Inzerce

Kynutý borůvkový koláč krok za krokem

Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě). 

Kynutý borůvkový koláčVlastně neznám nikoho, kdo nemá borůvky rád. Dokonce u nás doma s vidinou domácího borůvkového koláče jsou mí „pubertální“  synové ochotní jít do lesa a minimálně „půllitřík“ nasbírat. To zní téměř jako zázrak! :-) Nalistuji v babiččině receptníku a jde se na to. Zkuste to taky. Toto léto jich máme upečeno zatím pět. Rekordní čas snědeného plechu s koláčem byl 15 minut. Šest kluků u plechu 14 až 17 let a bylo to.

Podrobným receptem krok za krokem chceme připomenout, že borůvky jsou SUPERPOTRAVINA, kterou do vašeho jídelníčku rozhodně zařazujte, co to jde. Dejte si denní dávku antioxidantů. Upečte koláč, připravte si cheesecake, tvarohový dezert, smoothie a máte-li možnost, skočte si jen tak do lesa nasbírat hrst čerstvých borůvek.

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč recept

Rozpis na 1 plech / 2 kulaté formy ø 28 cm Nutriční hodnota 1 porce 
300 g polohrubé mouky / celozrnné mouky jemně mleté 430 kJ (103 kcal) 
½ sáčku (5 g) sušeného pekařského droždí 16 g sacharidů
Vanilkový cukr 2 g bílkovin
1 žloutek 3 g tuku 
30 ml oleje  
100 ml mléka  
750 g borůvek  
skořice  
Drobenka  
40 g polohrubé mouky  
20 g cukru  
20 g másla  

Pracovní postup:

Krok 1

Do mísy nasypeme mouku, do které zamícháme sušené pekařské droždí. Přidáme cukr, žloutek, špetku soli, vlažné mléko a olej.

Kynutý borůvkový koláč

Krok 2

Zpracujeme v těsto, lehce pomoučíme… 

Kynutý borůvkový koláč

Krok 3

… přikryjeme utěrkou, dáme do tepla necháme nakynout.

Kynutý borůvkový koláč

Krok 4

Během kynutí připravíme z mouky, cukru a rozpuštěného másla drobenku.

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

Krok 5

Vykynuté těsto omaštěnými (olejem) rukami vytáhneme na plech, který vyložíme pečícím papírem nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na těsto dáme borůvky, posypeme skořicí a drobenkou.

Kynutý borůvkový koláčKynutý borůvkový koláčKynutý borůvkový koláčKynutý borůvkový koláč

Krok 6

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170–180 °C 20–25 minut.

Kynutý borůvkový koláč

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace