Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost. Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“ Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.
Recepty z jablek
Žemlovka s jablky a tvarohem
| Rozpis pro 3 osoby | Nutriční hodnota 1 porce |
|---|---|
| 6 rohlíků (lze použít i celozrnné) | 2150 kJ (512 kcal) |
| 400 ml mléka | 22 g bílkovin |
| 450 g jablek | 9 g tuku |
| 150 g polotučného tvarohu | 84 g sacharidů |
| 30 g cukru | |
| 2 vejce | |
| 30 g rozinek | |
| skořice | |
| máslo na vymazání formy |
Pracovní postup
Nejdříve si máslem vymažeme formu, ve které budeme žemlovku péct. Rohlíky nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Promícháme rukou, aby všechny rohlíky byly navlhčené. V jiné misce si promícháme tvaroh, cukr a vejce. Jablka omyjeme a očistíme. Můžeme začít vrstvit. Do formy nejdříve klademe navlhčené rohlíky, přidáme část tvarohu a nakrájená jablka, která posypeme rozinkami a skořicí. Stejný postup opakujeme ještě jednou (rohlíky, tvaroh, jablka). Vrchní vrstvu tvoří rohlíky. Formu přikryjeme víkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 45–60 minut (záleží na výšce žemlovky). Při podávání můžeme posypat malým množstvím cukru a polít rozpuštěným čerstvým máslem.




Mini jablečné záviny z rýžového papíru
| Rozpis pro 5 osob | Nutriční hodnota 1 porce |
|---|---|
| 5 sušených plátů z rýžového těsta (rýžový papír) o Ø 22 cm | 800 kJ (190 kcal) |
| 5 jablek á 150 g | 3 g bílkovin |
| 50 g ořechů | 7 g tuku |
| 20 g strouhanky nebo rozdrcených piškotů | 28 g sacharidů |
| 20 g rozinek | |
| skořice |
Pracovní postup
Před použitím sušené rýžové pláty krátce ponoříme do vlažné vody a necháme změknout po dobu asi 1-2 minuty na kuchyňské utěrce. Když jsou pláty dostatečně měkké, plníme jablečnou směsí – v míse smícháme nastrouhaná jablka, rozdrcené piškoty, rozinky a skořici. Pokud jsou jablka dostatečně sladká, není potřeba přidávat cukr. Zabalíme a tvoříme mini záviny. Můžeme okamžitě konzumovat.



Jablka v županu
| Rozpis pro 5 osob | Nutriční hodnota 1 porce |
|---|---|
| 1 (250 g) listové těsto | 970 kJ (230 kcal) |
| 5 jablek | 4 g bílkovin |
| 20 g piškotů | 10 g tuku |
| 50 g vlašských ořechů | 30 g sacharidů |
| 2 lžíce rybízové marmelády | |
| 1 žloutek |
Pracovní postup
Jablka omyjeme a zbavíme jadřinců. Pokud jsou opravdu veliká, můžeme rozdělit na půlky. Otvor po jadřinci naplníme směsí, kterou si připravíme z rozdrcených piškotů, nesekaných vlašských ořechů a rybízové marmelády. Směs důkladně promícháme. Lze přidat i rozinky nebo brusinky, zkrátka drobné sušené ovoce. Listové těsto rozválíme a rozdělíme na čtverce, velikost bude záviset na velikosti jablka, ale cca 10 cm x 10 cm by mělo postačit. Jablko obalíme do listového těsta a můžeme dozdobit z těsta vykrojenými srdíčky nebo hvězdičkami. Potřeme žloutkem a dáme na plech, který vypláchneme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.




Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová

