Inzerce

Mandlový dezert s lesním ovocem

Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)

K lesnímu ovoci plného antioxidantů zkuste upéct sladkost s využitím mandlové mouky. Ta je oblíbená především v oblasti bezlepkového pečení. Rozhodně stojí za to jí nahradit - pro její vyšší biologickou hodnotu - i klasickou pšeničnou mouku nebo ji alespoň zkombinovat. Mandle jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, mnoha vitamínů, např. vitamínu E a minerálních látek – hořčíku, fosforu, zinku a vápníku.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Rozpis na 1 formu Ø24 cm (12 porcí) Nutriční hodnota 1 porce:  
3 žloutky 475 kJ (113 kcal)
100 g cukru 3 g bílkovin
50 g mandlové mouky 4 g tuků
50 g polohrubé mouky 16 g sacharidů 
3 bílky (sníh)  
50 g rybízové marmelády  
1 dortové želé Dr. Qetker  
Lesní ovoce (borůvky, maliny, jahody)
 

Pracovní postup:

Příprava korpusu: 

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků si zvlášť vyšleháme tuhý sníh. Žloutky šlemáme s cukrem do pěny, postupně přidáme mouku s tuhým sněhem z bílků a vymícháme těsto. Těsto nalijeme do formy, kterou si předem vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Mandlový dezert s lesním ovocem

Příprava želé:

Na 1 balení použijeme 250 ml (1/4 l) tekutiny (voda nebo ovocná šťáva). Obsah sáčku smícháme se 2-3 lžícemi cukru (40 g), přidáme 250 ml tekutiny a důkladně promícháme. Skvělé je použít hrnec s dvojitým dnem (není podmínkou). Za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme chladnout.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Korpus je nutné před nanesením želé potřít džemem. 

Mandlový dezert s lesním ovocem

Korpus poklademe ovocem. Ještě vlažným želé zalijeme ovoce na korpusu.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Zalíváme postupně po celé ploše korpusu a necháme ztuhnout.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace