mandlemi v meduSalát z čerstvého špenátu s jahodami a mandlemi v medu

Salát z čerstvého špenátu s jahodami a mandlemi v medu

Salát se špenátem, cherry rajčátky a ředkvičkami 

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
200 g špenátu 520 kJ (124 kcal) 
200 g cherry rajčátek 2 g bílkovin 
200 g ředkviček 10 g tuků 
Pepř, sůl 6 g sacharidů
Citrónová šťáva / ocet  
40 g oleje  

Pracovní postup:

Čerstvý špenát opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat na utěrce.  Omytá rajčátka rozpůlíme, ředkvičky nakrájíme na výseče. Vše smícháme a ochutíme připravenou zálivkou. Zálivku připravíme z vody, pepře, soli, octu, oleje, popřípadě cukru. (špenát rychle povadá, proto můžeme místo zálivky, salát ochutit solí, pepřem, octem) a nakonec zakápneme olejem.

Salát se špenátem, cherry rajčátky a ředkvičkami

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
40 g oleje  2940 kJ (705 kcal) 
100 g jarní cibulky 48 g bílkovin 
4 stroužky česneku 20 g tuků 
400 g kuřecího masa 80 g sacharidů
600 g špenátu  
200 ml smetany 12%  
Pepř, sůl  
320 g velkých giganti těstovin  

Pracovní postup:

Na oleji zpěníme jarní cibulku nakrájenou na kolečka, po chvíli přidáme nakrájený česnek a do zlatova opečeme. Přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Orestujeme a chvilku podusíme. Vydusíme na tuk a přidáme čerstvý špenát, který jsme proprali ve studené vodě (je-li potřeba, zbavíme jej tuhého stonku). Zakryjeme pokličkou a necháme listy asi 2 minuty uvadnout (jejich objem se zmenší na třetinu). Zalijeme smetanou a necháme prohřát asi 1 minutu. Podle chuti dosolíme a opepříme. Těstoviny uvaříme ve vařící osolené vodě, délka vaření se řídí podle typu těstovin. Maso-špenátovou směs smícháme s těstovinami nebo společně servírujeme až na talíři.

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Dobrou chuť!

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace