Inzerce

Kniha Žena po 40 - zdravý životní styl po 40

Výživa a recepty

Zdravá výživa z pera nutriční terapeutky, zdravé recepty z vařečky TOP českých šéfkuchařů, zdravé hubnutí - můžeme zorganizovat, budete-li potřebovat nás jako motivaci.

Oddíly Výživa a recepty

Na Štědrý den v kuchyni tradičně: Zvyky a recepty na Houbového kubu a Muziku

V minulosti byla Štědrému dnu připisována zvláštní moc a čarovná síla. To je důvod, proč je k tomuto dnu vázáno mnoho obyčejů. Naši předkové věřili, že o svatých nocích přebývají duše zemřelých mezi živými. Hodujících musel být u stolu sudý počet. Stůl se po večeři neuklízel a ani nádobí se nemylo. Nesmělo viset prádlo na šnůře. Od večeře nikdo nesměl vstát, aby mu duše zemřelého nezasedla místo. To jsou zvyky, které se praktikují v naší rodině dodnes. Jistě i vy máte ty své. Mezi krásný zvyk, který se dodržuje v mnoha rodinách, patří návštěva hřbitovů a zapalování svíček. Kdo nemůže uctít památku zesnulých návštěvou hřbitova, zapálí svíci doma.

Zdravá bábovka

 „Co je to za nesmysl?“ řeknou si mnozí z vás. „Jak může být bábovka zdravá?“ A máte pravdu, v názvu by mělo být Zdravější. A co jsem tedy s tou bábovkou udělala? Záměna receptu vznikla, když jsem zkusmo místo smetany dala polotučný tvaroh, ubrala cukru a výsledek chutnal lépe. Zvláště dětem – pro ty to přece pečeme. Následoval pohled na etiketu smetany a tvarohu, zjištění, že jeden z produktů má 10x více energie než druhý, a bylo rozhodnuto. Jinak již doma bábovku neupečeme. Pro srovnání jsem zkusila i bezlepkovou a celozrnnou.

Kynutý borůvkový koláč krok za krokem

Je tu léto a opět příležitost upéct si koláč z čerstvých lesních borůvek (určitě lze využít i ty kanadské koupené v obchodě nebo natrhané na zahradě). 

Mandlový dezert s lesním ovocem

Po procházce v lese si s sebou domů přinesete nadílku lesních plodů – borůvek, malin nebo lesních jahůdek nebo všeho dohromady. Už jste s chutí pojedli čerstvě utržené bobulky a teď je na řadě příprava lehkého a zdravého dezertu – ještě o něco zdravějšího. :-)

Makovec alias maková bábovka

Jsem milovníkem máku, ale mnohem zajímavější je spektrum nutričně významných látek, které jsou v něm obsaženy.

Mrkvový koláč

Jezte mrkev a vaše kůže bude aktraktivnější. Začít můžete mrkvovým dezertem. 

Zdravé muffiny s jablky a ovesnými vločkami

“Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a nahradíte ho třeba stévií, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, kterým své hosty určitě potěšíte,” říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Banánová bábovka

Nemáte-li rádi velmi vyzrálé a příliš měkké banány, využijte je třeba na přípravu bábovky.

Žitno-pšeničný chlebíček s brusinkami a ořechy

Chcete si upéct zdravější sladkost? Zkuste do těsta přidat zdravé oříšky a brusinky, bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit na žitnou, a to rovnou celozrnnou? Že je to hodně změn najednou? Nebojte se, to určitě zvládnete. V diskuzi se můžete svým výtvorem pochlubit.

Pohankové palačinky

Chcete vidět rozdíl mezi pohankovými a pšeničnými palačinkami? Podívejte se na dvojí palačinky naší nutriční terapeutky. Zkuste tradiční druh mouky nahradit pohankovou moukou s přídavkem žitné celozrnné mouky. Nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

Mini celozrnné mrkvovo-jablečné muffiny

Milujete muffiny? Chtěli byste mlsat zdravěji? Pak zkuste recept nutriční terapeutky na zdravější celozrnné mini muffiny z celozrnné pšeničné mouky s nastrouhanou mrkví, jablky, vlašskými ořechy a slazené medem a třtinovým cukrem.

Recept s čerstvými hříbky

Pokud houbaříte a patříte mezi šťastlivce, kteří odchází z lesa s košíky plnými hub (já jím byla :-)), hned vás možná napadá: „Co s nimi?“

Bedla recepty

Sezóna hub je tady. Letos se daří hlavně bedlám. Rostou i u vás? Uvařte si z nich guláš trochu jinak!

Masový nákyp s červenou řepou a listy z červené řepy

Čím můžeme ozdravit naši „čističku“ jménem ledviny? Co takhle zkusit červenou řepu! Častá konzumace červené řepy je mnohem účinnější než mnoho vitamínových přípravků. Připravte si ji tentokrát jako hlavní pokrm. Ledvinám to jistě přijde vhod. 

Třešňová mini bublanina

Máte-li plné hrsti třešní a už nevíte co s nimi, zkuste si upéct třešňovou bublaninu „tak trochu v jiném kabátě.“ Nahlásí se nečekaná návštěva na odpolední kávičku. Co teď? Mini „bublaninky“ máte k dispozici do půl hodiny. Třešněmi nešetřete a výsledek bude opravdu lahodný.

Borůvky nikdy neomrzí

Blahodárný vliv bobulovin na naše zdraví je všeobecně známý a borůvky nejsou výjimkou. O obsahu těchto protektivních látek (fytochemikálií, antioxidantů aj.) vypovídá i tzv. údaj ORAC (oxygen radical absorbance capacity), který hodnotí antioxidační sílu v jednotlivých potravinách či nápojích.

Ostružiny: Na ostružinové vlně

Ostružiny stejně jako ostatní bobuloviny se vyznačují specifickým aroma, které se plně rozvine při dostatečném slunci. Jejich chuti odolá málokdo. Pro významný obsah antioxidačních látek je lze bez nadsázky nazvat nutričním pokladem. Jsou oblíbenou surovinou pro přípravu ovocných pohárů, ovocných salátů, dezertů pečených i nepečených, ovocných nápojů nebo koláčů, bez kterých si nedokážeme představit letní mlsání. Pro zachování jejich vysoké biologické hodnoty je nejlepší je co nejvíce používat syrové bez tepelné úpravy. Nepropásněte jakoukoli příležitost jimi obohatit svůj jídelníček.

Žemlovka s jablky, jablka v županu, jablečný závin

Jablek i nápadů na jejich úpravu je stále dost.  Tentokrát nedošlo na losování. Jen otázka: „Co si uděláme z jablek tento týden?“ přineslo jasnou odpověď. „Jéé, dlouho jsme neměli žemlovku s jablky a tvarohem a jablka v županu. A ještě udělej ty malé štrůdlíky z rýžového papíru.“  Tak nezbývá než se pustit do práce a těšit se na skvělé jablečné pochoutky.

Jablka a recepty z jablek: jablečné palačinky, jablečná bábovka, Waldorfský salát

One apple a day keeps the doctor away! Když jsem si toto přísloví přečetla, užasla jsem. Úplně ne nad samotným příslovím, ale nad mladším synem. Poslední dva až tři roky si vyžaduje každý večer jablko, pěkně nakrájené na měsíčky. Stal se z toho takový rituál. Vzpomínám a nemůžu si vzpomenout, kdy byl naposledy nemocný. Že by to fungovalo? :-)

Na třešňové vlně: třešňová bublanina, tvarohové knedlíky

Období dozrávání třešní se mi vždy spojí s koncem školního roku. Časem sice tato souvislost pro mě ztratila na významu, ale stále jsou třešně skutečnými posly léta. Toto období není příliš dlouhé, proto - hurá na ně. Velikost i barva se mohou pokaždé lišit, a to od žlutočervené až po černou.

Švestky

„To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své zahrádky, pár švestiček. Jestli se neurazíte.“ Viktor Hujer (Marečku, podejte mi pero!)

Meruňky: Meruňkové opojení – báječný požitek

Své obdivovatele, ženy i muže, si meruňky získaly širokou škálou chutí - od nakyslé až po lahodnou sladkou chuť. Jsou vhodné pro přípravu sladkých dezertů, marmelád, přílohy k masům, např. meruňkového chutney (čatní) nebo dokonce kvalitní meruňkovice. 

 

Maliny: Lahodnost a vůně malin neomrzí

Maliny se staly mojí vášní asi před pěti roky. Od té doby se těším, až přijde jejich čas a budu plánovat jejich lov, respektive sběr. Chodit na maliny do lesa je dobrodružství. Přijdete na místo, které bylo v předcházející sezóně velmi štědré, a kde nic tu nic. Nezbývá než se poohlédnout o kus dál. Při samotném sběru je důležité nezpanikařit a nebýt hamižný.

Jahody: Na jahody ke dvanácti měsíčkům

Každý rok se těším na první jahody, ty moravské na trhu a ty české na zahradě. Dozrávání závisí na klimatických podmínkách, tak mi občasné přesuny z východu na západ vyhovují. Prodlouží se tak má sezóna vůně a chutě čerstvých jahod. 

 

 

Jak ozdravit svou kůži? Nechoďte s kůží na trh!

Kůže je důležitý orgán, který je třeba chránit a starat se o něj. Celé Vaše tělo je oblečeno do kůže. Plocha, která pokrývá člověka je u dospělého jedince cca 1,5-2m2. Podle toho jak moc jste vyrostli do výšky a šířky. Kůže roste s vámi. A je to nejlepší ochranný val proti vnějšímu světu. 

Jak ozdravit své ledviny? Mysleme na to, co jíme a děláme!

V minulém článku jsme se zabývali játry. Další orgán, který si nejen po Vánocích zaslouží naši pozornost, jsou ledviny. I ony tvoří životně důležitou součást našeho těla. Ačkoliv je to orgán párový a dá se žít i s jednou ledvinou, tak je zapotřebí si je chránit. 

Jak ozdravit svá játra? Pošlete je na měsíc do ozdravovny!

Po Vánocích si někteří optimističtí jedinci dávají do nového roku různá předsevzetí. Často zde zazní: Co bych mohl udělat dobrého pro své zdraví? Ale přiznejme si, jak se ke svému tělu chováme během roku. Dnes bychom se mohli zaměřit na orgán, který je uložen pod bránicí, a má více funkcí než vrchní velitel české armády. Jsou to naše játra.

Obilninové snídaně s nádechem léta

O úloze snídaně se toho napsalo mnohé. Podle všeobecně známého přísloví „Snídej jako král, obědvej jako rádce a večeř jako chuďas“, to vypadá, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Pravdou je, že není jídlo důležitější a méně či více důležité.  Podstatné je také kolik a co jíme. 

Není mouka jako mouka

Není snad jiné oblasti života, ve které by se to hemžilo více protichůdnými doporučeními, než je právě výživa. Nikde jinde se nesetkáváme v takové míře s potíráním předchozích doporučení, kdy chvíli je mléko dobře, pak zase úplně špatně. Jednou jsou nám vajíčka zakazována, že ty snad jíst pouze v případě, chystáme-li se do hrobu, pak zase odborníci přiznají, že vlastně ty hormony a vitamín D naše tělo z něčeho vytvářet musí. V současnosti se na pomyslný vrchol pyramidy výživových diskuzí a sporných témat dostává lepek, potažmo mouka. Jak to s nimi vlastně je? Na to jsme se zeptali naší dvorní nutriční terapeutky Jany Eliášové.

Detoxikace nebo očista organizmu?

Významný britský lékař, spisovatel, komentátor, sloupkař Ben Godacre potřebu svůj život dramatizovat slovem detoxikace popsal velmi trefně, kdy užil něco ve smyslu: Zatímco my se snažíme po flámu odpočívat, dát si víc salátu a žít zdravěji, celebrity detoxikují.

BMI kalkulačka - výpočet BMI

Je Vaše hmotnost normální nebo už ne? Nejčastěji používaným kritériem k hodnocení tělesné hmotnosti je tzv. index tělesné hmotnosti - BMI (body mass index).

Zdravý jídelníček a výživa u různých typů zaměstnání

Naučit se vědomě řídit příjem jídla se člověk učí od narození.  Není to nic jednoduchého. Mnohdy se to nenaučí celý život. Obecně platí, že stravovací režim, resp. kolikrát denně budeme jíst, vychází z cirkadiánního rytmu člověka. Střídají se cykly klidu (spánek) a bdění (aktivita). Proces osvojování si určitého harmonogramu bude pochopitelně souviset s profesí a celkovým životním stylem.

Vitamin C je významným a účinným antioxidantem

Denní potřeba je stanovena v rozmezí 40–150 mg na den. Pro ženy v produktivním věku na 100 mg, pro kuřačky na 150 mg a měl by být přijímám nejméně v 5 dávkách. Člověk je odkázán na jeho dodávku konzumací potravin, nejlépe v přirozené formě – v zelenině a ovoci. 

Karotenoidy: Rajče – bobule nabitá antioxidanty

Rajčata vynikají obsahem mnoha antioxidantů. Jejich barva nám napovídá, že jsou zdrojem vitaminu A, resp. konkrétně za to může obsah oranžového a červeného barviva – α-karotenu, β-karotenu a lykopenu. 

Antioxidanty - proč používat a jak

Výzvy typu „Pokud si chcete zachovat mladistvý vzhled co nejdéle a vyhnout se některým závažným onemocněním, konzumujte potraviny bohaté na ANTIOXIDANTY“, vedou k zamyšlení. 

Vánoční sušenky z dýně Hokaido

Jste-li příznivci netradičních vánočních sladkostí, máme pro vás tip na dýňovo-ořechové sušenky s kousky čokolády. Upečené je zabalte do dózy a určitě se stanete hvězdou lecjaké předvánoční besídky či sešlosti :-).

Vánočka

Jaký recept je vhodný pro voňavý adventní čas? Určitě vánočka.

Perníky

Perníčky a jiné druhy pečiva z perníkového těsta neodmyslitelně patří k Vánocům. Je pravdou, že dnešní podoba perníčků nemá s původními perníky nic společného. Zvláště způsob přípravy - časová i fyzická náročnost - by v dnešní době u hospodyněk rozhodně neobstál. Sama si někdy připadám jako středověký perníkář. Považuji přípravu perníkového těsta za jednu z nejnáročnějších. Než se těsto uhněte - to trvá, ruce bolí. Teda aspoň mě. Navíc pokud těsto dělám vícekrát. Receptů na perníky je mnoho, jsou obsaženy snad ve všech kuchařkách. Je si tedy z čeho vybírat. Základními surovinami jsou – mouka, cukr, med, vejce a perníkové koření. Nejčastěji se používá mouka hladká pšeničná. 

Zelené fazolky

Mám takový pocit, že prohlásit fazolky za oblíbenou zeleninu, není tak jednoduché. Sama bych ji před pár lety do top žebříčku nezařadila. Fazolky nakyselo z dětství opravdu nepatřily mezi mé oblíbené pokrmy. Dnes už si troufnu říct, že to, zda si získají místo ve vašem jídelníčku, bude souviset s jejich přípravou. Dejte jim rozhodně šanci!  Připravte si je pěkně na skus jako přílohu k masu, salát či hlavní pokrm.

P.S.: Ve chvíli kdy jsem dopisovala tyto řádky a neustále se dožadovala odpovědi na otázku: „Co bude dnes k večeři?“, jsem dostala odpověď: „Tak udělej tu čočku s fazolkami.“  Cítím se potěšena, že fazolky své místo u nás doma už mají.

Brokolice, nejlepší recepty z brokolice

Brokolice patří mezi aristokracii zeleniny, co se obsahu zdraví podporujících látek týká. Někdy je nazývána super potravinou nebo také funkční potravinou. Jednoduše řečeno je zeleninou na každý den. Je dostupná, nenáročná na přípravu a velmi nutričně hodnotná. Tak si ji zapište do svého nákupního seznamu :-). Dobrou chuť.

Batáty - recepty

Batáty neboli sladké brambory patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. 

Bílá ředkev - bílé recepty

Určitě to znáte. Jdete v obchodě mezi regály v oddělení se zeleninou a nakupujete. Většinou vybíráte stereotypně bezmyšlenkovitě ty stejné druhy. Zkuste se zastavit a spočinout zrakem na celé nabídce.  Obohaťte svůj jídelníček o druhy zeleniny, které nejsou v nabídce celoročně. Začalo jaro a sezóna některých z nich je tady. Co takhle bílá ředkev? Nebuďte nedůvěřiví. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Stejně jako to děláte s ředkvičkami. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější. 

Špargl neboli chřest

Moje první setkání se šparglem nebylo ani tak gurmánskou záležitostí, ale spíš estetickou. V létě totiž zdobí naši zahradu překrásná převislá rostlina. Moje maminka špargl nepoužívá k jídlu, ale nechá ho vyrůst, až se z něho stane okrasný asparágus. Pro některé je tedy delikátní pochoutkou, pro jiné nevýraznou zeleninou nebo dokonce okrasnou záležitostí.

 

Červená řepa je stále oblíbenější

Červená řepa není tradiční potravinou české kuchyně, přesto si získává stále více obdivovatelů.  Její zbarvení nabádá k širokému a celoročnímu využití a zatraktivnění rodinného jídelníčku. Oblíbenost zvyšuje i její vysoká nutriční hodnota, která je dána obsahem minerálních látek, betainu, kyseliny listové a dalších vitamínů. 

Mangold - listová zelenina neprávem opomíjená

Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu, proto mu dopřejte místo i ve vašem jídelníčku a využijte každé příležitosti mangold získat.

Cuketa - recepty z cukety

Typická chuť cukety nám poskytuje rozsáhlé možnosti jejího využití v kuchyni. Výhodou cukety je, že obsahuje velké množství vody. Nízkoenergetická potravina je na světě (je jí hodně a má málo kalorií).

Borůvkový koláč

Pořád jsem nemohla přijít na to, co vzít s sebou na návštěvu u přátel. Čím překvapit? Lahví vína nelze nic nepokazit. Ale vozit víno do rodiny s vlastním vinohradem? Blbost. Okamžitý nápad si vyžadoval jednoduchou a rychlou přípravu. Vyhrál to koláč z čerstvých borůvek.

Posíláte dětem na tábor proviant?

Co tím mám na mysli?

Děti jezdí na skautský tábor. Tento rok je to už posedmé. Stává se tradicí, kdy peču buchty a posílám jim je klasickou poštou. Těší se na ně už celý tábor (20 kluků). Pro tento účel se osvědčily klasické (Honzovy) kynuté buchty s přídavkem celozrnné mouky a s náplní – tvarohem, povidly, mákem nebo meruňkami. Pečete také? Pokud ne, zkuste to, úspěch u dětí máte zaručen!

Grilovaný banán

Proč se grilovaný banán stane evergreenem vaší letní grilovačky?

  • Jednoduchá a rychlá příprava.
  • Zvládne ho připravit opravdu kdokoliv.
  • Báječná chuť.
 

Meruňkový dezert

Prvním z výborných letních receptů na horké červencové dny, tedy v období sběru meruněk, je právě meruňkový dezert. Ochutnejte! S drobenkou si jej jistě zamiluje celá rodina.

Štědrovečerní menu

I přesto, že jsem zastáncem tradiční vánoční tabule, kapra na talíři na Štědrý den nemám. Za rybou s bramborovým salátem si ale stojím. Štědrý den je den splněných přání. Proč nevyhovět i odlišným chuťovým preferencím všem členům rodiny. Nabídnout na talíři kapra, pstruha, candáta nebo lososa, tuňáka či mořského vlka nejenom s klasickým bramborovým salátem může být příjemné oživení. 

Náš tip je pstruh! Pstruh pečený v troubě, pomazánka a další recepty

Výživová doporučení nás nabádají, abychom jedli rybí maso minimálně dvakrát týdně v 200 g porci. Matematicky vyjádřeno – 400 g týdně, 1,6 kg měsíčně a ročně alespoň 20 kg.  Klíčové je celkové množství snědené ryby, o velikost jedné porce vlastně ani nejde. Nemusíte rybu jíst ani dvakrát týdně, s čistým svědomím si ji dejte i čtyřikrát. Z větší části raději volte čerstvé (mražené) rybí maso a teprve pak doplňte rybími výrobky. Steak, karbanátky, polévka, pomazánka, salát, zavináče, sardinky, tuňák v konzervě – to je jedno. Chuťové buňky si jistě řeknou, co jim je nejmilejší, zda mořské či sladkovodní ryby. 

Zdravé recepty z knihy Žena po 40: Těstoviny s lososem

Nezapomínejme na maso z mořských ryb, které je zdrojem nenasycených mastných kyselin (zejména ω-3) a jódu. ω-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuku ryb, proto tučnější mořská ryba není chybou, spíše naopak. Kombinací s celozrnnými těstovinami, olivami a čerstvou petrželovou natí vytvoříme vyvážený pokrm.

Hubnutí na Babyonline: Cviky od fyzioterapeutky na břicho a záda

Nebaví vás běhat, bojíte se hromadného cvičení nebo cvičení v posilovně, a na jiné sporty nemáte talent? Nevadí, protože hubnout  pomocí různých cviků můžete i doma. Představíme vám cviky na vyklenuté břicho, záda a pánev, který zvládne doma každý.

Zdravý jídelníček při hubnutí

Hodnota denní energetické potřeby jedince souvisí s tělesnou výškou, tělesnou hmotností, věkem, pohlavím a typem tělesných aktivit. Tedy je nutné zhodnotit vlastní fyzickou aktivitu a cíl. Cílem může být stabilizace nebo redukce (příp. navýšení) tělesné hmotnosti a podle toho je potřeba k tvorbě vhodného jídelníčku přistupovat. 

  • Brokolice

    Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.

    Lucasice  |  01. 11. 2019, 18:11  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Jahody

    Já jahody zbožňuji, jen není každá odrůda stejná, v obchodech se prodávají mechanicky odolné odrůdy bez chuti. Ale už se blíží sezona těch voňavých a lahodných, zahrádkáři už se těší. I mi bez zahrádky si však můžeme nasbírat v samosběrnách jahod. 

    Vikive  |  22. 05. 2017, 19:22  |  Reakcí: 1  |  Reagovat  |  Zobrazit všechny reakce  |  URL příspěvku
    • Re: Jahody

      Recepty vypadají skvěle, my už se doma snažíme vařit pouze zdravě. Hlavně vaříme na páře, sladké doma vůbec nemáme a friťák sme hodili do koše.

      Lucasice  |  30. 10. 2019, 21:00  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Odšťavňovač

    Jaké používáte odšťavňovače? Já jsem si vyhlídla kuvings whole slow juicer máte s ním někdo zkušenosti? 

    volerka  |  28. 04. 2016, 08:43  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • Bez kávy nic

    Já bych bez kávy nemohla vůbec nastartovat :) nejraději mám jihoamerickou, pekně volní a ráno opravdu nakopne. Ne nadarmo se říká, že den začíná kávou

    volerka  |  28. 04. 2016, 08:17  |  Reagovat  |  URL příspěvku
  • šušené švěstky

    ty knedlíky vypadají skvěle, úplně jsem na ně dostala chuť :) Já většinu ovoce suším v sušičce, je to praktický způsob pro uskladnění. Když na mě pak večer přijde mlsná vytáhnu křížaly a dávám si u televize, je to zdravější než brambůrky :) Dá se sehnat za dobrou cenu a můžu ze zkušenosti říct, že ji opravdu využijete.

    volerka  |  28. 04. 2016, 07:38  |  Reagovat  |  URL příspěvku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace