Inzerce

Makovec alias maková bábovka

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Věděli jste, že Česká republika je nejvýznamnějším světovým producentem máku?

Mák je u nás tradiční surovinou využívanou při domácí přípravě různých pokrmů (především těch upravených nasladko). Je pravdou, že pro mnohé může být jeho příprava komplikovanější, protože vyžaduje mít k dispozici kvalitní mlýnek. Mák vlastně nemeleme, ale spíše roztíráme. Je to dáno vysokým obsahem oleje, a to až 46 – 47 %. Zajímavé je zastoupení jednotlivých mastných kyselin, nejvíce, 70 – 74 % kyseliny linolové (omega 6) a do 1 % kyseliny α-linolenové (omega 3), 13 – 18 % kyseliny olejové a kolem 10 % nasycených mastných kyselin*. Z pohledu dalších nutričně významných složek, které makové semínko obsahuje je na místě zmínit: vitamín E, kvalitní bílkoviny, vlákninu a minerální látky (vápník, fosfor, hořčík). Mák je pravděpodobně (z potravin, které konzumujeme) největším zdrojem vápníku – 1438 mg/100 g, ale informace o jeho biologické využitelnosti nejsou prakticky k dispozici.

* ZEHNÁLEK, Petr. Mák – stále nedoceněný. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2016, 71 (5):30-33. ISSN 1211-846X.

mák

Rozpis na 1 bábovkovou formu (18 porcí) Nutriční hodnota 1 porce
3 žloutky 1180 kJ (280 kcal)
200 g cukru krupice 5 g bílkovin
200 ml oleje 18 g tuků
250 ml vlažné vody 24 g sacharidů
250 g mletého máku 200 mg vápníku (1/5 doporučené denní dávky)
250 g polohrubé mouky  
1 prášek do pečiva  
3 bílky (sníh)  

Makovec alias maková bábovka

Pracovní postup:

Nejdříve si vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na bábovku. Pokud nemáme mletý mák, mák pomeleme.

Z bílků si připravíme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny.

Postupně přidáváme olej, vodu, pomletý mák a  mouku, do které předem doplníme prášek do pečiva.

Nakonec do těsta vmícháme sníh z bílků.

Hotové těsto vlijeme do připravené bábovkové formy.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.

Makovec alias maková bábovka

Makovec alias maková bábovkaMakovec alias maková bábovkaMakovec alias maková bábovka

Dobrou chuť

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Související články

Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace