Inzerce

Mandlový dezert s lesním ovocem

Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)

K lesnímu ovoci plného antioxidantů zkuste upéct sladkost s využitím mandlové mouky. Ta je oblíbená především v oblasti bezlepkového pečení. Rozhodně stojí za to jí nahradit - pro její vyšší biologickou hodnotu - i klasickou pšeničnou mouku nebo ji alespoň zkombinovat. Mandle jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, mnoha vitamínů, např. vitamínu E a minerálních látek – hořčíku, fosforu, zinku a vápníku.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Rozpis na 1 formu Ø24 cm (12 porcí) Nutriční hodnota 1 porce:  
3 žloutky 475 kJ (113 kcal)
100 g cukru 3 g bílkovin
50 g mandlové mouky 4 g tuků
50 g polohrubé mouky 16 g sacharidů 
3 bílky (sníh)  
50 g rybízové marmelády  
1 dortové želé Dr. Qetker  
Lesní ovoce (borůvky, maliny, jahody)
 

Pracovní postup:

Příprava korpusu: 

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků si zvlášť vyšleháme tuhý sníh. Žloutky šlemáme s cukrem do pěny, postupně přidáme mouku s tuhým sněhem z bílků a vymícháme těsto. Těsto nalijeme do formy, kterou si předem vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Mandlový dezert s lesním ovocem

Příprava želé:

Na 1 balení použijeme 250 ml (1/4 l) tekutiny (voda nebo ovocná šťáva). Obsah sáčku smícháme se 2-3 lžícemi cukru (40 g), přidáme 250 ml tekutiny a důkladně promícháme. Skvělé je použít hrnec s dvojitým dnem (není podmínkou). Za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme chladnout.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Korpus je nutné před nanesením želé potřít džemem. 

Mandlový dezert s lesním ovocem

Korpus poklademe ovocem. Ještě vlažným želé zalijeme ovoce na korpusu.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Zalíváme postupně po celé ploše korpusu a necháme ztuhnout.

Mandlový dezert s lesním ovocem

Dobrou chuť!

 

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě). 

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace