Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Ovoce

Třešňová mini bublanina

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Borůvky nikdy neomrzí

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny: Na ostružinové vlně

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Žemlovka s jablky, jablka v županu, jablečný závin

Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost.  Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“  Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.

Jablka a recepty z jablek: jablečné palačinky, jablečná bábovka, Waldorfský salát

One apple a day keeps the doctor away! Když jsem si toto přísloví přečetla, užasla jsem. Úplně ne nad samotným příslovím, ale nad mladším synem. Poslední dva až tři roky si vyžaduje každý večer jablko, pěkně nakrájené na měsíčky. Stal se z toho takový rituál. Vzpomínám a nemůžu si vzpomenout, kdy byl naposledy nemocný. Že by to fungovalo? :-)

Na třešňové vlně: třešňová bublanina, tvarohové knedlíky

Období dozrávání třešní se mi vždy spojí s koncem školního roku. Časem sice tato souvislost pro mě ztratila na významu, ale stále jsou třešně skutečnými posly léta. Toto období není příliš dlouhé, proto - hurá na ně. Velikost i barva se mohou pokaždé lišit, a to od žlutočervené až po černou.

Švestky

„To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své zahrádky, pár švestiček. Jestli se neurazíte.“ Viktor Hujer (Marečku, podejte mi pero!)

Meruňky: Meruňkové opojení – báječný požitek

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 

Maliny: Lahodnost a vůně malin neomrzí

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Jahody: Na jahody ke dvanácti měsíčkům

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod. 

 

 
  • Jahody

    Já jahody zbožňuji, jen není každá odrůda stejná, v obchodech se prodávají mechanicky odolné odrůdy bez chuti. Ale už se blíží sezona těch voňavých a lahodných, zahrádkáři už se těší. I mi bez zahrádky si však můžeme nasbírat v samosběrnách jahod. 

    Vikive  |  22. 05. 2017, 19:22  |  Reakcí: 1  |  Reagovat  |  Zobrazit všechny reakce  |  URL příspěvku
    • Re: Jahody

      Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.

      Lucasice  |  30. 10. 2019, 21:00  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • šušené švěstky

    ty knedlíky vypadají skvěle, úplně jsem na ně dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :) Dá se sehnat za dobrou cenu a můžu ze zkušenosti říct, že ji opravdu využijete.

    volerka  |  28. 04. 2016, 07:38  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • šušené hrušky

    ten štrůdl vypadá skvěle, úplně jsem na něj dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :) 

    volerka  |  28. 04. 2016, 07:35  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • hrušky

    recept mě zaujal, už vím, co upeču na víkend :-)

    beruska2  |  14. 09. 2015, 15:21  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Jahody

    Jahůdky mám moc ráda, na louce pod jabloněmi za chatou nám rostou lesní a vždycky si natrhám plný žejdlíček, ale jsou tak malinké, že je škoda, je dát do buchty, dávám je do zmrzlinového poháru se šlehačkou.

    Mopsička  |  17. 08. 2015, 18:29  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace