Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)
K lesnímu ovoci plného antioxidantů zkuste upéct sladkost s využitím mandlové mouky. Ta je oblíbená především v oblasti bezlepkového pečení. Rozhodně stojí za to jí nahradit - pro její vyšší biologickou hodnotu - i klasickou pšeničnou mouku nebo ji alespoň zkombinovat. Mandle jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, mnoha vitamínů, např. vitamínu E a minerálních látek – hořčíku, fosforu, zinku a vápníku.
Rozpis na 1 formu Ø24 cm (12 porcí) | Nutriční hodnota 1 porce: |
---|---|
3 žloutky | 475 kJ (113 kcal) |
100 g cukru | 3 g bílkovin |
50 g mandlové mouky | 4 g tuků |
50 g polohrubé mouky | 16 g sacharidů |
3 bílky (sníh) | |
50 g rybízové marmelády | |
1 dortové želé Dr. Qetker | |
Lesní ovoce (borůvky, maliny, jahody)
|
Pracovní postup:
Příprava korpusu:
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků si zvlášť vyšleháme tuhý sníh. Žloutky šlemáme s cukrem do pěny, postupně přidáme mouku s tuhým sněhem z bílků a vymícháme těsto. Těsto nalijeme do formy, kterou si předem vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Příprava želé:
Na 1 balení použijeme 250 ml (1/4 l) tekutiny (voda nebo ovocná šťáva). Obsah sáčku smícháme se 2-3 lžícemi cukru (40 g), přidáme 250 ml tekutiny a důkladně promícháme. Skvělé je použít hrnec s dvojitým dnem (není podmínkou). Za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme chladnout.
Korpus je nutné před nanesením želé potřít džemem.
Korpus poklademe ovocem. Ještě vlažným želé zalijeme ovoce na korpusu.
Zalíváme postupně po celé ploše korpusu a necháme ztuhnout.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Eliášová