Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Špargl neboli chřest

Moje první setkání se šparglem nebylo ani tak gurmánskou záležitostí, ale spíš estetickou. V létě totiž zdobí naši zahradu překrásná převislá rostlina. Moje maminka špargl nepoužívá k jídlu, ale nechá ho vyrůst, až se z něho stane okrasný asparágus. Pro některé je tedy delikátní pochoutkou, pro jiné nevýraznou zeleninou nebo dokonce okrasnou záležitostí.  

Chřest

Chřest z dovozu je k mání téměř po celý rok, ale květen je pro nás skvělou příležitostí okusit chřest z lokální produkce. Pro čerstvé voňavé pazochy je nejlepší vyrazit na trh (třeba Zelný v Brně :-)). Čerstvý chřest má sevřené hlavičky a je velmi pevný. Znalci doporučují ověřit čerstvost a pevnost chřestu jeho ohnutím. Nemělo by se vám to podařit.  Čerstvý prostě praskne. Gumový s díky odmítněte.

Chřest můžeme rozdělit podle barvy – na bílý a barevné odrůdy (zelený, fialový). Bílý chřest bývá upřednostňován pro svou jemnost a křehkost. Zelený se stává stále oblíbenějším a oblíbenějším. Jeho chuť je totiž mnohem výraznější a holedbá se i vyšším obsahem vitamínu C.

Příprava chřestu

Chřest lze připravovat na mnoho způsobů. Začněte klasikou – samotným chřestem vařeným v páře přelitým rozpuštěným máslem a skleničkou vína. Co víc si přát.

Zelený chřest

Tenký není potřeba loupat. Loupe se, pokud je silnější a má opravdu silnou slupku. Jinak ho stačí omýt, ulomit dřevnaté konce a stáhnou slupku ze spodní třetiny výhonku. Chřest blanšírujeme - vaříme v osolené vodě 3-4 minuty. Výhodné je ho vařit svázaný o stejné délce a dát do hrnce tzv. „na stojáka“ a ponořit do vody po hlavičku. Vodu lze ještě dochutit cukrem a citrónovou šťávou. Nakonec rychle zchladíme ve velmi studené (krahové) vodě.

Zelený chřest

Zelený chřest

Bílý chřest

Je potřeba důkladně za pomoci škrabky očistit a oloupat tak, abychom odstranili veškerou vláknitou část. Odpadu bude hodně. Není nutné ho vyhazovat, lze ho využít posléze na přípravu polévky.  Opět ořízneme dřevnaté konce a svážeme do svazku. Vaříme celé ponořené v osolené vodě (nebo v páře) s cukrem a citrónovou šťávou na skus. Doba vaření je přece jenom delší než u zeleného chřestu, a to až 8-10 minut. Někdy vyzkoušejte uvařit i více do měkka až 15 minut. Záleží na velikosti. Posoudíte sami, která varianta vám bude více lahodit. Některé recepty vybízí k použití syrového, vždy ho ale důkladně oloupejte. Loupeme směrem od hlavičky.

Bílý chřestBílý chřest

Chřest a jeho vlastnosti

Je velmi jemnou, nízkoenergetickou a lehce stravitelnou zeleninou hojně využívanou i v dietním stravování. Obsahuje vyšší množství purinových látek, proto není vhodný pro nemocné s dnou. Má diuretické a mírně projímavé účinky.  Pro vyšší obsah vitamínu K není ve velkém množství vhodná konzumace lidmi léčenými Warfarinem (proti srážení krve). Ve 100 g obsahuje 63 kJ (15 kcal). Podíl vody je v zelenině až 94 %. Obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy. Vlákniny se nachází až 2 g / 100 g. Z vitamínů jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, z nichž dominuje niacin, kyselina listová a dále vitamín E a C. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, zinek, mangan, železo, fosfor, vápník. Obsahuje rutin, což je látka, která pozitivně ovlivňuje naše zdraví – má schopnost ovlivňovat křehkost cév a tím zvyšovat jejich pružnost. Má vliv na snížení LDL cholesterolu v krevním séru. Velmi významná je jeho antioxidační aktivita, jež souvisí s jeho antikarcinogenními účinky. Dalším velmi významným antioxidantem vyskytujícím se v chřestu je glutation.

Recept na bílý chřest

Vařený chřest (v páře) přelitý rozpuštěným máslem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
1000 g bílého chřestu 680 kJ (164 kcal) 
voda 5 g bílkovin
sůl 12 g tuků
cukr 8 g sacharidů
citrónová šťáva  
60 g másla  

Pracovní postup:

Škrabkou chřest oloupeme tak, abychom odstranili veškerou vláknitou část. Pozor! Zelenina je křehká, ať se vám nepoláme. Loupeme směrem od hlavičky dolů. Ořízneme (ulomíme) dřevnaté konce a svážeme do svazku. Vaříme celé ponořené v osolené vodě s cukrem a citrónovou šťávou na skus. Doba vaření je asi 8-10 minut (bude-li zelený 3-4 minuty). Uvařený více do měkka (až15 minut) má také své příznivce. Vařit můžeme i v páře – na pařáčku nebo v parním hrnci. Doba vaření je stejná, vždy záleží na velikosti a tloušťce pazochů. Hotový chřest podáváme přelitý čerstvým rozpuštěným máslem. Další možností je podávat zapečený se sýrem nebo šunkou a sýrem.

Vařený chřest (v páře) přelitý rozpuštěným máslem

Recepty na zelený chřest

Penne s chřestem, hlívou ústřičnou, rajčaty a zázvorem

Rozpis pro 4 osoby Nutriční hodnota 1 porce
40 g oleje 2290 kJ (550 kcal) 
100 g hlívy ústřičné 22 g bílkovin  
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru 19 g tuků
500 g chřestu 70 g sacharidů
200 g cherry rajčata  
400 g těstovin typu podle nálady  
100 g smetany 12 % tuku  
Sůl, pepř  
60 g parmezánu (nebo méně tučného sýru)  

Pracovní postup:

Na pánvi a rozehřátém oleji orestujeme hlívu a zázvor cca 5 minut. Přidáme půlené cherry rajčata. Orestujeme. Přidáme nakrájený chřest na špalíky (příprava viz výše) a zalijeme smetanou. Necháme probublat a dochutíme solí a pepřem.  Mezitím ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny na skus. Scedíme a přidáme zeleninovou směs. Důkladně promícháme. Hlavičkami chřestu si ozdobíme těstoviny nakonec a podáváme horké posypané sýrem.

Penne s chřestem, hlívou ústřičnou, rajčaty a zázvorem

Chřestová polévka

Krémová polévka z bílého chřestu s hlavičkami zeleného chřestu

Rozpis pro 2 osoby Nutriční hodnota 1 porce
20 g oleje 1030 kJ (248 kcal) 
40 g jarní cibulky 9 g bílkovin
500 g bílého chřestu 15 g tuků
500 ml zeleninového vývaru 18 g sacharidů
15 g kukuřičné mouky  
100 ml smetany 12%  

Sůl, bílý pepř

 
Hlavičky zeleného chřestu  

Pracovní postup:

Na rozehřátém oleji orestujeme cibulku. Přidáme očistěný chřest nakrájený na kousky. Zalijeme zeleninovým vývarem (příp. vývarem z chřestových slupek). Krátce povaříme a rozmixujeme. Pokud chceme opravdu polévku bez vláken, musíme přecedit. Zahustíme zavárkou z kukuřičné mouky a smetany. Povaříme asi 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme na páře připravený zelený chřest nakrájený na špalíčky, který na skus jemně křupnou. Ozdobou jsou samotné hlavičky.

Krémová polévka z bílého chřestu s hlavičkami zeleného chřestu

Dobrou chuť!

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

##Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky##

Související články

Nevyužít červenou řepu pro přípravu salátu by byl hřích. Už jen její pronikavá barva doplní nejeden pokrm. 

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace