Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.
Věděli jste, že Česká republika je nejvýznamnějším světovým producentem máku?
Mák je u nás tradiční surovinou využívanou při domácí přípravě různých pokrmů (především těch upravených nasladko). Je pravdou, že pro mnohé může být jeho příprava komplikovanější, protože vyžaduje mít k dispozici kvalitní mlýnek. Mák vlastně nemeleme, ale spíše roztíráme. Je to dáno vysokým obsahem oleje, a to až 46 – 47 %. Zajímavé je zastoupení jednotlivých mastných kyselin, nejvíce, 70 – 74 % kyseliny linolové (omega 6) a do 1 % kyseliny α-linolenové (omega 3), 13 – 18 % kyseliny olejové a kolem 10 % nasycených mastných kyselin*. Z pohledu dalších nutričně významných složek, které makové semínko obsahuje je na místě zmínit: vitamín E, kvalitní bílkoviny, vlákninu a minerální látky (vápník, fosfor, hořčík). Mák je pravděpodobně (z potravin, které konzumujeme) největším zdrojem vápníku – 1438 mg/100 g, ale informace o jeho biologické využitelnosti nejsou prakticky k dispozici.
* ZEHNÁLEK, Petr. Mák – stále nedoceněný. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2016, 71 (5):30-33. ISSN 1211-846X.
Rozpis na 1 bábovkovou formu (18 porcí) | Nutriční hodnota 1 porce |
---|---|
3 žloutky | 1180 kJ (280 kcal) |
200 g cukru krupice | 5 g bílkovin |
200 ml oleje | 18 g tuků |
250 ml vlažné vody | 24 g sacharidů |
250 g mletého máku | 200 mg vápníku (1/5 doporučené denní dávky) |
250 g polohrubé mouky | |
1 prášek do pečiva | |
3 bílky (sníh) |
Pracovní postup:
Nejdříve si vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na bábovku. Pokud nemáme mletý mák, mák pomeleme.
Z bílků si připravíme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny.
Postupně přidáváme olej, vodu, pomletý mák a mouku, do které předem doplníme prášek do pečiva.
Nakonec do těsta vmícháme sníh z bílků.
Hotové těsto vlijeme do připravené bábovkové formy.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.
Dobrou chuť
Autor: Mgr. Jana Eliášová