Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Kynutý borůvkový koláč krok za krokem

Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě). 

Kynutý borůvkový koláčVlastně neznám nikoho, kdo nemá borůvky rád. Dokonce u nás doma s vidinou domácího borůvkového koláče jsou mí „pubertální“  synové ochotní jít do lesa a minimálně „půllitřík“ nasbírat. To zní téměř jako zázrak! :-) Nalistuji v babiččině receptníku a jde se na to. Zkuste to taky. Toto léto jich máme upečeno zatím pět. Rekordní čas snědeného plechu s koláčem byl 15 minut. Šest kluků u plechu 14 až 17 let a bylo to.

Podrobným receptem krok za krokem chceme připomenout, že borůvky jsou SUPERPOTRAVINA, kterou do vašeho jídelníčku rozhodně zařazujte, co to jde. Dejte si denní dávku antioxidantů. Upečte koláč, připravte si cheesecake, tvarohový dezert, smoothie a máte-li možnost, skočte si jen tak do lesa nasbírat hrst čerstvých borůvek.

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč recept

Rozpis na 1 plech / 2 kulaté formy ø 28 cm Nutriční hodnota 1 porce 
300 g polohrubé mouky / celozrnné mouky jemně mleté 430 kJ (103 kcal) 
½ sáčku (5 g) sušeného pekařského droždí 16 g sacharidů
Vanilkový cukr 2 g bílkovin
1 žloutek 3 g tuku 
30 ml oleje  
100 ml mléka  
750 g borůvek  
skořice  
Drobenka  
40 g polohrubé mouky  
20 g cukru  
20 g másla  

Pracovní postup:

Krok 1

Do mísy nasypeme mouku, do které zamícháme sušené pekařské droždí. Přidáme cukr, žloutek, špetku soli, vlažné mléko a olej.

Kynutý borůvkový koláč

Krok 2

Zpracujeme v těsto, lehce pomoučíme… 

Kynutý borůvkový koláč

Krok 3

… přikryjeme utěrkou, dáme do tepla necháme nakynout.

Kynutý borůvkový koláč

Krok 4

Během kynutí připravíme z mouky, cukru a rozpuštěného másla drobenku.

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

Krok 5

Vykynuté těsto omaštěnými (olejem) rukami vytáhneme na plech, který vyložíme pečícím papírem nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na těsto dáme borůvky, posypeme skořicí a drobenkou.

Kynutý borůvkový koláčKynutý borůvkový koláčKynutý borůvkový koláčKynutý borůvkový koláč

Krok 6

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170–180 °C 20–25 minut.

Kynutý borůvkový koláč

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.

Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace